MARILE DIMINUTIVE SÎNT MEREU PREGĂTITE PENTRU ORICE, INCLUSIV PENTRU ALTE LUCRURI LA NIVELUL ÎNTREGII PROPOZIȚII, PENTRU ANUMITE MOTIVE CU TRANSMITERE DE LA COPAC LA OAMENI

● Marile media sînt mereu pregătite. Pentru orice. Inclusiv pentru moartea unor personalități. Necrologurile sînt pregătite din timp și actualizate periodic, astfel încît ziarul sau radioul ori televiziunea să poată anunța publicului vestea morbidă imediat ce se produce decesul. Uneori, asemenea necrologuri sînt publicate, din greșeală, înainte ca vedeta să repauzeze. Așa că mortul încă viu are șansa (sau neșansa) să vadă cu ochii săi ce vor fi reținut cronicarii din prodigioasa-i  carieră. Alteori, ghinionul capătă proporții de-a dreptul apocaliptice. Astfel, RFI a publicat, „dintr-o regretabilă eroare tehnică”, cîteva zeci de necrologuri: regina Elisabeta a II-a, actorul Jean-Paul Belmondo, creatorul de modă Pierre Cardin, fotbalistul Pelé etc. etc – lista e fost lungă. Printre morții vii anunțați pe site-ul RFI se numără, de pildă, omul de afaceri Bernard Tapie, care a căzut victimă unei erori asemănătoare și anul trecut. Iar în legătură cu marele sociolog și filozof Edgar Morin (născut în 1921), mulți s-au întrebat, citind știrea eronată despre decesul său, cum de mai e în viață. (M. M.)

● Ce ne-am face oare fără diminutive? Cu siguranță, nu am mai putea exprima la fel de nuanțat o părere despre orice. Întrebat de un reporter TV cum vede intrarea în carantină a localității sale, un domn a răspuns: „Va fi greuț“. (D. S.)

● Pe fundul unui lac din Lituania a fost găsit scheletul unui soldat care a murit în secolul al XVI-lea, iar alături de el au fost găsite mai multe arme, în stare foarte bună de conservare. Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la unul dintre cele mai lungi poduri de lemn din Lituania, podul Dubingiai, construit în 1934. Rămășițele umane și armele au fost descoperite la 9 metri adîncime, în timp ce se verifica structura de susținere a podului. Lîngă rămășițele umane ale soldatului au fost găsite alte lucruri, precum o pereche de cizme din piele, o centură de piele cu cataramă, o sabie din fier și două cuțite cu mînere din lemn. Timpul e din ce în ce mai relativ, iar 450 de ani par o mică părticică. (A. M. S.)

● Numărul americanilor morți de COVID-19 (peste două sute de mii) a depășit deja numărul americanilor care au murit, combinat, în Primul Război Mondial, în războiul din Vietnam și în atacurile 9/11. Cifrele, la nivelul întregii lumi, arată astfel: 31 de milioane de oameni infectați și peste un milion de morți. (M. C.)

● Se întîmplă uneori ca fata mea cea mică (2 ani și jumătate) să-mi adreseze cuvinte și propoziții nedeslușite, din care nu înțeleg mai nimic. Cînd e de față, fata cea mare (4 ani și jumătate) intervine salvator și îmi „traduce”, prompt și precis, tot ce spune mezina. Poate că limba copiilor nu e doar un grai stîlcit, nedesăvîrșit, ci o altă limbă, funcțională și de sine stătătoare. (M. P.)

● În Cehia s-a decretat lockdown. Oamenii au voie să iasă seara din casă doar pentru anumite motive, unul fiind plimbarea cîinilor de apartament. Un praghez s-a hotărît să testeze sensurile legii și a ieșit să plimbe un cîine de jucărie. S-a ales doar cu avertisment după ce le-a explicat polițiștilor că gestul lui este „o glumă artistică“. Să nu ziceți că nu vă dăm idei... (S. V.)

● Danemarca a anunțat că, din cauza unui și mai nou coronavirus cu transmitere de la nurci la oameni, va fi ucisă toată populația de 17 milioane de nurci aflate în fermele daneze, unde sînt crescute pentru blană. Pare că fauna planetei, specie după specie, e pusă să ne extermine. Au și de ce. (M. C.)

● Evadare spectaculoasă în Liban: 69 de deținuți au reușit să spargă ușile celulelor de la închisoarea de lîngă Beirut și să evadeze. Cincisprezece dintre ei au fost prinși, iar un altul a fost adus înapoi la închisoare de către mama sa. Alți șase dintre deținuții evadați au reușit să fure o o mașină Dacia și să fugă cu ea, s-au ciocnit însă de un copac și cinci dintre ei au murit. Avînd în vedere că e implicată și o Dacie, povestea mă duce cu gîndul la un nou film de genul BD în alertă. Varianta „internațional”. (A. P.)

OMUL A VENIT ACASĂ PRIMA OARĂ ÎN ZIUA ÎN CARE A ÎMPLINIT VÎRSTA JUCĂRIILOR

● Oscar Alexander Sanchez, în vîrstă de 25 de ani, a fost acuzat că a intrat prin efracție în restaurantul Big Slice Pizza din Fullerton, California. Doar că omul a venit flămînd la furat, așa că, în timpul jafului, Sanchez s-a apucat să-și facă o pizza înainte de a pleca de la locul faptei. Ideea e să nu pleci niciodată la drum cu burta goală. (A. M. S.)

● Că motanii pot lipsi de acasă cu zilele, o știu toți iubitorii de pisici. De regulă, ei se întorc arătînd ca după război: mai slabi, obosiți, cu urme de altercații pisicești. Nu este și cazul unui motan din nordul Thailandei, care a venit după trei zile sătul, rotofei și dator vîndut. La gît purta chitanța consumației pe care o făcuse la o pescărie și adresa acesteia. Mergînd să o plătească, stăpînul pisicii a aflat că plimbărețul se uita atît de pofticios la vitrinele cu macrou, încît a primit de îndată trei bucăți. 5 euro nu este o datorie atît de mare, nu vrem să știm ce s-ar fi întîmplat dacă intra într-un cazinou. (A. A. D.)

● Un fost angajat la Amazon, Javier Sanchez, a dezvoltat o aplicație – MeowTalk – care ar traduce mieunatul pisicilor. Prima oară cînd Sanchez a testat aplicația, motanul lui i-ar fi spus: „Lasă-mă în pace, sînt supărat”. Mi se pare o reacție justă, de vreme ce inventatorul nu s-a gîndit la o aplicație care să traducă scuzele umane în mieunatul suveran. (S. G.)

● O tînără din India deține recordul Guinness la categoria „cel mai lung păr al unui adolescent“ (adică sub 18 ani). Exact în ziua în care a împlinit vîrsta majoratului, părul ei măsura 2,04 metri. Cum tot ea a deținut și anterioarele trei recorduri în materie (părul i-a tot crescut și nimeni nu a îndrăznit să-i conteste supremația capilară în ultimii ani), cineva a întrebat-o de unde această încăpățînare de a nu se tunde. Adolescenta a spus că a avut la o vîrstă fragedă o tunsoare care nu i-a plăcut atît de intens, încît a traumatizat-o și a decis că nu se va mai tunde niciodată. Ce poate ieși dintr-o tunsoare nereușită! (S. V.)

● Vom petrece două săptămîni la Florești în compania numelor de firme: Orhideea Osiris Services SRL, Ratatouilleserv SRL, Vox Vanea SRL, Life Is Hard SA, Pro Execuții SRL, Carola Flisalia SRL, La Firfilici SRL, Propublic SRL, Lumea Tapetului SRL, Pământul Jucăriilor SRL, Etajpatru SRL, Lumânări Cu Petale SRL, Cadou Cu Suflet SRL, Proclimb Vertical SRL, Godzilla & Adi SRL, Coșul De La Munte SRL, Confisc SRL, Sănătate Prin Tradiție SRL, Periplu Impex SRL, Secunda Ding Dong SRL, Anima Blava SRL, Aprozarul Lui Mămica SRL-D, Dezmembrări Japoneze SRL, Hai La Cumpărături SRL, Fantasmagog SRL, Oameni Cu Idei SRL, Seremos Duo SRL, Pitore E Muratore SRL-D, Articol Potrivit SRL-D, O Nucă Verde În Perete SRL, Merit Nouă SRL, Centrul Transilvan De Vindecare Naturală SRL, Transformat SRL, Învățăm Cu Drag SRL, Imperfect Ceramic SRL, Vulcan Perfect SRL, Crocomag Group SRL, Plai De Rai SRL, Te Ajut SRL, Alter Ego Urban SRL, Bio Este Bun SRL, Conștient SRL. (D. S.)

Foto: A. Vrana