S-A GĂSIT (VERBAL, PRIN DETECTORI DE MIȘCARE) UIMIREA NON-VERBALĂ, FĂRĂ PARTENER, CU VOCABULARUL EI GRAȚIOS

● S-a găsit apă pe Lună. (M. C.)

● Vineri, 13 noiembrie, de Black Friday, un vînzător înșiră verbal niște chestii (la știri), apoi trage o concluzie: „Aceste produse sînt mai întrebate“. (D. S.)

● Exasperate de urșii care le-au invadat orașul, autoritățile din Takikawa, Japonia, au recurs la roboți cu fason de lup – activați prin detectori de mișcare, roboții încep să-și miște capul și să urle precum lupii, în timp ce leduri luminoase le aprind ochii, labele și coada. În fond, sînt doar niște sperietori de ciori cu ifose tehnologice. (S. G.)

● Un clip publicitar: chips-uri fără sare. Uimirea n-a durat decît o secundă. Cum adică cine ar vrea chips-uri fără sare? Se potrivesc cu berea fără alcool. (M. M.)

● Comunicarea non-verbală poate juca un rol decisiv într-o întrevedere. Datul ochilor peste cap sau o anumită grimasă nu pot fi ignorate cînd încercăm să ghicim intențiile de dincolo de vorbe. Inginerii de la departamentul de cercetare al companiei Disney au creat un robot umanoid care ne poate imita expresiile faciale, de la clipit la mișcări subtile ale capului. Roboții detectează prezența umană printr-un senzor din piept și pot schimba cu interlocutorii priviri complice. Această nouă invenție ar putea fi folosită în curînd pentru personajele din parcurile Disney, cu o condiție: să și arate ca un om. Momentan, cu craniul la vedere, e potrivită doar pentru Tunelul Groazei. (A. A. D.)

● Dʼale COVID-ului: guvernul belgian a stabilit, pe perioada celui de-al doilea lockdown, conceptul „amicului de alint” sau „de îmbrățișări”, ceea ce înseamnă că ai voie să întîlnești alte persoane decît cele cu care locuiești. Se numește „knuffelcontact” și toată lumea poate avea un astfel de amic, iar cei fără partener pot avea chiar doi amici de îmbrățișări. Pe cine ați trece pe listă? (A. M. S.)

● Fiecare pandemie vine cu vocabularul ei: în primul rînd, contact/contacți (timp de o săptămînă, pe locul 5 în căutările de pe dexonline), comorbidități, distanțare, infectați și imunizați, carantinat, pozitivare, mascați, coviduț, covidioți, coronasceptici, termometrizare, telemuncă. Un cuvînt deja aproape dat uitării este „grațioasa” izoletă. (A. P.)

● „Tumoretă”, termenul medical cu un aer grațios, e, de fapt, un diminutiv monstruos și la fel de nefiresc ca, la o adică: diabețel, ischemiuță, ulceraș, canceraș, siduță, sclerozuță, scorbuțel, edemuț, hepatituță, infecțiucă, trombozică, șăncruleț, infărcțel, covidel. (M. P.)

VESTEA BUNĂ E CĂ UNA DIN CINCI PERSOANE A DECLARAT MULTE REZULTATE NEGATIVE, UNUL FIIND SENTIMENTUL CĂ MESTECI BRONZ

● Aflu, dintr-un jurnal TV, că cercetătorii australieni au descoperit, recent, două specii de marsupiale cu totul necunoscute. Vestea bună e că, pe lîngă atîtea specii pe cale de dispariție, sînt și unele pe cale de apariție. Vestea mai puțin bună e că, odată cu apariția acestor specii noi (sau poate că dinainte?), se ivesc și specialiștii care par să le cunoască perfect caracteristicile, comportamentul, sensibilitățile. (M. M.)

● La nivel internaţional, una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenţei sau a capacităţii intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. Conform cercetării, în România, 35% din cei chestionaţi au admis faptul că ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacităţile creierului cu ajutorul tehnologiei, în timp ce aproape jumătate (49%) consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi în general. Augmentarea umană este procesul de îmbunătăţire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei – de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcţioneze mai rapid şi să acceseze instantaneu o gamă largă de informaţii de pe Internet. Avangardiști, clar! (A. M. S.)

● După a nu știu cîta înfrîngere a echipei naționale de fotbal a României, încolțit de jurnaliștii care-i cer socoteală, antrenorul Mirel Rădoi a declarat: „De foarte multe ori spuneţi că jucătorii echipei naţionale nu au valoare, că antrenorul este slab, dar în acelaşi timp vin şi eu şi vă întreb: de ce aveţi aşteptări atît de mari dacă voi credeţi că sîntem atît de slabi?“. Fără urmă de ironie, vin și eu și vă spun că, după această declarație, sînt fanul lui Mirel Rădoi! (S. V.)

● Pandemia de COVID-19, la fel ca și alte situații medicale, e una dintre puținele împrejurări în care „gîndirea pozitivă” înseamnă să-ți dorești cît mai multe rezultate negative. (M. P.)

● „Prăvăliile sînt pline de colivii cu niște păsări mititele și astfel de zburătoare atîrnau de grinzi ca legăturile de ceapă. La masă trebuie să mănînci multe ca să ai sentimentul că mesteci ceva și să scoți dintre dinți niște scobitori de tot subțiri ce nu sînt decît piciorușele lor. Pipotele de păsări tăiate felii se întîlnesc des în tot soiul de amestecuri. Judecînd după numărul lor într-o farfurie, îți dai seama îndată că un întreg popor de orătănii a fost sacrificat. În vitrinele prăvăliilor sînt foarte multe cărnuri de purcel ori de pasăre fripte, rumenite bine, încît distincția dintre mamifer și volatil dispare. Meșteșugul de a transfigura alimentele este extraordinar și poți foarte bine avea în farfurie șarpe și să crezi că sînt mici găluște”, scria G. Călinescu, în 1953, după o călătorie în Republica Populară Chineză. (M. C.)

● În drumul pe urmele numelor de firme românești a venit momentul unei escale la Săcele: Info Lord SRL, 7 Izvoare Construct SRL, Termolight Abajur SRL, Avem Pizzerie SRL, Audit Financiar Vrabie SRL, Bradul Argintiu SRL, Inegal Products SRL, Miracolele Universului SRL, Farmacia Precizia SRL, Invitații 2 În 1 SRL, Profid Memorial SRL, Ethica Distribuție SRL, Rododendron Com SRL, Proiectul Meu SRL, Ultracurat BV SRL, Micul Atelier De Cioplitorie SRL, Total Bronz SRL, Curcubeul Cosmeticelor SRL, Tehnobasarab SRL, Adept Transilvania SRL, Autochelu SRL, Hibiscus Petalum SRL, Caucazul Mare Comal SRL, Provincial Gaz SRL, Arhaic Gaz SRL, Curat Edificiu SRL, Cocotier SRL, Gigantic Development SRL, Pui Piu SRL, Mirobolant M & C Imob SRL, Bucur Fresh SRL, Boubreaz Asigurări SRL, Arată Blană SRL, Unghii By Mihaela SRL, Jobalacarte SRL, Lotus Psihodent SRL, Eleven Limbi Străine SRL, Trei Butuci SRL, Sâmbure De Natură SRL, Micul Rege SRL, Frumusețe Energie Sănătate SRL, Hrană Bună SRL, La Cartoful De Aur SRL, Calitate Aer SRL, Vecinu Access SRL, Cutia Cu Fericire SRL. (D. S.)

Foto: Dan Stanciu