LA NIVELUL BASMULUI CU OUL FURAT N-AR FI SURPRINZĂTOR CE PASIUNI STÎRNESC CEI CU UMOR

● Numărul americanilor morți de COVID-19 (peste două sute de mii) a depășit deja numărul americanilor care au murit, combinat, în Primul Război Mondial, în războiul din Vietnam și în atacurile 9/11. Cifrele, la nivelul întregii lumi, arată astfel: 31 de milioane de oameni infectați și peste un milion de morți. (M. C.)

● Doi bărbați din India au fost arestați pentru înșelăciune, după ce i-au vîndut unui doctor lampa lui Aladin, care îndeplinește dorințe. Doar că s-a dovedit că ea nu funcționează. Cei doi au fost arestați după ce doctorul Laik Khan a descoperit că nu iese nici un duh din lampă și a făcut plîngere la poliție. Potrivit plîngerii depuse, indivizii l-au convins pe doctor că lampa lui Aladin există și că în ea se află un duh care îndeplinește dorințe. Ei au spus că valoarea lămpii este de 25 de milioane de rupii (aproximativ 330.000 de dolari), dar sînt dispuși să o vîndă cu „doar” șapte milioane (aproximativ 93.000 de dolari). Lampa era făcută din oțel, nu din aur, a mai arătat poliția. Ba chiar, în timpul unei ședințe de negocieri, doctorului i s-a arătat geniul din lampă și doar mai tîrziu a realizat că, de fapt, era unul dintre cei doi escroci, deghizat. Totodată, cei doi i-au spus doctorului să nu folosească lampa timp de doi ani, altfel se va întîmpla ceva rău cuiva din familia lui, ceea ce l-a înspăimîntat pe doctor. Și astfel, basmului cu Lampa lui Aladin i s-a făcut un update. (A. M. S.)

 Peste 130 de specii de păsări pot avea comportament homosexual, se pare, de la ritualuri de curtare pînă la cuib construit împreună. Dacă pinguinii homosexuali au fost observați în sălbăticie de la începutul secolului XX, de anul trecut în grădinile zoologice a apărut o specie nouă: cei care fură ouăle altor cupluri pentru a deveni părinți. S-a întîmplat în Olanda și nu a fost prima dată cînd un ou a fost subtilizat de doi pinguini de același sex. Viitorii tați n-au ales însă prea bine. Oul furat fusese depus de un cuplu de lesbiene și nu se știe dacă era fertilizat. O soluție demnă de luat în calcul, chiar și pentru pinguini, rămîne adopția. (A. A. D.)

 Potrivit unui sondaj din Marea Britanie făcut în luna septembrie, dacă Trump ar fi candidat în UK, doar un britanic din zece l-ar fi ales. În schimb, Biden ar fi fost votat de patru britanici din zece. Poate că n-ar fi nimic surprinzător în asta, dacă nu ne-am aminti de propriul premier al britanicilor, acel soi de Trump mai puțin candid. (A. M.)

 E interesant ce pasiuni stîrnesc alegerile prezidențiale americane în România. „Dumnezeu poate face o minune cu Donald Trump...”, comentează un fan al actualului președinte în subsolul unui articol lung și elogios. „Da, poate-l face să dispară, ucigă-l-ar toaca!”, îi răspunde, mucalit, un alt comentator care-l detestă pe candidatul republican. La care echidistantul zice: „Măi, cred că lui Dumnezeu nu-i pasă nici de Trump nici de Biden, de aia i-a și lăsat pe amîndoi la mîna electoratului”. Găsesc că umorul salvează chiar și cele mai dramatice momente electorale. (M. M.)

 Se aude că prima decizie a lui Joe Biden după ce a aflat că a fost ales președinte al SUA a fost aceea de a-i transmite Melaniei Trump că, dacă vrea, ea poate să rămînă la Casa Albă. Omenește, nu mă surprinde, că așa aș fi făcut și eu. Ideologic, însă, mă surprinde, căci asta dovedește că politicianul progresist-liberal are un puternic instinct conservator: vrea să „conserve“ tot ce a avut mai bun predecesorul său. Disclaimer (doar pentru cei care n-au umor): aceasta este o glumă! Pentru cei cu umor: a trebuit să pun acest disclaimer pentru că în ziua de azi nu știi niciodată peste ce cititor deținător de Facebook dai și se iscă o dandana de nu mai știi pe unde să scoți cămașa... (S. V.)

CONFORM UNEI LEGENDE, PARE CĂ ESTE ÎN DECLIN FAUNA VESELĂ

 Site-ul manutea.ro, cu sediul în Oradea, vinde în România ceaiuri chinezești importate din Cehia. Întortocheatul drum al ceaiului se regăsește și în stranietatea descrierilor. Iată cîteva mostre, citate întocmai. Despre ceaiuri Puerh: „Drăgălașul de patru grame este un ceai unic. A durat cincisprezece ani să se maturizeze și să se situeze printre cele mai bune ceaiuri din lume. Cine-l bea nu simte nici un pic de amărăciune. În gură se dezvoltă ușor o căldură dulce și extrem de bogată”. „Trebuie să mergeți în junglă și să alegeți cu atenție cele mai bune frunze. Procesul de producție strict supravegheat le transformă în plăcinte plate mari, care sînt în mod corect cele mai bune din ceea ce puteți gusta”. Despre un ceai Formosa (taiwanez): „Una dintre cele mai rare și scumpe ceaiuri în toată frumusețea sa! Cînd în 1590 frumoasa insulă din Taiwan au descoperit navigatorii, au strigat: Formosa!”. Despre ceaiuri Oolong: „Cerbul este responsabil pentru tot. Cel puțin conform unei legende care spune că acest animal sălbatic a speriat un om care adunase frunze de ceai cu mult timp în urmă. Cînd și-a luat picioarele la spinare, a uitat recolta la soare. După ceva timp, s-a întors după ea, iar ceaiul pregătit ulterior, care acum poartă numele Oolong, l-a fermecat total”. „Laptele, după cum știm, este plăcut, neted, catifelat, dulce… Oare cum poate fi Laptele Oolong? Tot la fel”. Și, în sfîrșit, pentru o posibilă rubrică de matrimoniale ale ceaiului: „Cea mai înaltă clasă a acestui Oolong este cea mai scumpă. «Zeița de fier» din Fujian, China, caută iubitori de ceai experimentați pentru proprietăți extraordinare de gust și aromă.” (M. P.)

 Danemarca a anunțat că, din cauza unui și mai nou coronavirus cu transmitere de la nurci la oameni, va fi ucisă toată populația de 17 milioane de nurci aflate în fermele daneze, unde sînt crescute pentru blană. Pare că fauna planetei, specie după specie, e pusă să ne extermine. Au și de ce. (M. C.)

 Dacă pînă acum aveam doar o bănuială, într-o farmacie bucureșteană mi s-a confirmat că puterea adversativă a conjuncției „dar” este în plin declin. Întrebînd dacă au irigator bucal, vînzătoarea a căutat în computer, a dat din cap oftînd negativ, după care, brusc iluminată de speranță, mi-a spus surîzătoare: „Dar avem irigator vaginal”. (S. G.)

 Pentru azi, niște nume de firme din Sfîntu Gheorghe: Bon Sweet Bon Producție SRL, Sculptura Secuiască SRL, Not Just Sculpture SRL, Desfacere Mimy Zup SRL, Lux Sigur SRL, Bonus SRL, Aurea Mediocritas SRL, Bio Risc SRL, Aliat SRL, Dolce Emozione SRL, Bum Bum SRL, Ab Initio Research Services SRL-D, Producție In Memoriam Sz. I. SRL, Producție Comercializare Enigma SRL, Taverna Inima Orașului SRL, Mână În Mână SRL, Stabil SRL, Buj Be SRL, Plus Roșu Integral SRL, Amnezia Bar SRL, Buci Auto SRL, Pragmatica SRL, Balance & Spirit SRL, Summasummarum SRL, Instalații Bomf SRL, Contactonomy SRL, Divina Via SRL, Lucifer SRL, Alimentație Publică Casanova SRL, Ucraine & More SRL, Cubus Haus SRL, Kashi Curățenia Zilei SRL, Satul Veșnic SRL, Credite De Peste Tot SRL, Sicsperience SRL, Santa Gloria SRL, Old Men Follies SRL, Afro Taxi SRL, Hereditatum SRL, Dialog Box SRL, Ultim Studio SRL, Mezanplas SRL, Cosmin Stivuitoare SRL, Stop Murdăriei SRL, Sosmedical SRL, Viața Veselă SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu