Zambia

24 februarie 2013

Peronul e gol, totul pare încremenit în lumina după-amiezii. Căldura sufocantă şi umiditatea excesivă îţi dau o senzaţie ciudată, pentru luna februarie. Defapt e anotimpul cu climat umed subtropical al Zambiei.

Şuieratul îndepartat şi firul de fum anunţă sosirea trenului

.

Călătorii încep să iasă din sala de aşteptare a gării Livingstone. Sînt un grup mare de turişti, (corporatişti mai exact). Mai toţi pozează şi filmează locomotiva cu abur, care opreşte în staţie. Din norul de fum înecăcios cade o zgură fierbinte peste cămaşile pasagerilor. Mecanicul şi fochistul se confundă cu negrul locomotivei şi al cărbunelui.  Însoţitorii de tren îi întîmpină pe pasageri, direct pe peron, oferindu-le băuturi reci, chiar înainte de urcarea în vagoane. 

Trenul Royal Livingstone Express este compus din  locomotiva cu abur, nr. 156, construită în anul 1922 şi cele 5 vagoane. Acestea au fost restaurate şi sînt dotate cu mobilier elegant şi aer condiționat. Sînt două vagoane restaurant, vagonul club, vagonul salon și un vagon cu platformă tip terasă. Acestea fac parte din patrimoniul Muzeului Căilor Ferate din Livingstone. Ben Costa, directorul muzeului, pasionat inginer feroviar, ne însoţeşte în călătoria noastră, fiind prezent şi în calitate de organizator.

Pornim din oraşul Livingstone, prin suburbia Dambwa, spre parcul naţional Mosi-oa-Tunya, paralel cu rîul Zambezi, pe celebra cale ferată Mulobezi, care face legătura cu Zimbabwe.

De-a lungul traseului se succed casele de la periferie, culturi de porumb şi cîmpuri înverzite. 

Punctul terminus al traseului este exact pe Podul Cascadei Victoria, loc în care este şi frontiera cu Zimbabwe. Trenul face o pauză de o jumatate de oră. Cînd să cobori te asaltează localnici, care încearcă să-ţi vîndă drept suvenir bancnote din Zimbabwe, de 1 milion de dolari...

De la înălţimea de 128 de metri a podului, peisajul este fascinant. Cascada Victoria, aflată în amonte, se vede printr-un imens curcubeu răsturnat. Cu un vuiet profund, apele fluviului Zambezi cad de la peste 100 de metri înalţime, într-o perdea imensă, pe o lăţime de 1000 de metri.

La capătul celălalt al podului, la cîţiva zeci de metri se află grănicerii înarmaţi din Zimbabwe. Un taxi trece de ei şi opreşte tot la mijlocul podului. Priveliştea e atît de spectaculoasă, de uluitoare, că pentru o clipă uiţi de tine, de tren, de faptul că esti undeva departe, în Africa... 

Zambia, 13 februarie 2009

Foto Lucian Muntean

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.