Kiev, ianuarie 2014

24 ianuarie 2014

N. red.: 24 ianuarie 2014. Colegul nostru Cristian Ghinea, director la CRPE, e la Kiev pentru organizarea Forumului Civic România-Ucraina. A făcut fotografii și a scris un fel de "jurnal informal" despre ce se întîmplă acolo. Vom reveni peste o săptămînă cu un dosar despre Ucraina. Deocamdată, priviți și citiți.

● Mergem sa încărcăm telefoanele. Saxofonistul e tot acolo. Cînd am plecat cînta Lambada la saxofon. Mai e o oră pînă expiră armistițiul.

● Cortul Cernăuțiului. Care vrea în Europa.

● Badge-ul cu „Press” al Alinei atrage diverși oameni care vor să ne spună chestii. Omul ăsta insistă să ne arate că poliția trage cu cartușe cu bile. Făcute în Rusia. Uite: scrie aici „Rassia”, pozează. Am pozat.

● O altă fată mă întreabă dacă vreau unt cu gem. Cedez. E minunat. În miros de cauciuc ars. Așa erau colindețile la mine la țară.

● Ne încălzim cu oamenii ăștia. E un frig cumplit. Unii sunt negri de fum, zici că-s din Africa. Cel din dreapta e filosoful grupului, ne spune multe despre ce vor și ce așteaptă. Nu e de bine pentru Ianukovici.

● Cocktail

● Rezerve

● Piața Europa văzută de sus

● Saxofonistul maniac în fum de cauciuc ars

● O domnișoară împarte sandwich-uri. Mi-e rușine să accept. E foarte darnică, îmbie pe toată lumea

● Baricade mai mici, lăsate în urmă de bătălii

● Aici începe perimetrul din fața stadionului Dinamo, unde se duc bătăliile pe care le vedeți la știri. Piața se numește... Europa

● Afară din Palatul Libertății, surpriză mare: s-au aliniat. Cei care mîncau înăuntru vor ieși la schimb, cei de aici s-au aliniat pentru masă. Perfectă ordine.

● ... și regulile de purtare. Prima: fără alcool. A doua: cine fumează în Palatul Libertății e muscal (adică rus, adică nașpa în context). Se organizează în grupuri de cîte 10 cu cîte un șef. Revoluționarul nu poate să părăsească maidanul fără să anunțe șeful de grup. Revoluționarul trebuie să respecte ordinele date de șeful de grup, pe care trebuie să îl cunoască personal. Finalul e magistral: ”Fiți buni unii cu alții și fără milă față de dușmani. Trăiască Ucraina!”

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.