Kiev, ianuarie 2014

24 ianuarie 2014

N. red.: 24 ianuarie 2014. Colegul nostru Cristian Ghinea, director la CRPE, e la Kiev pentru organizarea Forumului Civic România-Ucraina. A făcut fotografii și a scris un fel de "jurnal informal" despre ce se întîmplă acolo. Vom reveni peste o săptămînă cu un dosar despre Ucraina. Deocamdată, priviți și citiți.

● Mergem sa încărcăm telefoanele. Saxofonistul e tot acolo. Cînd am plecat cînta Lambada la saxofon. Mai e o oră pînă expiră armistițiul.

● Cortul Cernăuțiului. Care vrea în Europa.

● Badge-ul cu „Press” al Alinei atrage diverși oameni care vor să ne spună chestii. Omul ăsta insistă să ne arate că poliția trage cu cartușe cu bile. Făcute în Rusia. Uite: scrie aici „Rassia”, pozează. Am pozat.

● O altă fată mă întreabă dacă vreau unt cu gem. Cedez. E minunat. În miros de cauciuc ars. Așa erau colindețile la mine la țară.

● Ne încălzim cu oamenii ăștia. E un frig cumplit. Unii sunt negri de fum, zici că-s din Africa. Cel din dreapta e filosoful grupului, ne spune multe despre ce vor și ce așteaptă. Nu e de bine pentru Ianukovici.

● Cocktail

● Rezerve

● Piața Europa văzută de sus

● Saxofonistul maniac în fum de cauciuc ars

● O domnișoară împarte sandwich-uri. Mi-e rușine să accept. E foarte darnică, îmbie pe toată lumea

● Baricade mai mici, lăsate în urmă de bătălii

● Aici începe perimetrul din fața stadionului Dinamo, unde se duc bătăliile pe care le vedeți la știri. Piața se numește... Europa

● Afară din Palatul Libertății, surpriză mare: s-au aliniat. Cei care mîncau înăuntru vor ieși la schimb, cei de aici s-au aliniat pentru masă. Perfectă ordine.

● ... și regulile de purtare. Prima: fără alcool. A doua: cine fumează în Palatul Libertății e muscal (adică rus, adică nașpa în context). Se organizează în grupuri de cîte 10 cu cîte un șef. Revoluționarul nu poate să părăsească maidanul fără să anunțe șeful de grup. Revoluționarul trebuie să respecte ordinele date de șeful de grup, pe care trebuie să îl cunoască personal. Finalul e magistral: ”Fiți buni unii cu alții și fără milă față de dușmani. Trăiască Ucraina!”

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?