Bucătăria Hoinară

24 noiembrie 2011

Răzvan Voiculescu își lansează cel de-al zecelea album de fotografie intitulat €œBucătăria Hoinară. Evenimentul va avea loc luni, 28 noiembrie, începînd cu ora 19, la Sala Constanța din JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Invitatul special al serii va fi Nicu Alifantis, care va susține și un recital. 
 
Bucătăria Hoinară este un album de fotografie și de gusturi. Deși își spune "bucătărie”, nu conține rețete, ci mai degrabă întîlniri. Între oameni, locuri, ingrediente -  fiecare cu povestea și aroma sa. Albumul adună în paginile sale călătoria și gastronomia, gusturile locale cu cele de aiurea, Banatul cu Patagonia, iarba de acasă cu verdele de Papaya și creveții jumbo cu Mocănița.
 
Albumul este o colecție de "popasuri de bucătărie” în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare - unele dintre ele foarte puțin cunoscute. Se gătește în gospodării țărănești și șoproane părăsite, în curți de biserici, pe malul Dunării, pe plaja de la Portița sau în mlaștina Letea. 

Odată popasul descoperit, se trece la partea cu adevărat savuroasă a€“ gătitului. Gusturile se combină exuberant, după inspirația invitaților-bucătari ai lui Răzvan Voiculescu. Foarte rar se gătește în spiritul locului, mai toate reţetele sînt suprapuneri cosmopolite, gusturi japoneze, mediteraneene, sud-americane amestecate cu aromele €œ"locale”, cu peisajul românesc și cu povestea oamenilor pe care "€œbucătarii hoinari” îi întîlnesc. 
 
Parcurgind cele 300 de pagini ale albumului, descoperi că o călătorie în Românie poate să devină o savuroasă expediție în jurul (bucătăriilor) lumii. 

Albumul este însoțit de un DVD cu making-of. Filmul este realizat de Șerban Georgescu. 

Din decembrie, Bucătăria Hoinară va fi în librării.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.