Albumul ROST - de Răzvan Voiculescu

25 noiembrie 2013

Rostul e sens, e tîlc, e menire. Rostul înseamnă rînduială și un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ți ști rostul pe lume, iar cînd nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.

La doi ani după Bucătăria Hoinară, Răzvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat ROST - Esențe, gusturi și stări românești. Un volum impresionant, 300 de pagini în condiții grafice de excepție și o colecție de ipostaze ale rostului: meșteșuguri, obiceiuri, momente, povești de viață. Autorul îl consideră piesa de încheiere și cea mai amplă din seria dedicată satului tradițional, serie din care au făcut parte și albumele România - Ținută umilă a splendorii și Țara Lăpuşului - Destine încrustate.

Albumul a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate în crepuscul - în satele și orașele mici ale României, multe dintre meșteșugurile vechi se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre "ultimul fierar", "ultimul potcovar", "ultimii rapsozi". Oamenii aceștia, care își știu meșteșugul și îl țin viu a în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia, nu au pe nimeni care să-i urmeze. Ideea de ROST pe care o reprezintă acești meșteșugari, artiști, sau păstrători de tradiții, prea puțin cunoscuți sau chiar uitați - e posibil că mîine să nu mai existe. 

Parte a unei campanii naționale, albumul lui Răzvan Voiculescu și-a propus ca printr-un obiect de artă fotografică să aducă poveștile și chipurile acestor "Păstrători de Rost" în fața publicului. De-a lungul a doi ani, Răzvan Voiculescu și echipa sa au întîlnit, descoperit, fotografiat și filmat în toate regiunile țării, aproape 100 de povești ale "Păstrătorilor de Rost". Potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi sau făuritori de tilincuțe sau de hamuri. Albumul va fi alcătuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de "Păstrător de Rost". Ca și celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu, și acesta va include un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Șerban Georgescu.

Lansarea albumului va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 28 noiembrie, începînd cu ora 19. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe Tudor Gheorghe, care va susține un recital.

Lansarea albumului va constitui, de asemenea, și punctul de pornire al campaniei naționale "ROST - Esențe, gusturi și stări românești". Mesajul principal al campaniei va fi "Avem un ROST. Îl păstrăm." Campania își propune să implice cît mai mulți români, motivîndu-i să se afilieze proiectului și să descopere chipurile și poveștile ROST-ului pe care încă îl mai avem: tradiții, meșteșuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari - dar prea puțin cunoscuți sau uitați. 

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?