Albumul ROST - de Răzvan Voiculescu

25 noiembrie 2013

Rostul e sens, e tîlc, e menire. Rostul înseamnă rînduială și un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ți ști rostul pe lume, iar cînd nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.

La doi ani după Bucătăria Hoinară, Răzvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat ROST - Esențe, gusturi și stări românești. Un volum impresionant, 300 de pagini în condiții grafice de excepție și o colecție de ipostaze ale rostului: meșteșuguri, obiceiuri, momente, povești de viață. Autorul îl consideră piesa de încheiere și cea mai amplă din seria dedicată satului tradițional, serie din care au făcut parte și albumele România - Ținută umilă a splendorii și Țara Lăpuşului - Destine încrustate.

Albumul a început, de fapt, de la ideea unei lumi aflate în crepuscul - în satele și orașele mici ale României, multe dintre meșteșugurile vechi se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre "ultimul fierar", "ultimul potcovar", "ultimii rapsozi". Oamenii aceștia, care își știu meșteșugul și îl țin viu a în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia, nu au pe nimeni care să-i urmeze. Ideea de ROST pe care o reprezintă acești meșteșugari, artiști, sau păstrători de tradiții, prea puțin cunoscuți sau chiar uitați - e posibil că mîine să nu mai existe. 

Parte a unei campanii naționale, albumul lui Răzvan Voiculescu și-a propus ca printr-un obiect de artă fotografică să aducă poveștile și chipurile acestor "Păstrători de Rost" în fața publicului. De-a lungul a doi ani, Răzvan Voiculescu și echipa sa au întîlnit, descoperit, fotografiat și filmat în toate regiunile țării, aproape 100 de povești ale "Păstrătorilor de Rost". Potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi sau făuritori de tilincuțe sau de hamuri. Albumul va fi alcătuit din pictoriale, fiecare dintre ele dedicat unui astfel de "Păstrător de Rost". Ca și celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu, și acesta va include un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Șerban Georgescu.

Lansarea albumului va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 28 noiembrie, începînd cu ora 19. Evenimentul îl va avea ca invitat special pe Tudor Gheorghe, care va susține un recital.

Lansarea albumului va constitui, de asemenea, și punctul de pornire al campaniei naționale "ROST - Esențe, gusturi și stări românești". Mesajul principal al campaniei va fi "Avem un ROST. Îl păstrăm." Campania își propune să implice cît mai mulți români, motivîndu-i să se afilieze proiectului și să descopere chipurile și poveștile ROST-ului pe care încă îl mai avem: tradiții, meșteșuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari - dar prea puțin cunoscuți sau uitați. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.