Cipru - Europa de la est la vest
Cipru este fascinant prin diversitatea sa, datorită numeroaselor influenţe pe care le-a avut de-a lungul istoriei. Fiind una dintre cele mai mari insule din Mediterana, Cipru a reprezentat şi un important punct strategic. Astfel, pe tot cuprinsul insulei se pot găsi vestigii şi influenţe asiriene, egiptene, persane, romane, bizantine. În secolul al XII-lea insula a fost ocupată de cruciaţi pînă în 1489, cînd a trecut sub stăpanirea Veneţiei. In 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Cipru a obţinut independenţa de stat.
În 1974 episcopul Makarios, pe atunci preşedinte al Ciprului, a avut intenţia să unească Ciprul cu Grecia. Trupele turceşti au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurînd Republica Turcă a Ciprului de Nord. Acest stat nu este recunoscut de către comunitatea internaţionala, ci doar de către Turcia.
Cipru, zona grecească, devine membra a Uniunii Europene în 2004 şi trece la moneda Euro în 2008.
Nicosia, capitala Ciprului, este divizată prin "Linia Verde" de demarcţie, care trece prin centrul oraşului, fiind graniţa între Republica Cipru şi "Republica Turcă a Ciprului de Nord". Această zona este controlată de militari ai Naţiunilor Unite. În 3 aprilie 2008 a fost redeschis punctul de trecere al frontierei de pe strada Ledra.
Foatgrafii de Lucian Muntean, martie 2009