Ziua cu doi polițiști și un criminal

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Era cam ca acum, primăvară și cred că după Paști. Să fie de atunci vreo 17 ani. Eram jurnalist la Europa Liberă, iar instituția voia să facă o faptă mai puțin obișnuită. Un ascultător fidel, care scria frecvent din închisoare pe adresa redacției, se plînsese că nu mai putea face rost de baterii pentru radioul său și nu ne mai putea asculta. Șefii se gîndiseră să mă trimită să-i fac o vizită la penitenciarul de maximă siguranță din Craiova, acolo unde își ispășea condamnarea, cu un set de baterii și cîteva pachete de țigări. Voiau să-i facem omului o surpriză de Paști și, eventual, poate ieșea și un reportaj despre condițiile de detenție. Am cerut, bineînțeles, toate aprobările de rigoare de la Direcția Penitenciarelor, m-am înarmat cu bateriile și țigările și am pornit plin de curiozitate pe drumul Craiovei. Pînă să ies din București însă, nerăbdarea, probabil, m-a făcut să forțez trecerea la un stop. De partea cealaltă a intersecției, m-a oprit un polițist vigilent. Mi-a cerut actele, iar eu, iarăși neatent, dintr-un reflex, i-am întins nonșalant legitimația de ziarist. Mi-am dat seama prea tîrziu, știam că greșisem la stop și nu-mi propusesem să-l impresionez pe polițist în mod incorect, profitînd de profesie. Dar, în loc de permisul de conducere, îi întinsesem tocmai actul acela și gestul părea de-o aroganță fără seamăn. Am încercat imediat să mă scuz, căutînd prin buzunare după permis, dar polițistul era deja ofuscat: „Am înțeles, sînteți ziarist și credeți că legitimația asta ține loc de orice, că aveți imunitate să treceți și pe roșu”. Mi-a aruncat-o înapoi în mașină, depărtîndu-se scîrbit. Am rămas atît de rușinat că mă usturau urechile. Aș fi preferat o sancțiune în locul acelui sentiment de jenă, dar cît de stupid ar fi fost să mă duc după el ca să încerc să-i explic așa ceva.  

Am plecat mai departe, dar o bună parte din drum m-am simțit de-a dreptul dominat de acea neplăcută senzație. În fine, am ajuns la Craiova, am găsit penitenciarul din mijlocul orașului și am descoperit că în jurul lui mișunau rudele condamnaților, care încercau să vorbească cu ei. Era ca la bîlci. Se strigau unii pe alții, de după gardul de beton cu sîrmă ghimpată, își lansau mesaje, cei de afară trimiteau vorbă celor dinăuntru să-l cheme pe cutare la gard sau să se ducă la poartă să ia cine știe ce pachet, se mai interesau de soarta unuia sau altuia… Paznicii din foișoare asistau impasibili la tot acest spectacol. Era ca la bîlci, iar eu a trebuit să-mi reconsider toate ideile de pînă atunci despre ce înseamnă un penitenciar „de maximă siguranță”.

M-am supus controlului de la poartă și am intrat. Am așteptat într-un birou dintr-o baracă să fie adus omul meu. Era un tip de vreo 60 de ani. S-a bucurat de baterii și de țigări, dar nu părea un tip prea simpatic. Un individ cu care nu mi-ar fi plăcut să am de-a face în mod normal. Simțeam ceva  periculos în privirea lui sau poate mă impresiona doar ideea că e pușcăriaș? Asculta Radio Europa Liberă de multă vreme, dinainte de Revoluție. M-a întrebat ce fac redactorii cu nume celebre și m-a rugat să le transmit salutări din partea lui. Nu știam de ce era condamnat și l-am întrebat. Mi-a răspuns simplu: „Crimă!”. „Cum așa?”, am zis fără să clipesc. Mi-a explicat că prima oară (!), băut fiind, s-a luat la ceartă cu un individ într-o cîrciumă. Pretindea că nu ținea minte ce s-a întîmplat, dar că la un moment dat s-a trezit băgat în duba poliției, unde i s-a spus că și-a omorît preopinentul.  A doua oară, după ce-și ispășise pedeapsa, s-a îmbătat acasă și-și mai aducea aminte că s-a certat cu nevasta. După asta s-a trezit din nou în duba poliției, unde i s-a spus că o „hăcuise”. Zicea că nici momentul celei de-a doua crime nu și-l mai amintea, dar că așa o fi fost, de vreme ce ditamai tribunalul l-a condamnat din nou.

Ce individ ne alesesem să cadorisim! L-am mai întrebat de una, de alta, mai mult de formă, și am plecat.

Pe drumul de întoarcere la București, într-o curbă, tot cu gîndul la întîlnirea cu criminalul amnezic, am trecut peste linia continuă. Era pe un deal asupra căruia exista o foarte bună vizibilitate din vale. Acolo, bineînțeles, aștepta o mașină de poliție. M-a oprit. Dezolat, mi-am scos permisul, cu mare atenție să nu repet gafa de dimineață. „De unde veniți așa grăbit?”, m-a întrebat agentul. „De la pușcărie!”, am răspuns. Omul s-a dat un pas înapoi, bănuitor, ba chiar mi s-a părut că duce mîna spre pistol. După ce i-am explicat ce am făcut acolo, a început să rîdă. M-a atenționat să merg mai atent și mi-a urat drum bun. Am scăpat din nou fără amendă. Dar a fost o zi pe care, iată, n-am uitat-o.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.