Vise rele

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ce mi-au făcut plimbările prin staţiunile de schi străine din biata Sinaie! Era cea mai strălucitoare, high-life-ul absolut, cu pîrtiile ei deschise şi lungi, cu soarele ei de primăvară şi Peleşul sclipind în vale. Cu schiori adevăraţi şi salvamontişti de milioane. Acum îmi trebuie ceva timp să mă obişnuiesc cu ea, fiindcă îmi pare o meschină provincie cu o telecabină puchinoasă şi un telescaun jerpelit, cabluri şubrede vechi de multe zeci de ani, deservite de nişte indivizi mofluzi care încă îşi imaginează că lucrează într-un domeniu de elită. Pîrtiile sînt bătătorite cel mult după cîte o ninsoare. Nici prin cap nu-i trece cuiva că utilajele de întreţinere ar trebui scoase în fiecare noapte, după ce se schiază. Rezultatul îl reprezintă nişte pîrtii care arată exact aşa cum dă Dumnezeu sau poate tot aşa cum arată şi şoselele româneşti: îngheţate sau bombardate.

Cu abonament pentru o zi la instalaţiile de urcare, fac imprudenţa să cobor din Valea Dorului la Cota 1400. Ajuns acolo, aflu că tocmai s-a întrerupt funcţionarea telecabinei şi a telescaunului, că nu mă mai pot întoarce sus. Motivul: un vînticel stîrnit din senin, care ar fi pus în pericol siguranţa pasagerilor. De cînd mă ştiu, cel mai mare obstacol în calea schiatului la Sinaia pare a fi chiar natura. Tot aşa cum cele mai mari obstacole în calea agriculturii socialiste erau cele patru anotimpuri. Fac un adevărat lobby pe lîngă casieră, ca să obţin pînă la urmă o ştampilă în locul banilor pierduţi. Ştampilă prin care mi se promite un abonament gratuit într-o altă zi, cu soare.

Intru să beau un ceai într-un mic băruleţ. Pe o coală de hîrtie agăţată de un raft scrie: „Interzis consumul alimentelor aduse din afara unităţii“. E plin de fum şi de aşa-numiţii şoşonari sau paltonari (şi de cîţiva inşi gălăgioşi care povestesc cum tocmai s-au dat la vale cu punga), cum, de altfel, toată ţara e plină de neaveniţi. Instantaneu îmi vin în minte ageamiii care ocupă terenurile de tenis cu baletul lor grotesc, mai vechii excursionişti cu casetofonul pe umăr, împiedicaţii de pe patinoare, măciucarii de la mesele de biliard, slăbănogii care se luptă cu bilele de bowling, începătorii vitezomani de pe şosele, maneliştii care nimeresc în săli de teatru, analfabeţii care se înghesuie la televiziuni şi, desigur, toţi semidocţii şi caraghioşii din politică. Aproape nimeni nu pare a fi la locul lui în ţara asta.

Cobor în centru şi constat că o latură a nou construitului sens giratoriu e blocată de taxiuri care-şi aşteaptă clienţii. Acum e un sens „stătătoriu“. Stătătorie e şi şoseaua. Maşinile formează o coloană fără sfîrşit, deşi e de abia ora 3 după-amiază. Unde s-or duce toţi? Ah, e clar, neaveniţii se plimbă în sus şi-n jos, în căutarea locului în care să-şi exercite maxima incompetenţă.

Cotesc la dreapta spre Tîrgovişte. Drumul e mai liber, dar plin de gropi. Pe margini sînt troiene de zăpadă murdară. Moroeniul arată tot aşa cum îl ştiam: lemne căzute pe drum din căruţe, balegi căzute din cai, cîini călcaţi şi copii mucoşi care joacă fotbal pe şoseaua naţională. De la copaci pînă la case şi asfalt, totul e de culoarea noroiului.

Depăşesc culmea mizeriei şi opresc la o benzinărie (parcă Dagmar). O oază de civilizaţie – îmi spun –, ce interesant că mai există asemenea benzinării necuprinse în marile reţele. Magazinul e doldora de mărfuri în ambalaje colorate. Cumpăr nişte covrigei la pachet. Studiez data expirării şi totul pare în ordine. Continui drumul printre sutele de gropi. Din loc în loc sînt adăposturi ruginite de staţii de autobuz, pe care au rămas lipite, din timpul campaniei, jumătăţi de afişe, cu jumătăţi din figura lui Băsescu. Unele au început să fluture. La Fieni, mă întîmpină imaginea fabricii de ciment, desenată parcă de un pictor dement al disproporţiilor, răsărind gigantic dintre bloculeţele cenuşii din mijlocul oraşului.

Mă ambiţionez să mă abat şi prin Moreni. Auzisem că odată era frumos pe acolo. Acum e municipiu, după cum te anunţă o placă strîmbă. Străzile sînt pline de cratere. Dai dintr-unul într-altul. Mergi în zigzag şi în sus şi-n jos într-o inevitabilă zgîlţîială troncănitoare. Concentrat la volan, îmi rog pasagerii, tovarăşi de suferinţă, să-mi dea un covrigel. Mi se desface pachetul. Iau cîţiva în pumn şi-i torn în gură. Simt un gust de ceva rînced. Totul pare un vis urît pe care l-am mai avut. Dacă nu cumva vis a fost că ţara asta a intrat în Uniunea Europeană.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.