Ușor cu pianul pe scări!

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Metafora unei bune părți a parcursului nostru istoric, aidoma transportării unui pian pe teren accidentat, funcționează de ani buni. Cei din vechime, unii care au împins serios la pianul ăsta, iar în pauze au și cîntat la el, nu mai pot să ne spună direct cum a fost pe vremea lor. Ne-au rămas orele de istorie. În unele dintre ele am fost spălați pe creier. Apoi a venit discordia din libertate, a istoriilor care-și dispută legitimitatea și valoarea de adevăr. Nici măcar Marin Sorescu nu mai e pe-aici, să-și spună părerea despre ce se-ntîmplă. Ar fi rîs? S ar fi întristrat? Ar fi alunecat în vreo formă de cinism? N-ai de unde să știi. Cert e că delicatul instrument muzical pe care-l mutăm în toate direcțiile, din 1989, și-a cam încheiat partea de traseu pe loc drept. Odată și odată, tot trebuia să ajungă la inevitabilele scări. Iar acum, poate mai mult decît oricînd, e tare important unde ducem instrumentul. Pentru că, da, în apropiere sînt niște scări care urcă. Dar la fel de aproape sînt și unele care coboară.

Patru primari, din patru municipii importante din Transilvania, au anunțat începerea unui proiect administrativ comun, numit Alianța Vestului. Timișoara, Arad, Oradea și Cluj. Dincolo de formulele elegante și croite cu bun-simț pentru spațiul public, mesajul din subtext spune limpede ceva ce se zice cu jumătate de gură de ani buni încoace. „La un moment dat, tot o să se spargă buba asta a felului în care înțelegem ideea de administrație. N-o să meargă la nesfîrșit ca fondurile colectate local să ia, aproape în întregime, drumul Bucureștiului. După cum n-or să meargă la nesfîrșit nici piedicile pe care le pune administrația centrală, cu vrere sau fără vrere, celor locale. O să fie urîțel și cu scandal. Și nici măcar ăsta n-ar fi baiul. Dar trăim într-o lume complicată și agitată, pianul e foarte greu, iar terenul e cum nu se poate mai accidentat.“

Pe de altă parte, ce poți să-i reproșezi unui ardelean – presupunînd că nu e dintre cei îmbibați de senzația că descind din meșterii care au produs Big-Bang-ul și au lucrat apoi la facerea universului –, deci ce i răspunzi dacă te-ntreabă ceva cît se poate de firesc? „Stimate compatriot, ce vină am eu că aici se colectează taxe mai cu spor, e un nivel de viață mai ridicat, credem în valori occidentale și vrem să ne fie din ce în ce mai bine, adică să ne dezvoltăm și să trăim civilizat? Cred că-mi pot administra binele ăsta, vreau să fac așa ceva și am cu ce. Nu mai suport eternele amînări și păcăleli de la București! În plus, mă simt și umilit. De ce să merg la spital la Szeged, Debrecen sau Viena, cînd am cu ce să-mi fac spitale la fel, la mine în oraș? De ce s aștept o sută de ani pînă se hotărăște cineva de la centru să facă un studiu de prefezabilitate pentru o autostradă? Facem noi autostrăzi, că ne țin curelele. De ce să îmbătrînesc ducînd damigene de pălincă la București, în speranța că primesc niște aprobări să-mi renovez școli, teatre, muzee și alte acareturi pe care le am pe-aici, prin curtea mea? Pot să fac toate astea folosind bani europeni și nu mai stau după palavrele de capitală, că oricum am fost făcut din vorbe, de o mie de ori.“ Desigur, astea ar fi formele cele mai delicate de exprimare. O știm cu toții, starea de spirit e foarte încinsă, iar limba română nu duce lipsă de resurse de expresie în situațiile astea.

Cînd intri în asemenea discuții, lucrurile o iau la vale destul de repede. Asta și pentru că răbdarea tuturor a fost pusă la grea încercare de prea multă vreme. Nervozitatea e foarte mare, cu atît mai mult cu cît e dublată și de senzația că lumea e luată de proastă și e, pur și simplu, umilită. Ce argumente mai poți să-i oferi cuiva care îți explică limpede că nu mai merge în felul ăsta? Că-ți crapă obrazul de rușine cînd vezi ce-au reușit să facă alții, prin alte părți, iar tu stai aici în eterne scandaluri și promisiuni. Și, mai ales, într-o continuă promiscuitate, într-o lipsă de educație care riscă să se transforme galopant într-o respingere totală a civilizației. Iar compatrioții pleacă pe capete, într-o migrație care, dincolo de a fi economică, a devenit una profund psihologică Ei bine, unii primari își iau soarta în mîini și, considerînd că au zis suficient cu binele, abandonează scena tragicomediei balcanice și pun de-o gospodăreală locală, cu efecte zonale, la care vor adera și alte municipalități. Adică și Sibiu, Alba Iulia, Reșița – oho, lista e de abia la-nceput. Iar susținerea comunităților din orașele care au făcut această alianță, ca și a celor care vor adera la ea, va fi una foarte spectaculoasă.

Cu ce speranțe și, mai ales, cu ce curaj ai putea să le reproșezi ceva acestor oameni? Cum să mai vorbești despre contexte mai largi? Cum ai putea să le explici că, într-o atmosferă atît de ușor inflamabilă, scînteia unei idei corecte și perfect normale poate produce efecte mult mai nefericite decît și-a închipuit cineva, atunci cînd a articulat-o? Cum să te mai audă lumea cînd ai agitat pericole maghiare, marțiene și oligofrene, vreme de zeci de ani, doar ca să-ți asiguri voturi? Cine mai pleacă urechea acum la discursuri despre geostrategii și echilibre regionale? Ai vrut să ai, ani în șir, atmosferă nervoasă, ca să ai unde planta toate elucubrațiile și tembelismele? Ai parte de exact ce-ai semănat. Nu e vina oamenilor că nu mai aud nimic. E vina ta, că te-ai abonat la anunțat pericole în fiecare zi. Iar acum, cînd situația chiar o cere, habar n-ai cum se face un acord fin. Există deja ­domni și doamne, la București, care denunță în gura mare „separarea Transilvaniei“. Din păcate, se vor găsi destui nefericiți care vor cînta acest refren. Lor le vor răspunde alții, care vor spune: „Și-acum aveți gura mare? Atunci, pa!“. Pianul e la scări. În mod normal, ar trebui să-l urcăm în casă. Dar unii țin morțiș să-l ducă la subsol.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.