Un pas mai departe

1 mai 2020
Invizibilii jpeg

„Niciodată nu i-am înțeles pe prepperșii ăștia”, zic în timp ce mă chinui să cioplesc cu un cuțit o bucată de lemn încăpățînată a naibii, lemn de esență tare. „Ce-s ăia prepperși?”, mă întreabă unul dintre tipii din grup, Cristi sau Răzvan, parcă, poate chiar Bogdan, în fine, știu că e dresor de cîini și are stupi. „Păi, prepperșii sînt ăia care se pregătesc toată viața pentru o catastrofă planetară, uite, ca acum, ca ăștia pe care vrem să-i atacăm”, îi zic. Mă chinui între timp mai abitir cu lemnul ăla obosit, cuțitul nu alunecă cum trebuie, părul nespălat îmi atîrnă pe față și mă încurcă. Stau cu profilul meu semiturcesc într-un soi de contre-jour cinematografic, fălcile au început probabil să-mi atîrne și ele, mi-au amorțit mîinile de la atîta efort. Mă pregătesc să-i explic mai departe lui Bogdan sau Răzvan și simt că ar trebui să scuip golănește ca să dau putere vorbelor care vor veni, dar mă abțin. M-aș face de rîs, nu știu să scuip cum trebuie, deși am luat lecții de la Titi, în Berceni, cînd eram mică. Nu știu cum îi reușeau ăluia niște scuipați la marele fix, mie mi se împrăștiau pe bărbie. În fine, renunț la gestul ăsta și dau mai departe.

„Prepperșii ăștia își pregătesc de-a lungul anilor tot soiul de buncăre pe care le umplu cu mîncare diversă – conserve, paste, carne la cutie, detergenți, lanterne și baterii, generatoare, hîrtie igienică și altele asemenea”, zic. „Că, dacă vine ziua aia Zet și se duce lumea dracului, ei o să aibă de toate și o să stea acolo să roadă la fasole cu cîrnat pe care o deschid cu cheița, iar restul lumii, nepregătiții, adică, o să moară de foame și o să bîntuie uite așa, prin pădure, ca noi.” „Și o să se șteargă la cur cu hîrtie igienică”, face Răzvan ăla și începe să rîdă. „Păi da, nu cu foi de brusture, ca noi”, zic și înfig adînc cuțitul în lemnul ăla, îmi iese o schijă frumoasă, alb-gălbuie, cîrlionțată la un capăt.

„Și apoi, cît egoism personal trebuie să ai și cîtă grijă maniacală doar de sufletul tău încît să crezi că ești atît de valoros ca tocmai tu să supraviețuiești?”, zic, cu amărăciune. „Băi, dacă ai fi cine știe ce superfizician, om de știință, nu știu, ceva mega-specialist care poate ajuta lumea asta, mai zic. Dar tu ce știi să faci? Stai acolo închis, rozi la fasole și te cufurești. Și apoi? Ce plan ai după ce-ți termini toate proviziile alea? Speri că se mai limpezește aerul pe afară, găsesc ăia un vaccin, devine lumea mai bună și gata? Dar tu, tu ai supraviețuit, și asta contează, îi vei perpetua genele alea prețioase, ADN-ul ăla spiralat de individ sub medie”, mai zic cu amărăciune și-mi trag un cuțit peste degete. Doare al dracului. Asta mai lipsește, să mă infectez.

„Orice viață contează”, îmi zice Răzvan (convenim că așa îl cheamă) și se uită la mine ca să vadă cum mi se face rușine de cele pe care le-am spus. Nu mi se face. „Sigur că orice viață contează”, îi zic, în timp ce-mi ling degetele tăiate, înțeleg că saliva face bine, „atîta vreme cît nu te pui tot timpul pe tine în față. De unde atîta orgoliu să crezi că ești buricul pămîntului, ce naiba?” Între timp, ceilalți din grup încep să se foiască, poștim ultima țigară și facem un plan.

Vrem să-i atacăm pe unii care au casa la marginea pădurii, am auzit că au provizii, iar nouă ni se răsucesc mațele de foame, am mîncat niște rozătoare nenorocite pînă acum, bine că le-am prins și p-alea. „Aș mînca și lilieci, și pangolini din ăia, de foame”, zice Răzvan care se întreabă visător: „Oare prepperșii ăștia or avea și halva?”. De ce, domnule, fix halva, n-am mai întrebat. Încurcate sînt căile poftelor. Am pus planul la punct, dar n-am cine știe ce speranțe. Ăia precis au și arme, ce să facem noi, o ceată de zdrențăroși înarmați cu bețe, în fața lor? Dar merită să încercăm, altă cale nu e.

Stau cu coatele pe pervazul geamului în apartamentul meu dintr-un cartier bucureștean. Clipesc des, ies din visarea asta în semitrezie, la televizor sînt știri COVID, COVID, COVID. Dintr-o mașină de poliție se aude spart: „Stați în casă, vă rugăm stați în casă!”. „Ho, măi, că stau”, zic și închid geamul. Cine naiba o fi Răzvan?

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.