Un miliţian la Globe Playhouse

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Un miliţian la Globe Playhouse jpeg

Prin toamna lui 1987, un bun amic de-al meu şi-a luat permisul de conducere. Avea în jur de 19 ani (ca şi mine, de altfel) şi îşi trăia succesul cu intensitate maximă. Nu foarte mulţi tineri conduceau maşini înainte de 1989, să ne amintim. Motivele variau – de la faptul că o Dacie constituia atunci un lux pentru o familie de români, pînă la dificultatea propriu-zisă a promovării examenului auto. Prietenul meu, M., se putea considera, de aceea, privilegiat. Avea calităţi remarcabile pentru condus, promovînd examenul cu brio, iar, în plus, deşi nu-i cumpăraseră o maşină personală, părinţii săi se dovedeau surprinzător de liberali, permiţîndu-i să folosească vechiul autoturism al familiei ori de cîte ori îşi dorea. M. nu exagera cu solicitările, preferînd să circule mai ales în duminicile „fără soţ“. În astfel de excursii „locale“ mă lua şi pe mine, doar aspirant – în acele timpuri – la miraculosul „carnet“ de conducere.

Străzile erau pustii şi cenuşii, dar noi ne simţeam teribil de bine, întrucît circulam – neînsoţiţi şi după bunul nostru plac – cu maşina prin oraş. Într-o duminică noroioasă şi întunecată (de noiembrie), pe cînd rulam liniştit pe Bulevardul Ştefan cel Mare, a răsărit un miliţian rebegit, cu privire cruntă, de cercopitec înfuriat. Făcea semne disperate cu bastonul şi fluiera de mama focului. Trebuie spus că, deşi afişa semnele de începător, M. era atent, prudent şi sigur la volan. Cum pe întreg bulevardul nu se afla ţipenie de pieton sau maşină şi cum prietenul meu condusese ameţitor de corect, intervenţia agitată a menţionatului personaj ni s-a părut, din start, suspectă şi de rău augur. M. a tras cuminte pe dreapta şi a ieşit din autoturism. L-am însoţit. Miliţianul a bîiguit ceva în vîrful buzelor, cu aroganţă rudimentară. Am înţeles „Plutonier Costică“ ori ceva de genul acesta. După care a făcut o pauză studiată, menită să adîncească suspansul. În mod cert, sentimentul autorităţii îi dăduse busola identităţii peste cap şi căzuse subit într-un histrionism grotesc. Probabil nu se aştepta ca din automobil să iasă doi „puţoi“ şi, ca atare, instinctul lui de prădător înnăscut îi pompă, deodată masiv, sînge în vene.

„Permisul, buletinul şi certificatul“, a mîrîit scurt miliţianul Costică, dîndu-şi puţin cascheta pe spate. „Da“, a răspuns M., scoţîndu-le prompt din torpedo. „Îmi puteţi spune ce-am făcut?“, îndrăzni el apoi cu jumătate de gură. „Ce-i, băiatu’, te grăbeşti?“, i-a sărit muştarul lui Costică. „O să-ţi zicem şi ce-ai făcut după controlul regulamentar.“ A început să citească documentele cu un interes neaşteptat. Ai fi bănuit că descoperise acolo răspunsul la marile întrebări ale umanităţii şi nu-şi mai putea dezlipi ochii de ele. Într-un tîrziu, mormăi sumbru, cu privire saşie: „De ce-i înmatriculată pe numele N.I., iar tu eşti M.I.?“. „Păi, evident, maşina aparţine tatălui meu, şi nu mie“, replică M. în pragul pierderii răbdării. „Îhî“, articulă neinteligibil Costică, părînd să nu înţeleagă prea bine precizarea. „Oamenii care este de obicei proprietari este şi la volan“, ne împărtăşi plutonierul, după cîteva clipe, din vasta sa experienţă profesională. Apoi, intră brusc în „fondul problemei“: „De ce nu dai, bă, prioritate la trecerea de pietoni?“ „Cînd şi cui n-am dat prioritate?“, se arătă M., pe bună dreptate, intrigat. „La bătrînel, bă, la bătrînel“, strigă Costică din adîncul fiinţei. „Care bătrînel?“, am întrebat eu şi M., sideraţi, într-un glas. „Ce, bă, te faci că nu înţelegi? Bătrînelu’ de la Central, care traversa, ţi-l aduc martor acuş’!“ Fără să mai privească spre noi, plutonierul Costică scoase din buzunar, cu morgă sacerdotală, chitanţierul şi procesele-verbale. Suflă în pix şi, copleşit de gravitate, se aşternu pe scris, părînd că nimic altceva în Univers nu l-ar mai fi putut interesa.

„Reţinere de permis, cu suspendare pe trei luni, băiatu’, şi amendă contravenţională de una sută lei.“ Atît eu, cît şi M. asistam la „discuţie“ stupefiaţi, de parcă omul nu ni s-ar fi adresat nouă. M-am uitat îngrijorat la amicul meu, neştiind exact ce ar mai fi fost de făcut. L-am văzut pe M. înroşindu-se din cauza frustrării şi a furiei. Apoi, l-am observat liniştindu-se treptat, ca înaintea unui asalt final. Mi-am dat seama că un lucru complet neobişnuit urma să se întîmple pe bulevardul pustiu, în mohorîta după-amiază ceauşistă, de duminică de noiembrie. Cu un glas cavernos, pe care nu i-l mai auzisem înainte, M. a rostit rar şi apăsat: „De fapt, doar pînă mîine dimineaţă îmi reţineţi carnetul. Nu trei luni, aşa cum vă amăgiţi. Ştiţi la fel de bine ca şi mine că nu am făcut nimic ilegal. Imediat va afla şi taică-meu care, pentru informaţia dumneavoastră, este inginerul N.I., director al X. şi prieten bun cu colonelul C. (colonelul C. era, pe atunci, şeful Circulaţiei în judeţul Iaşi, n.m.). N-am vrut să-l implic, dar dumneavoastră mă obligaţi. Mîine, la prima oră, veţi fi cu permisul, în dinţi, în birou la domnul colonel şi îmi veţi prezenta şi scuzele de rigoare“. Siguranţa din vocea lui M. venea din faptul că nici măcar un detaliu al scenariului său nu mistifica ori exagera realitatea. Tatăl său era, într-adevăr, un reputat inginer ieşean care, întîmplător, se afla în cercul de amici al amintitului (temut) colonel. Dintr-odată, pe Bulevardul Ştefan cel Mare nu se mai auzi decît şuieratul vîntului de toamnă tîrzie.

L-am urmărit pe tov. Costică pe parcursul discursului lui M. şi al minutelor de linişte de mormînt, care l-au succedat. Rămăsese cu ochii înfipţi în procesul-verbal, pe care părea să mîzgălească ceva în neştire (cu siguranţă, nu erau cuvinte ceea ce rotunjea acolo, absorbit, vajnicul miliţian, întrucît mişcările mîinii deveniseră sacadate şi smucite, ca într-o criză de epilepsie). „Scrisul“ ajunsese un fel de narcoză rapidă, menită să atenueze duritatea neverosimilului context. Ochii mei artistici – care, la acea vîrstă, abia se deschideau – au transfigurat instantaneu strada umedă şi murdară într-o scenă shakespeariană, de la londonezul Globe Playhouse, unde miliţianul exterior Costică, îmbrăcat hamletian şi ţinînd în mînă craniul (nu al lui Yorick, desigur, ci al propriei conştiinţe, al miliţianului interior Costică, cum ar veni) se întreba sub o presiune extraordinară: „Să-l scriu sau să nu-l scriu, frăţie? Asta-i întrebarea!“. Miliţianul interior răspundea: „Uăi, Costică, ai îmbulinat-o, dacă te cheamă la C. în birou, s-a terminat cu tine. Rupe numaidecît hîrtia şi încearcă să-l îmbunezi pe băiet!“. Miliţianul exterior se umfla însă din nou, fugitiv, în pene: „Şi-atunci, unde mai este virtuţile şi puterea Miliţiei, despre care ne-a vorbit tovarăşu’ secretar-general?“. Miliţianul interior revenea: „Uăi, Costică, du-ti, uăi, şi ti-mpuşcă, cin’ mai credi asemenea prostii?“. Miliţianul exterior nu se lăsa: „Şi mă ia ăsta aşa de tîmpit, în mijlocul străzii?“. Miliţianul interior: „Uăi, Costică, dragule, cam tîmpit eşti tu din născare, nu mai are cin’ să te ia. Rupe procesul-verbal imediat şi taci molcom!“. Plutonierul ridică, după un timp îndelungat, privirea din hîrtii. Avea un aer de bovină hăituită. Spuse, cu o jovialitate contrafăcută, din care nu dispăruse totuşi timbrul de mardeiaş de mahala: „Ci, uăi, băiatu’, chiar ai crezut că-ţi scriu proces-verbal (rupse demonstrativ fila din carnet)? Na-ţi permisu’ şi cerificatu’ şi circulaţi, vă rog, circulaţi!“. Salută milităreşte şi o şterse urgent către colţul bulevardului.

Din întîmplarea respectivă am tras o singură concluzie: miliţienii reacţionau/reacţionează greu, în procesul comunicării, deoarece sînt excedaţi de monologurile interioare!

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009. 

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.