Toate cele care s-au mai spus

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Invizibilii jpeg

S-au zis de o mie de ori. S-au zis în toate felurile și pe toate tonalitățile, toată lumea are un jurnal public acum. Îl lipim pe toți pereții, îl scriem, îl strigăm, îl punem în fotografii. Trecem prin toate celebrele cinci stadii ale unei pierderi. A început clișeistic cu negarea, s-a dus în furie, în negociere, în depresie. Ne mai rămîne acceptarea, ceea ce, pentru mine, în cazul ăsta, ar fi înfrîngerea totală.

Ne învîrtim ca leii în cușcă, iar Bucureștiul ăsta, stup de albine care e gata să facă implozie, devine din ce în ce mai frumos pe dinafară. Scorojelile lui din iarnă se ascund acum după lilieci ce stau să înflorească, după magnolii și corcoduși, și meri sau ce naiba or mai fi. Cît de perfid să fii știindu-ne prin case, iar tu să-i dai înainte, cocotă sulemenită, hîrb de oraș care trosnești din toate încheieturile și să te bucuri așa, de capul tău, de viață?

Uite cum ne dăm acum în cap unii altora cu dorințele vechi de a sta în liniște prin case, printre cărți și pisici torcătoare sau ce mai închipuia imaginația oricui obosise prin metrouri, birouri, în magazine sau în coadă la trafic. Ce răzbunare grea să le primești pe toate pachet ca să le plătești cu vîrf și îndesat după! Unii muncim chiar mai mult acum, de acasă, alții, Dumnezeu știe, rămași fără rost, fix de introspecții le-o arde cu viețile fugite de sub picioare.

Chiar timp să am, nu am răbdare. Nu mă pot concentra înaintea unei cărți. „O, ce zile frumoase de tristețe pe care eu n-o cunosc. Nu visez la uniuni, la idile, nu visez la nici o fericire sentimentală, mai mult sau mai puțin durabilă, nu, eu aș vrea să cunosc o anumită formă de tristețe.” Asta zice Yasmina Reza în cartea pe care o țin în poală. Nu pricep nimic. Reiau fraza, gîndul meu fuge în o mie de părți. „O ce zile frumoase…”, zice în carte o eroină care nici ea nu se poate concentra să citească și stăm așa, noi două, ea în carte, eu în realitate, paralizate, față în față. Realitatea mea, de data asta, bate literatura ei, mă gîndesc.

Și mă gîndesc totuși că, uite, cunosc o formă de tristețe. Ce material bogat mi se oferă acum! Mie, atît de înclinată spre un soi de autocompasiune care mă chinuia încă din copilărie. Cînd îmi imaginam că cea mai dulce răzbunare împotriva alor mei care nu mă lăsau să fac ceva e să mor. Să vadă ei cum va fi. Să mă vadă întinsă acolo, pe masă, cu mîinile pe piept, albă și drăguță, și să plîngă, să plîngă…

Na, că mă văd acum în bucătărie, ditamai omul, neieșit din casă cu zilele. Stau la masă și mănînc tocană. Lumina bate de sus peste creștetul meu și peste mîncarea care pare cleioasă. E o tocană urîtă. Uite-mă cum stau și mănînc ca în filmele românești, da. Și mîncăm prost și mult zilele astea pentru că ne chinuim să cumpărărm chestii care țin și nu se strică imediat, iar chestiile alea se traduc în ciorbe, în paste multe, în tocane urîte. Salatele mi se par o fiță, cumva mi-o fi frică să nu-mi fie foame. Nu vreau să-mi fie foame. Mă văd la masa asta, lumina care bate de sus e necruțătoare. Sînt urîtă, bătrînă și învinsă, și mi se face brusc iar milă de mine. Ești la punctul patru, la depresie, drăguță, îmi sună o voce în cap, iar eu înghit cu noduri.

Mi-e dor nespus de ai mei pe care nu i-am văzut de acum două săptămîni, și atunci de la ușă. V-am zis, sau nu v-am zis, dar tata părea mai mic. Și am stat acolo și am vorbit puțin, mama se dădea vitează că rezistă, că e generalul casei. „Bine, dar nu ieșiți deloc-deloc”, le-am repetat, „vă fac eu cumpărăturile”, le-am zis. La plecare i-am dansat puțin tatei pe holul blocului, în felul ăla care-l amuză teribil. Bine, și eu știu să mă prostesc. Ce ar fi zis vecinii dacă dădeau peste mine așa? Nu mai contează.

Mănînc tocană, mi-e dor de maică-mea ca atunci, în tabăra de clasa a șaptea cînd i-am plîns la telefon că vreau acasă, și mi se înnoadă lacrimile în bărbie. Sînt într-un film, negreșit, sînt într-un film. Să curgă genericul ăla de final odată.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.