Sex la mănăstire

Publicat în Dilema Veche nr. 408 din 8-14 decembrie 2011
Dragoste şi răzbunare jpeg

Săptămîna trecută, vreme de vreo trei zile, emisiunile de ştiri şi paginile ziarelor s-au bucurat de un desert nesperat pentru foamea noastră de dulce în Postul Crăciunului. O măicuţă de la o mănăstire ortodoxă din Călăraşi a născut. Senzaţional – prin cezariană. Uluitor – două gemene. În exclusivitate – e vorba chiar despre maica stareţă de la Tăriceni. Fantastic – stareţa s-a prezentat la spital îmbrăcată civil, pretinzînd că are dureri de mijloc şi de picioare. Fabulos – se pare că tatăl gemenelor e tot un om al bisericii. Incredibil – măicuţa care a născut două gemene declară că tatăl copilelor e un mirean, dar sînt voci care afirmă că semnalmentele adevăratului tată conduc spre un călugăr de la Amara. Stupefiant – măicuţa păcătoasă nu vrea să-şi recunoască fiicele. Se pare că a mai abandonat un copil, în urmă cu cîţiva ani. Dezvăluire şocantă – surse din interiorul mănăstirii afirmă categoric faptul că misterioasa călugăriţă obişnuia să meargă la mare şi să facă plajă. Dezamăgitor – purtătoarea de cuvînt a spitalului în care a născut maica stareţă afirmă că mama îşi recunoaşte gemenele şi că nu există nici un motiv pentru intervenţia instituţiilor pentru protecţia copilului.

Aşa marfă de calitate nu se arată toată ziua. Prin urmare, trebuie să prelungim cu măiestrie tantrică plăcerile pe care le produce această ştire, pentru că nu pupăm des o asemenea trufanda. Toate fanteziile noastre se bulucesc la ieşire şi se calcă în picioare, disperate, în proximitatea aromelor pe care le lasă în imaginaţie o ştire cu urme de sex în preajma altarului. Iar unii dintre jurnalişti se grăbesc să ne sară în ajutor, publicînd o fotografie cu o casă. Clădirea din imagine e încercuită cu roşu. Ei bine, pentru ca fanteziile să dea în clocot, pentru ca dansul aţîţării să fie mai profi, se pare că momentul conceperii celor două gemene s-ar fi consumat chiar în casa din imagine. E sigur că fapta nu s-a petrecut doar o dată. Departe de ochii şi de ştirea celor din afara mănăstirii, în interiorul acestei case, undeva, într-un ungher ascuns, o călugăriţă făcea sex sălbatic cu un călugăr. Şi pentru că tot ne-am dezbrăcat, hai s-o facem lată şi să arătăm ce avem noi mai ascuns. Urmează, la ştiri, sincroane cu enoriaşi. Dintre fiii şi fiicele mănăstirii de la Tăriceni, dintre oile păstorite de sfîntul aşezămînt, au fost selecţionaţi cîţiva bătrîni ştirbi, care au chicotit şi şi-au dat coate în faţa reporterilor mulţumiţi de recolta mutrelor vînate cu greu. Cea mai profesională şi bine intenţionată întrebare din partea domnului sau a domnişoarei reporter a fost formulată cam aşa: „Oare cum se face că maica stareţă a rămas gravidă? Ce credeţi că s-a întîmplat?“. Toate astea, doar ca să auzim mici vorbe hître şi glumiţe despre Duhul Sfînt, sau cele mai neaoşe vorbe româneşti peste care se pune un sfert de bip, în aşa fel încît sexul dezgolit al cuvîntului să atîrne binişor în afara protecţiei sonore care, cică, ne-ar feri de grosolănie în presă.

Şi dă-i şi chicoteşte, şi dă-i şi fă glumiţe de la brîu în jos, şi dă-i şi luptă, într-o atmosferă promiscuă, unde felul de a face public un asemenea fapt e mai frivol de o mie de ori decît conţinutul ştirii. Jocul cu libidoul ne duce într-o zonă de un grotesc desăvîrşit. Vînarea călugăriţei care a născut două gemene capătă dimensiuni incredibile. În afara posibilităţii de a vedea clar vedeta acestei ştiri, teribila păcătoasă care a spurcat locurile sfinte, frustraţi de faptul că nu putem străpunge blocada din spital, împreună cu reporterii dornici de dreptate şi de adevăr, începem să fabricăm în imaginaţie cele mai perverse scenarii. Pentru că nu putem s-o vedem limpede pe EA, pe cea care ne-a înflăcărat imaginaţia, fantazăm, în lipsa unui portret real, la orgii prin locuri sfinte, la deşucheri cum nu s-au mai văzut, la scene de sex cu dimensiuni homerice. Doar pentru că am fi în stare să scuipăm oricînd, mai ales cîtă vreme e vorba despre poale-n cap, pe dreptul oricui la intimitate. Aşa ceva nu există. Discutăm despre o femeie a Bisericii, iar noi, virtuoşii, cei fără de păcat, vrem dreptate. Dreptul la intimitate e un moft catolic sau o prostie democratică. La noi, rahaturile astea occidentale nu prind. Noi vrem s-o găbjim pe netrebnică, s-o ruşinăm, s-o dăm prin catran şi prin fulgi, şi s-o plimbăm, în pielea goală, pe uliţă, s-o vedem toţi.

Mută, Biserica nu ia o poziţie fermă, demnă, clară, rapidă şi explicită. Biserica tace şi mai trimite, pe ici, pe colo, cîte un zvon, pe surse. Din nou, poziţia instituţiei e lamentabilă şi profund inconştientă de uriaşele deservicii pe care le aduce chiar oamenilor de reală valoare pe care îi conţine. Şi contribuie din plin, în felul ăsta, la generalizarea unei imagini care pune portjartiere şi ciorapi negri sub straiele multor călugăriţe, piercing-uri şi tatuaje perverse sub sutanele multor călugări. Asemenea unei instituţii de stat, Biserica o lălăie cu o anchetă, necomunicînd clar nimic, depăşită, adormită în vremuri demult stinse.

Există, la noi, un tratament extrem de primitiv aplicat în general femeilor, atunci cînd e vorba de spaţiul public. Porcăiala obişnuită se amplifică brusc, atunci cînd e vorba de o femeie. Cu vină sau nu, din faza de suspect, la noi, dezbrăcarea şi ruşinarea în public încep înainte de sentinţa justiţiei. E drept, asta şi pentru că justiţia înţelege la propriu pilda cu orbirea, atunci cînd nu doarme. Prin urmare, dreptatea găseşte propriile mijloace de a ieşi la lumină. Însă tratamentul public aplicat femeilor e mult dincolo de realităţile astea. Arătarea patologică a detaliilor unui corp de femeie, la televizor, a devenit una dintre atracţiile favorite ale emisiunilor de ştiri. 

(continuarea în numărul următor)

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.