Sex and Religion

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Două ştiri de la începutul săptămînii. Una de la noi, cealaltă din Anglia. Prima e despre un individ, în vîrstă de 30 de ani, care avea un vis. O fantezie. Să facă sex cu o mamă şi cu fiică-sa. Visul i s-a împlinit. S-a însurat cu o femeie de 40 de ani, care avea o fiică de 13 ani, dintr-o căsătorie anterioară. Ca să fie cît mai kinky, individul ăsta defect a supus copila la nişte lucruri sinistre. Şi asta nu e tot. Mama copilei filma de zor toate treburile astea. Încerca şi ea să-i ofere diversitate soţului mai june. Locul desfăşurării acţiunii – Reşiţa. Cea de-a doua ştire vine de peste Canalul Mînecii. O doamnă ministru a propus – în linia firească a spiralei jocului toleranţei cu intoleranţa – să se interzică purtarea vizibilă, fie ea şi discretă, a crucii, în timpul orelor de program. Dacă se interzic tot soiul de chestii, de însemne religioase care produc disconfort unora, a venit şi rîndul crucii, în jocul ăsta democratic de-a universalitatea. M-a pus Necuratul să mă uit un pic în subsolurile articolelor, la opiniile cititorilor. Aşa că nu la ştirile în sine mă voi referi în rîndurile care urmează, ci la comentariile de pe forumurile a două ziare importante de la noi.

În primul caz, o parte consistentă a comentariilor se dedică pedepselor pe care ar trebui să le primească cei doi adulţi rătăciţi în fantezii sexuale cu o minoră. De la castrări (pentru el) şi chestii pe care nu le pot reproduce sau camufla în eufemisme (pentru ea), se călătoreşte fascinant pe cea mai palpitantă axă a torturii. Faptele împricinaţilor sînt, fără îndoială, extrem de grave. Însă pedepsele pe care le sugerează unii cititori depăşesc abisal închipuirile celor doi părinţi stricaţi. Alimentîndu-se unii pe alţii, comentatorii de pe forum se întrec într-o cursă ameţitoare a creaţiei de schingiuiri, care mai de care. Mai că uiţi gravitatea şi monstruozitatea faptului în sine, pierzîndu-te în lumea găuririlor, a tăierilor, amputărilor, a introducerilor, scoaterilor, a incendierilor locale şi dizolvărilor cu acid pe care le propun cititorii. Eh, pînă la urmă, uitaţi, tot s-au găsit nişte eufemisme. Dar, la modul cel mai serios, entuziasmul plăsmuirilor de torturi e, pur şi simplu, şocant. Asta pînă la nivelul următor al dezbaterii de pe forum. Inevitabil, unii nu sînt de acord cu alţii. Şi apare harţa. Pe urmă, vine lupta. Iar după luptă, războiul absolut. Subiectul ştirii şi propunerile de torturi sînt date uitării. Urmează cele mai crunte înjurături, blesteme, proiecţii de orori nemaivăzute şi scoborîri în cele mai imunde zone ale imaginaţiei.

Cînd se epuizează şi nivelul ăsta, apare celebra replică: „Ea e de vină. Femeia e de vină!“. Nenorocita de mamă. Ce s-o mai lungim, femeia în general. Pentru că doar ea are o imaginaţie bolnavă. Doar ea aleargă după averi şi căpătuire. Ea face totul doar din interes. Iar pe urmă se dă lovită, că e tratată doar ca obiect sexual. Şi-ncepe o istorie a precurviei, de la Adam şi Eva, pînă la uşa fiecăruia dintre noi. „Experţi“ în femei îşi etalează cunoştinţele adînci de psihologie feminină, cu exemple din viaţă, care conduc, fatalmente, spre altă concluzie de milenii a masculinităţii victimizate – profitînd de naivitatea noastră, ele fac ce vor cu noi. Toate sînt la fel.

După care începe războiul interetnic. Cineva remarcă satisfăcut faptul că acţiunea articolului se petrece la Reşiţa. Deci în Transilvania. Nu în Moldova, acuzată zilnic de primitivism, de violuri de femei în vîrstă, şi de topoare în cap, pe fond de continuu delir alcoolic. De fapt, ţărănoii ăştia de ardeleni, care se dau domni subţiri, să se ascundă, că uite cum se întîmplă şi pe la ei de-alde-astea. E momentul în care intervine cineva care spune că „Reşiţa, boule, e în Banat. Transilvania e altă treabă“. Şi totul continuă, o vreme, cu dispute teritoriale şi istorice care aruncă vinovăţii de o parte şi de cealaltă a Arcului Carpatic. Pînă cînd intervine altcineva care afirmă categoric că aşa ceva e absolut imposibil în Banat. În Banat, pur şi simplu, nu se poate întîmpla aşa ceva. E cu neputinţă. Punct. Iar dacă o fi cu putinţă e doar din cauza miticilor, a moldovenilor, a tuturor ălora care au venit în locurile astea şi le-au stricat. Cazul de la început a fost dat uitării, de multă vreme. E timpul răfuielilor între regiuni istorice. Şi tot aşa, dezbaterea merge mai departe, pînă în cele mai colorate pînze albe.

În cazul celuilalt articol, cel în care o doamnă ministru din Anglia propune interzicerea purtării crucii în timpul orelor de program, lucrurile sînt mult mai simple. E vina evreilor. Pînă la urmă, uite, au reuşit ce şi-au propus de atîta vreme. Crucea va fi interzisă, dar să vezi că nimeni n-o să aibă nimic cu steaua lui David. De aia n-o să se ia nimeni. Din cînd în cînd, pasaje din Apocalipsă, din Epistolar, din înţelepciunea populară. Cineva intervine şi spune că a văzut în Anglia poliţişti în uniformă, purtînd turban. E momentul în care atenţia se îndreaptă spre indieni, spre musulmani, spre toţi ăia care au umplut ţări minunate pe care le-au stricat. După care apare, în sfîrşit, o observaţie relaxată, plină de umor, desprinsă complet din filmul de groază care îi identifică întotdeauna, atît de precis, pe duşmanii tradiţionali ai binelui. Un cititor se întreabă ce s-o întîmpla în timpul orelor de program cu însuşi steagul Angliei, care conţine o mare cruce. Dar, oare, ce-or face cu crucea roşie de pe spitale? Aia nu deranjează pe nimeni? Să nu intre acolo dacă-i deranjează. Dar aia de pe steagul Elveţiei? Dar alea de pe steagurile Suediei, Finlandei, Norvegiei, şi, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă, Greciei? 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.