Qin (I): estimp, în China...

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Qin (I): estimp, în China    jpeg

Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică și la armata de teracotă. Auzim mereu că e cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile: în Lintong, lîngă Xi’an, capitala provinciei Shaanxi din China, împăratul Qin Shihuangdi a fost înmormîntat în 210 î.Hr. într-un complex funerar uriaș, organizat în jurul unei camere mortuare plasate la 40 m adîncime, peste care s-a construit un tumulus piramidal și care a fost înconjurată de numeroase camere subterane cu ofrande. Între ele, trei cavități uriașe, ocupînd împreună cam 20.000 m2, rezervate pentru vreo 8.000 de soldați și cai, toți de lut ars și în mărime naturală, din care trei sferturi sînt încă sub pămînt. Formularea „cea mai mare descoperire“ nefiind suficient de riguroasă, prefer să zic că este deosebit de simpatică. Și, în loc să fac aici un tabel Excel cu dimensiunile fiecărui războinic, vreau să dau două motive pentru care ea rămîne așa chiar și neluînd în seamă armata propriu-zisă.

Mai întîi, deși armata e cea care apare în toate pozele, acolo, lîngă mormîntul de la poalele muntelui Li, se află alte cîteva camere subterane cu un inventar chiar mai interesant. Într-una (K0007) sînt 15 muzicieni, tot de teracotă, care cîntă unor lebede de bronz, și ele în mărime naturală, aflate pe marginea unui rîu subteran artificial (rîul nu mai funcționează). Ansamblul replica locul unde împăratul privea lebedele dresate să danseze pe muzică. Alături de ele e și un mare cocor, atît de realist făcut încît are un vierme, tot de bronz, în plisc. În alta (K0006) se află funcționărime: postura tipică este cu mîinile împreunate în față așa încît mînecile largi să se unească și să le ascundă complet, cam cum stătea Mutulică în desenele cu Albă ca Zăpada. Doar că Mutulică chinez are la centură un cuțit de bronz – folosit ca să răzuiască eventuale greșeli dintr-un înscris birocratic. Alături de cuțit atîrnă și o mică tocilă, o pietricică plată pe care-l ascuțea. În fine, într-o altă groapă, la vest de tumulus, s-au găsit în 1980 două care, la jumătate din dimensiunea naturală, trase de cîte patru cai, fiecare car produs din două tone de bronz (nu mai socotim aurul și argintul, din discreție) și pictat cu nori și dragoni stilizați. Amîndouă carele – din care unul e doar o cușetă cu mici ferestre – sînt protejate de umbrele colosale, dar aspectul jovial e contrazis de arbaletele de lîngă conducătorii lor.

Mai puțin impresionant vizual, dar tehnic la fel de greu de produs ca războinicii, este conținutul armurăriei (K9801). Fiecare din miile de armuri depuse acolo consta în 612 mici plăcuțe de calcar găurite, unite una de alta cu sîrmă de cupru. Fiecare plăcuță trebuia tăiată la jumătate de centimetru grosime, apoi adusă la o formă unică (dreptunghiulară, pătrată, trapezoidală, solz de pește, neregulată) în funcție de poziția ocupată, apoi găurită de 8-12 ori și, presupunînd că tot nu s-a crăpat, frumos șlefuită pe margini. Doar o foarte mică parte din armurărie a fost cercetată, și totuși s-au găsit deja 50.000 de asemenea plăcuțe vraiște pe podea. Trebuie să ne închipuim armură lîngă armură atîrnînd de grinzile tavanului într-o încăpere subterană de 100 m x 130 m; printre ele, coifuri și armuri pentru cai. Cu cît militarul e mai înalt în grad, cu atît armura, mai elaborată, constă din plăcuțe mai mici și, automat, mai numeroase. Pe spatele unora din plăcuțe apar mărci de atelier sau semne inexplicabile, cum ar fi săgeți, sau numere – pentru noi – fără noimă. Așa cum zidarii antichității clasice marcau anumite blocuri cu litere, uneori încă din carieră, probabil și aici se foloseau anumite repere pentru asamblare. Evident că o armură de piatră nu se putea folosi într-o luptă reală, deoarece cîntărea 18 kg și se spărgea ușor. Armurile sînt de piatră pentru că acest material avea reputația că protejează împotriva spiritelor răzbunătoare, din care, conform calculelor lui Qin Shihuangdi, rămăseseră excesiv de multe de pe urma armatelor masacrate de el.

Un motiv mai neserios pentru care îmi place complexul de la Lintong este că el a fost fără îndoială făcut după planuri stricte și deci, ca și alte morminte chinezești mai vechi, a avut planuri de nivel gravate pe plăci de bronz. Asemenea blueprint arhitectural ni se păstrează foarte rar din antichitate (Forma Urbis – harta antică, de marmură a Romei, și cîte o tăbliță sumeriană sau egipteană). Reperele în teren ale întregului complex funerar sînt răspîndite pe mai mult de 50 km2, chiar dacă ele se concentrează în jurul tumulusului, cu gropile războinicilor la 1,5 km distanță, iar apoi, mai departe, nenumărate gropi individuale cu cîte un mic slujbaș de la grajduri, tot din teracotă, găsit invariabil împreună cu cîte un schelet de cal. Toate chestiile astea macabre și simpatice cereau planuri și organizare, ceea ce totuși nu are cum să fi fost o problemă pentru un împărat care a construit strămoșul Marelui Zid Chinezesc (un ansamblu de fortificații care trece, că veni vorba, și prin Mongolia și Coreea de Nord de azi). Tot el a adus și 700.000 de ocnași să lucreze la palat și la mausoleu, și într-adevăr, de pe acest sit nu lipsesc, din fericire, nici descoperirile de cătușe.

Cît despre războinicii propriu-ziși, ne vom lupta cu ei pe îndelete săptămîna viitoare. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.