Pus pe tapet

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia a pune pe tapet, apărută în română în secolul al XIX-lea, s-a dovedit destul de rezistentă, fiind folosită des şi azi, mai ales în limbajul presei şi al politicii. Formula (cu varianta mai rară a aduce pe tapet) are sensul „a aduce în discuţie (publică)“, iar varianta a veni pe tapet poate fi parafrazată prin „a fi la ordinea zilei“ (DEX). Cum tapet este folosit în prezent exclusiv cu sensul „hîrtie, pînză etc. care acoperă şi decorează pereţii“, probabil că mulţi vorbitori îşi imaginează la baza metaforei un scenariu concret destul de particular: un fel de atîrnare sau lipire a unei poze pe un perete tapetat. Expresia nu este însă creată în română, ci pur şi simplu preluată şi tradusă. Forma tapet trimite la italiană, limbă în care expresiile mettere, porre („a pune“), portare („a aduce“) etc. sul tappeto au exact sensul „a aduce în discuţie“. Doar că şi acestea sînt considerate de specialişti ca imitate – şi anume după franceză. Expresiile franţuzeşti jeter („a arunca“), mettre („a pune“), remettre („a repune“), tenir („a ţine“) sur le tapis, sau être („a fi“), revenir („a reveni“) sur le tapis sînt atestate deja din secolul al XVII-lea, cu sensurile „a face, a fi, a deveni etc. obiectul unei discuţii“ (Trésor de la langue française informatisé). Cum se observă uşor, româna putea să preia sensul şi tiparul expresiei la fel de bine din italiană şi din franceză, preferînd însă pentru substantiv o formă deja intrată în limbă, tapet, care corespunde cuvîntului italienesc tappeto. Motivarea semantică a expresiei e mai puţin clară în limbile actuale, în care italienescul tapetto, ca şi tapis din franceză, înseamnă în primul rînd „covor“. În franceză, mettre sur le tapis pare să fi fost însă legat iniţial de un alt sens al lui tapis – materialul textil care acoperă o masă de lucru, un pupitru. Sensul expresiei ar fi deci echivalent cu „a pune pe masă“ (şi nu cu „a pune pe perete“).

Tapet avea în româna mai veche, din secolul al XIX-lea, sensul „covor“, cu care fusese cel mai probabil împrumutat din italiană. Heliade, în faza italienizantă a literaturii sale, descrie poetic „un tapet de iarbă“; şi în poezia lui Bolintineanu apare, într-o descriere de natură, „un tapet de ghiocei“ (exemplele sînt înregistrate în Dicţionarul limbii române – DLR). În Vocabularul franţezo-romănesc al lui Petrache Poenaru (volumele I şi II, 1840-1841), tapis era tradus prin „covor, velinţă“; dicţionarul enumera mai multe expresii care conţineau cuvîntul francez, în primul rînd mettre une affaire sur le tapis, echivalat prin „a propune o pricină pentru a o cerceta, a o judica“ şi être sur le tapis – „a fi subjectul de vorbă“. Expresia calchiată în română e atestată la Codru-Drăguşanu, al cărui scris abunda în franţuzisme şi italienisme: „în vremea ospăţului adusei pe tapet ce văzusem de curînd în Italia“. Variantele expresiei deveniseră foarte frecvente în discursul public românesc din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea; în replica lui Trahanache – „Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg… pentru că de la partidul întreg atîrnă binele țării și de la binele țării atîrnă binele nostru“ –, a pune pe tapet înseamnă, contextual, ceva mai mult decît „a aduce în discuţie“, ajungîndu-se de la „a propune“ pînă la „a impune“. În momentul de faţă, expresiile în discuţie circulă mai ales în publicistică – „proiectul legislativ cu pricina are puternice influenţe electorale, avînd în vedere perioada cînd a fost pus pe tapet“ (romanialibera.ro); „Problema manoperei, pusă pe tapet“ (adevarul.ro); „Am pus pe tapet exact lotul de care am nevoie pentru 2014“ (prosport.ro). Cu toată vechimea lor, expresiile sînt încă percepute ca non-standard şi sînt puse uneori între ghilimele: „«a pune pe tapet» problema eliminării imunităţii parlamentare“ (gandul.info).

Sensul actual al cuvîntului românesc tapet, corespunzînd englezescului wallpaper, fr. papier peint, it. carta da parati, se explică – aşa cum indică, laconic, dicţionarele noastre – ca preluare din germană (după accepţia curentă a substantivului Tapete). Forma cuvîntului evocă etimologic vechile covoare, tapiserii şi ţesături pentru acoperit şi decorat pereţii, dar e asociată azi cu produsele moderne („tapet superlavabil, vopsibil, magnetic“) care le continuă funcţia.

Din cele de mai sus se înţelege, cred, că metafora care stă la baza expresiilor discutate – imaginea unui dosar scos dintr-un teanc şi pus pe masa de lucru – nu e tocmai surprinzătoare. Doar prin ieşirea din uz a sensurilor vechi ale lui tapet formulele pot capăta pentru unii vorbitori o notă pitorească şi un efect de expresivitate. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.