Oamenii pe care îi dispreţuim

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Cei care au păreri diferite de ale noastre. Cei care se uită la alte televiziuni și la alte emisiuni decît cele care ne plac nouă. Cei care postează pe Facebook alte citate, alte poze, alte mesaje decît cele pe care le considerăm noi interesante. Cei care își mobilează casele altfel decît o facem noi. Cei care ascultă alte muzici decît cele care ne fac pe noi să vibrăm. Cei care vorbesc mai îngrijit decît noi. Cei care vorbesc mai dezlînat decît noi. Cei care se spală pe dinți mai des decît noi. Cei care se spală pe dinți mai rar decît noi. Cei care mănîncă mezeluri. Cei care cred că mezelurile sînt otravă. Cei care își vaccinează copiii. Cei care cred că vaccinul e brațul înarmat al unei forțe malefice. Cei care fumează. Cei care nu mai fumează. Cei care n-au fumat niciodată. Cei care dau de mîncare cîinilor de pe străzi. Cei care cheamă hingherii. Cei care dau șpagă pentru că „altfel nu obții nimic“. Cei care nu dau șpagă nici în ruptul capului. Cei care merg la serviciu cu bicicleta. Cei care merg cu mașina pînă la magazinul de la colțul străzii pe care locuiesc. Cei care ies în stradă să protesteze. Cei care cred că ăia care protestează sînt manipulați, proști, trădători.

Cei care poartă „ghiul“. Cei care poartă cercei în nas și în buric și unde mai vor ei. Cei care nu poartă nici o podoabă. Cei care se tatuează. Cei care cred că tatuajul e o formă de sălbăticie. Bărbații care poartă barbă. Bărbații care se bărbieresc în fiecare dimineață. Cei care își lasă unghie mare la degetul mic. Cei care își leagă nenumărate cruciulițe la oglinda retrovizoare din mașină. Că tot sîntem la capitolul ăsta, cei care își fac cruce ori de cîte ori trec pe lîngă o biserică. Cei care rîd de unii oameni atunci cînd își fac cruce în fața unei biserici și le atrag atenția că aia e o sinagogă. Cei care aruncă chiștocul pe geamul mașinii. Cei care nu au curajul de a lua chiștocul ăla de pe jos, ca să-l arunce înapoi în mașina de unde a ieșit. Bărbații care iubesc bărbați. Femeile care iubesc femei. Bărbații care iubesc femei. Femeile care iubesc bărbați. Oamenii care nu știu ce sînt, femei, bărbați sau pur și simplu altceva. Cei care țin în casă pisici. Cei care țin în casă cîini. Cei care cresc broaște țestoase, hamsteri, iguane, maimuțe, pinguini, papagali. Cei care nu acceptă animale în casă. Inclusiv unii membri ai familiei și rude din alte localități.

Romii. Maghiarii. Evreii. Bulgarii. Românii. Italienii săraci, ajunși pe-aici. Cei care scriu comentarii la articole. Cei care scriu articole. Cei care beau șpriț. Cei care beau bere la „sticlă de plastic“. Cei care poartă „trening“ de fîș. Cei care țin cu Dinamo. Cei care țin cu Steaua. Cei care țin cu o echipă de fotbal, oricare va fi fiind ea. Cei care beau cafea dimineața, pe stomacul gol. Cei care fac sex (des și zgomotos) în apartamentul de alături. Cei care își parchează mașinile ca niște boi. Cei care dau zeci de ture pînă găsesc un loc de parcare. Cei care sînt în stare să dea ture o zi întreagă, deși au găsit un loc de parcare, dar nu îl ocupă, pentru că e un loc rezervat persoanelor cu dizabilități. Cei care parchează din prima secundă pe un loc rezevat persoanelor cu dizabilități. Cei care claxonează ca niște isterici, crezînd că asta îi calmează. Cei care întreabă ceva la o conferință care se încheie cu următoarele cuvinte: „Aveți întrebări?“ Cei care tac în situațiile astea și privesc, încurcați, în pămînt. Cei care merg la terapeut. Cei care zic că rezolvă ei situația, că ei cunosc omul în zece secunde, după cum spune bună ziua, și-l scanează mai bine decît orice aparat de pe lumea asta, ce mai pierdem vremea cu teorii și rahaturi de doi bani, cînd ei pot să-ți spună din prima cum stă treaba cu orice om de pe planeta asta?

Hipsterii. Rockerii. Lumbersexualii. Feministele. Țăranii proști. Ecologiștii. Ăștia cu political correctness. Ecologiștii, din nou, pentru că sînt foarte enervanți. Cei care își pun picături în nas de zece ori pe zi. Bărbații care se dau cu creme. Femeile care se epilează. Bărbații care se epilează. Doamne, apără și păzește! Femeile care iau anticoncepționale. Bărbații care folosesc prezervativ. Dacopații. Motocicliștii. Filateliștii. Numismații. Ortodocșii. Catolicii. Greco-catolicii. Reformații. Protestanții. Neoprotestanții. Musulmanii. Liber-cugetătorii. Ateii. Agnosticii. Indiferenții. Bărbații care încă mai poartă, iarna, izmene sau orice poate să semene cu așa ceva. Ființele umane care merg la sala de fitness. Ființele umane care mănîncă o șaorma mare, cu de toate, pe la trei dimineața. Compatrioții care iubesc filmele românești. Astea din ultimii ani. Compatrioții care urăsc filmele românești. Cei care spun că românii sînt cel mai înzestrat popor din lumea asta, că aici e centrul energetic al lumii, că prin munții noștri sigur se găsește un Stargate sau așa ceva și că nu poți traduce cuvintele „dor“ și „doină“ în alte limbi, pentru că doar sufletul românesc e capabil să simtă și să creeze asemenea frumuseți. Cei care spun că românii sînt cel mai jalnic popor, laș, leneș, ticălos, furăcios, trădător, n-are nimic original, doar gura e de el, își merită pe deplin soarta, pentru că nimic de pe lumea asta nu îl va schimba vreodată, acum și-n vecii vecilor, amin!

Cam ăștia sînt oamenii pe care îi disprețuim. În rest, totul e bine. Există respect, considerație, bun simț, putem sta de vorbă civilizat cu oricine, cu condiția să nu facă parte din vreo categorie enumerată mai sus. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.