O bagatelă înainte de masacru

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Masacrul de pe stadionul din Port Said, unde, la capătul unui meci de fotbal, s-au numărat zeci de morţi şi peste o mie de răniţi, mă presează să aduc la suprafaţă un text pe care, în urmă cu două săptămîni, hotărîsem să nu-l comentez şi să-l ţin, pueril, doar pentru mine. În sinistroza actuală, el suna ca o bagatelă care, comentată în Dilema veche – cu totul altceva decît revista lui Camil Petrescu, Fotbal, din 1937... – ar fi fost, probabil, o inadecvare suspectă de frivolitate sau de un subiectivism pro domo. Azi, după nenorocirea de la Port Said, apare ca o bagatelă înainte de un masacru, imposibil însă de a o bagateliza.

Concret: António Lobo Antunes (unul dintre romancierii mei preferaţi şi pentru cum ştie să facă o publicistică personală) a acordat prestigiosului ziar spaniol El País un interviu în finalul căruia dezvăluia că „pentru mine sînt patru lucruri importante în viaţă: cărţile, prietenii, femeile şi Messi“. Cine? Messi, fotbalistul Barcelonei? Exact. Asta nu era de ajuns. Antunes mergea pînă acolo încît putea emite, odată cu un oftat: „Ah, dacă aş putea scrie aşa cum joacă Messi!...“

Am decupat din Gazeta Sporturilor de marţi 17 ianuarie 2012 această relatare şi am pus-o în colecţia mea de declaraţii capitale, decis, repet, să n-o comentez, să-i păstrez, pudic, extravaganţa. Căci, dintre toţi scriitorii pasionaţi de fotbal, parcă nici unul nu a dus „nebunia“ pînă aici; să fac o listă?

Nici Camus, cel care a avut insolenţa, rizibilă azi, de a afirma că tot ce ştie despre morală a dobîndit pe un stadion, în poarta unei echipe de fotbal, cel al cărui microbism îl scădea în ochii intelectualilor eminenţi,

nici Llosa, care, într-o pledoarie pentru fotbal, să fie 30 de ani de atunci, mărturisea fără jenă că, la Mondialul din Spania, luat de vîrtejul evenimentelor, îşi pierduse manuscrisul unui roman,

nici Montherlant, care ştia de tînăr ce-i un şut sănătos, nici Sábato, nici Saramago, topiţi după pramatia asta numită plat „balon rotund“,

nici Sebastian, ca să venim acasă, cel care îşi permitea să polemizeze cu Nicolae Iorga, explicîndu-i frumuseţea acestui joc de neînţeles pentru savantul oripilat de bărbaţii aceia care apăreau, neruşinaţi, în chiloţi,

nici, mai aproape, Mazilu, Mirodan, Fănuş, oricît de zurlii şi zurbagii în rubricile lor fixe (îi adaug pe Nicolae Manolescu şi D.R. Popescu, supercompetenţi oral),

nici unuia nu i-a venit să spună şi să semneze că ar vrea să scrie precum jucau Di Stefano, Kopa, Maradona, Ozon, Dobrin, sau cine mai vreţi...

Ce-o fi fost în mintea lui Antunes? Excentricitate? Frivolitate? Neseriozitate?

Pauză de gîndire. 

„...Astea-s întrebări după Port Said?“ (îi aud pe toţi amicii care, de o viaţă, să fie 45 de ani, mă compătimesc, amabili de n-au încotro, pentru că-mi consum pixurile şi ideile în cronică sportivă). „Fotbalul a ajuns nenorocirea lumii şi dumneata vrei să acceptăm că Messi face parte dintre valorile vieţii? Pentru ultima oară, te somăm să fii serios şi să ne laşi în pace cu Antunes al dumitale!“

Îi aud, mă supun şi, chiar în numele seriozităţii, al adecvării la obiect, mă declar gata să-i expun portughezului punctul meu de vedere, oarecum polemic: Messi al nostru e formidabil fiindcă îi are lîngă el pe Xavi şi Iniesta. Fără ei, ai văzut ce se întîmplă, Barcelona pierde titlul.

Mai serios nu pot fi; rămîn marcat pe viaţă de ingratitudinea unui destin care s-a opus să fiu redactor la „Fotbal, săptămînal pentru deprinderea jocului curat în sport, artă şi literatură“. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.