Numele meu e 14. C14

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Numele meu e 14  C14 jpeg

Care-i treaba cu datarea cu carbon-14? Ea ne spune vîrsta aproximativă a obiectelor din materiale organice, din paleolitic încoace. Cum vine asta?

Elementele chimice nu au nici pe departe moace așa diferite pe cît ne-ar lăsa să înțelegem numele lor pline de personalitate. E ca și cum mama ți-ar arăta 30 de boabe de fasole pe masă și ți-ar zice: uite-l pe Savorgnan de Brazza! Apoi ar mai adăuga un bob și ar zice, înduioșată: iar ăsta e Tănase! Dar cam așa stau lucrurile cu atomii, adaugi un electron (și un proton în nucleu) și discuți de un nou element chimic. Ideea e că undeva, la 15 km altitudine, radiația cosmică bombardează zi de zi, dintotdeauna, atomii de azot, dînd un bobîrnac cîte unui proton din nucleele lor (care au cîte șapte protoni și șapte neutroni) și transformîndu l într-un neutron, încît atomul respectiv de azot (N14) devine acum cu totul altceva, un simpatic Tănase, adică un atom de carbon (C14), cam dezechilibrat, cu doar șase protoni, însă opt neutroni. Cîndva, într-o miercuri, unul din neutronii din atomul de carbon radioactiv se va transforma într-un proton și atomul va deveni un atom de azot (N14), care, ca orice atom stabil, va dura pentru totdeauna, așa, ca supărarea românilor. Chiar în clipa asta ați respirat și, cum trei sferturi din aerul pe care l-ați tras în piept sînt atomi de azot, puteți fi siguri că printre ei sînt mulți foști atomi radioactivi de carbon. Cînd anume se va întîmpla transformarea cutărui C14 în N14 nu se știe, dar se știe sigur că dacă ne referim la un număr imens de atomi de C14, cum ar fi cei dintr-o bomboană Ferrero, atunci, după 5730 de ani, jumătate din ei se vor fi transformat în N14 (adică se vor fi dezintegrat, cum zic cu afecțiune oamenii de știință). Numărul de atomi C14 din bomboană e imens doar în valoare absolută, pentru că în comparație cu atomii de carbon stabil (C12), ei sînt puțini: proporția e de un C14 la o mie de miliarde de C12.

De îndată ce atomii de C14 apar în atmosferă, ei formează molecule de dioxid de carbon care pe de-o parte se dizolvă în toate apele lumii, și pe de alta, deoarece carbonul radioactiv și cel stabil au practic același comportament chimic, ajung în plante prin fotosinteză și de-acolo în orice organism viu. Asta pentru că a evita alimentele cu carbon radioactiv în ele e chiar mai greu decît a renunța la prăjeală sau dulciuri. Nu există ființă vie fără carbon. Jumătate din greutatea lemnului uscat e dată de atomii de carbon. A cincea parte din greutatea oamenilor pe care îi iubim e dată de atomii lor de carbon.

Pe scurt, în clipa în care un organism moare și nu mai e angajat în schimburi biochimice cu mediul, cantitatea de C14 din el nu se mai poate împrospăta. Numărul de atomi de radiocarbon dintr-un os, de pildă, începe să scadă: după 83 de ani de la moartea organismului, 1% din atomii lui de C14 se vor fi dezintegrat, în următorii 83 se mai duc 1% din cei rămași etc. Cu cît un obiect începe să se apropie de vîrsta de 5730 de ani, cum ar fi cazul celor din, să zicem, mormintele primilor faraoni egipteni, cu atît proporția C14/C12 tinde să fie jumătate din cea normală. S-o iau altfel. Într-un eșantion de un miligram de lemn modern contăm pe patru milioane de atomi de carbon radioactiv (fiindcă îmi desfășor activitatea științifică în bucătărie, nu garantez că numărătoarea e chiar exactă). Dacă am mai găsi în el doar două milioane în loc de patru, lemnul respectiv ar fi cam de la începuturile Sumerului, adică de-acum atîția ani cît e perioada de înjumătățire a C14. Vorbesc de lemn, dar același principiu funcționează și pentru corn, mătase sau fildeș, deși nu și pentru bronz sau granit, care nu sînt organice.

Dincolo de 50-60.000 de ani vechime, nu mai e suficient C14 în eșantion ca să mai poată fi măsurat (cel puțin cu tehnologia existentă joia trecută, cînd am predat acest articol). Sare însă în ochi bafta extraordinară, pentru arheologie și știință în general, că timpul de înjumătățire al C14 este taman atît cît trebuie ca să acopere exact partea cea mai plină de evenimente a trecutului uman. (Timpul de înjumătățire pentru atomul de uraniu 235 – care prin dezintegrare devine plumb 207 – este de 704 milioane de ani, OK pentru vîrste geologice, dar nu prea folositor ca să măsurăm vîrsta primilor cartofi cultivați în Anzi).

Posibile ambiguități legate de datarea cu C14 țin mai întîi de metoda însăși. Concentrația de C14 în organismele vii nu e de fapt chiar aceeași în toate timpurile istorice și nici în toată biosfera. De pildă, durează cam o mie de ani ca apa de la fundul oceanului să primească C14 proaspăt de la suprafață (prin curenți, mișcare browniană, cai de mare hiperactivi și alte mijloace), iar testele nucleare au dublat cantitatea de C14 din atmosferă. Alte probleme țin de interpretarea rezultatelor. E posibil ca o casă preistorică să fie construită din lemnul unui copac care a trăit 800 de ani și apoi a mai stat 200 de ani în deșert pînă să fie folosit. Fiecare inel al copacului are o vîrstă C14 diferită, pentru că doar inelul de creștere curentă încorporează radiocarbon. Există deci posibilitatea să obții, din două probe prost alese, două date, una de tipul 2100-1900 î.Hr., alta de tipul 1600-1400 î.Hr., cînd de fapt casa a fost construită și locuită propriu-zis la 1000 î.Hr. Toate astea sînt, în ansamblu, ușor de corectat sau evitat, așa că datarea cu C14 rămîne unul din cei mai buni prieteni ai omului sau, mai corect spus, ai formelor instabile de viață umană care se ocupă cu arheologia. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: fildeş din sec. XV-XVI, Africa de Vest

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.