Noua limbă franceză a activi·ști·ste·lor

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Salutări de la Basel jpeg

Ca și cum gramatica limbii franceze, cu toate regulile și iregularitățile de acord, nu ar fi fost oricum destul de complicată, se mai adaugă, mai nou, reguli suplimentare. Attention! Notați, în caiete, regulile scrierii incluzive.

Scrierea incluzivă se bazează pe trei principii. Primul principiu e relativ simplu și se referă la acordul la gen al meseriilor și titlurilor. În limba franceză, parcă mai mult decît în română, unele cuvinte feminizate forțat sună scrîșnit. De pildă, rédactrice (redactoare) a intrat în uz, în schimb, docteure (doctoră) e greu de acceptat și de pronunțat la feminin. Al doilea principiu e formarea pluralului. Ghidul propune să nu se mai facă acordul la masculin, cum se obișnuia; în schimb, se va folosi un plural „incluziv“, adică o formulă care include ambele genuri. E nevoie, pentru asta, de un nou semn de punctuație, de un punct median. Se va folosi, deci, les citoyen·ne·s (dacă ar fi să adaptăm în română, ar fi „cetățen·ele·ii“). Limba germană – ceva mai flexibilă din acest punct de vedere – trece și ea prin această revoluție a incluziunii. Și acolo profesiile și funcțiile se feminizează, iar formele de plural includ cele două genuri. Diferența e că în germană sună și se citește, parcă, firesc. În franceză, în schimb, e nevoie de acel nou semn tipografic pentru a marca cele două terminații diferite pentru feminin și masculin plural. În fine, al treilea principiu e să se recurgă la termenul general (și nemarcat de gen) „uman“ în loc de homme și femme. „Drepturile umane“, nu „drepturile omului“. Această recomandare era oricum folosită deja în mediul universitar și asociativ; acum își găsește doar consacrarea, căci e formulată, ca atare, într-un „ghid“, un instrument oficial, destinat instituțiilor.

„Ghidul“ a fost elaborat încă din 2015 de către Înaltul Consiliu pentru Egalitate între Femei și Bărbați și le arată reprezentanților autorităților publice regulile de adresare pentru a evita stereotipurile de gen. Recomandările ghidului au fost adoptate repede de mai multe instituții și universități. Ba mai mult, o agenție de comunicare a publicat chiar și un „Manual de scriere incluzivă“. Iar o editură importantă a publicat un manual de franceză pentru gimnaziu după noile reguli. Nu e clar dacă manualul respectiv a fost și difuzat și, mai ales, dacă a fost preluat, într-adevăr, în școli. Ce e sigur e că, în afară de cîteva instituții, puțini sînt cei care și-au însușit scrierea incluzivă.

Principala dificultate ține de limba scrisă, de noile reguli pe care aproape nimeni nu le stăpînește. Pe de altă parte, limba evoluează, în mod natural, spre o simplificare a scrierii, spre omisiuni care eficientizează comunicarea; or, adăugarea unor particule suplimentare sau formarea unor noi cuvinte, feminizate, e un demers forțat, adesea contraintuitiv. Dacă, la momentul apariției, ghidul a trecut aproape neobservat, practicarea noii gramatici incluzive stîrnește enervare și perplexitate. Că evoluția naturală a limbii n-are nici o treabă cu egalitarismul și corectitudinea politică e cel mai neînsemnat și neîntemeiat dintre reproșuri: poate chiar era nevoie de mai multă corectitudine politică în discursul oficialităților. Dar una e combaterea sexismului și alta e transformarea unei limbi pînă la desfigurare.

Ca să nu mai vorbim de faptul că noile reguli, dacă vor fi într-adevăr adoptate, vor crea și mai multă confuzie printre utilizatorii limbii franceze. Care, spun studiile, oricum vorbesc și scriu tot mai prost: din 2010 pînă în 2015, nivelul de cunoaștere a regulilor de bază ale gramaticii a scăzut dramatic. Cel mai recent studiu arată că doar aproximativ 45% din absolvenții de gimnaziu pot scrie corect un text simplu, după dictare.

Previzibil, în dezbatere a intervenit și Academia. Care a transmis un avertisment „solemn“: ghidul ar genera o confuzie „vecină cu ilizibilitatea“ (observație corectă!). Iar limba franceză s-ar afla în „pericol mortal“. Parcă-i și văd: adunați în jurul gropii, nemuritorii de la Academie îngroapă limba franceză, moartă, săraca, după ce-a fost siluită cu instrumentele corectitudinii politice de niște activi·ste·ști femini·ste·ști.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Dan Negru, revoltat că prețul de intrare la Castelul Peleș este mai mare decât cel de la Versailles: „Regalitatea a dat-o în gard” VIDEO
Dan Negru a postat un filmuleț pe paginile sale de socializare în care arată că este mai scump să vizitezi Castelul Peleș, decât Palatul Versailles, al regilor Franței.
image
Detalii tulburătoare din dosarul polițistului omorât în timpul unei vânători ilegale. Cum a vrut inculpatul să ascundă fapta
Un tânăr polițist din București a murit după ce a fost împușcat în urma unei partide de vânătoare fără autorizație. Bărbatul care l-ar fi împușcat accidental a fost condamnat, dar nu și-a recunoscut faptele
image
Localnicii din „Toscana României”, călare pe biciclete electrice în loc de cai. Detaliile unui program turistic special FOTO
O regiune din Vâlcea, aflată pe faimosul traseu din Ținutul Vinului de Drăgășani, a accesat un proiect pe fonduri europene prin care a achiziționat 60 de biciclete electrice off-road pentru șase localități, menite să fie închiriate

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.