Noile discuri ale Ceciliei Bartoli

Publicat în Dilema Veche nr. 498 din 29 august - 4 septembrie 2013
Noile discuri ale Ceciliei Bartoli jpeg

Luna septembrie 2013 aduce multe surprize pentru cei care iubesc muzica bună: sigur, e Festivalul Enescu, dar sînt şi multe discuri de cea mai bună calitate, accesibile şi celor care nu au mai prins un bilet la Festivalul Enescu.

Iar printre aceste discuri regăsim şi două care poartă marca celebrei mezzosoprane italiene Cecilia Bartoli: ele se lansează în 2 septembrie, dar pot fi ascultate la Radio România Muzical luni, 26 august, de la ora 20 şi sînt incluse şi în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Pentru cei care au ratat audiţia discurilor intrate în concurs la radio, pe site-ul campaniei sînt stocate toate emisiunile care cuprind aceste discuri, plus galerii video.

Noua pasiune a Ceciliei Bartoli – Agostino Steffani

Cecilia Bartoli a fost de la începuturile carierei ei o cîntăreaţă aparte: o voce ieşită din comun, cu o lejeritate uimitoare, o persoană extrem de inteligentă, foarte muzicală şi, mai ales, foarte curioasă profesional: ea este cea care a început să caute în arhive comori de mult uitate şi aşa s-au născut albumele Sacrificium, cuprinzînd arii interpretate în trecut de castraţi, sau Maria, un omagiu adus marii cîntăreţe a secolului al XIX-lea, Maria Malibran.

În septembrie 2012, Cecilia Bartoli îşi lansa albumul Mission, care s-a dovedit a fi, din nou, un succes. Pe acest album, atipic din multe puncte de vedere, inclusiv al promovării, se regăseau arii ale unui compozitor italian, în acelaşi timp preot şi diplomat, Agostino Steffani; un nume practic necunoscut pînă la asocierea lui cu Cecilia Bartoli, însă un creator cu lucrări valoroase, pierdute prin biblioteci. Acesta este albumul pe coperta căruia Cecilia Bartoli apărea rasă în cap şi îmbrăcată în preot catolic.

Şi o continuare...

În 2 septembrie 2013 urmează să apară alte două albume ce cuprind muzica lui Agostino Steffani: unul cu lucrări vocal-simfonice, altul cu lucrări orchestrale, înregistrate de ansamblul care evolează pe ambele discuri, I Barrocchisti – dirijor Diego Fasolis.

Dat fiind specificul repertoriului – lucrările vocal-simfonice au, de obicei, o galerie de solişti, nu unul singur – Cecilia Bartoli nu este în prim-plan şi nici nu cred că şi-a propus să fie vedetă pe aceste discuri. De la înălţimea ei profesională îşi permite acum să apară majoritar în ansambluri (o singură lucrare vocal-simfonică dintre cele şapte de pe primul album o are pe ea unica protagonistă). Cecilia Bartoli ni se dezvăluie mai mult ca o cercetătoare a muzicii: „Stabat mater“, prima lucrare de pe disc, este singura cunoscută a lui Agostino Steffani, celelalte şase au fost redescoperite de Bartoli şi au fost înregistrate în premieră mondială.

Iar muzica orchestrală a lui Agostino Steffani este una plăcută, în stilul lejer al barocului italian, cu influenţe venind şi din Franţa.

În concluzie, merită să aveţi aceste discuri în colecţie – măcar pentru a vă asigura un climat muzical plăcut pentru momente de respiro.  

Cristina Comandaşu este critic muzical.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.