Marea artă a seducţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

- poveste strict autentică; primul episod -

Vară. Cald. Frumos. Arşiţe care, ziua, pleoştesc oraşele şi le cufundă-n abulie, pînă cînd, seara, obosite, adorm, lăsînd lumea să mai răsufle. E vreme de vacanţe şi de dat în stambă, din dosul clinchetului de pahare, despre locurile umblate şi chestiile văzute. După fierbinţeala unei zile scăldate în torente de sudoare, şi după respiratul care pare în zadar, ca peştele pe mal, seara vine ca o eliberare, ca o iertare de păcate. Şi-n armistiţiul ăsta scurt, în vremea în care Divinitatea moţăie şi uită de lume, la adăpostul nopţii, abia acoperite cu cîte-o umbră de ţesătură fină, cele mai frumoase trupuri de femei plutesc spre lumina difuză a teraselor. Îndărătul ceţii fine a hainelor, se citesc cele mai aiuritoare forme, cele mai năucitoare arome, cele mai vinovate gînduri scăpate la zburdat sub apărarea nopţii. E vară, dom’le, ce s-o mai lungim… Ştie toată lumea. Serile pe la terase sînt un chin pentru bărbaţi şi un prilej nebun pentru femei să răzbune tot. Absolut tot. De la facerea lumii – mă rog, pentru evoluţionişti, de la Big Bang – pînă în secunda asta. Serile tîrzii de vară devin teatrele de război ale celor mai cumplite zvîrcoliri erotice, ascunse, înghesuite, îndesate sub cele mai ridicole şi neizbutite măşti ale nepăsării. Ştiţi foarte bine. E ca şi cînd ai face prin aer un gest vag, care arată că eşti imun la de-alde astea. Imun pe dracu’. Hai să fim serioşi. Toată lumea arde pe dinăuntru, iar ochii, supremul paravan al aparenţei, abia aşteaptă să fure o imagine pe care s-o trimită degrabă imaginaţiei hămesite, celui mai productiv sector al minţii de la ora aia. Mai toţi, indiferent de sex, sîntem nişte nepoţi de Superman pentru cîteva secunde, atunci cînd, luaţi de val, avem senzaţia că vedem dincolo de ţoale. Pe scurt, ca să nu transformăm toată povestea într-un lac de transpiraţie rece – o seară de vară, la o terasă izbutită, cu lume multă şi diversă, e unul dintre cele mai dulci chinuri de pe lumea asta.

Astă-vară, la Cluj, în condiţiile descrise mai la deal, la cea mai bună terasă din oraş, cîteva dintre doamnele frumoase ale locului se răcoreau la o bere cu ghimbir şi se răsfăţau în discuţii despre propria coacere, care oftează în aşteptarea culesului. Vreo şase-şapte să fi fost aste minuni ale esteticii, exemple ale bunei educaţii, adunări de calităţi care, de’mpreună, fac din posesoarele lor adevărate arhetipuri ale eligibilităţii. Netrebnice adieri de vînt mişcau colţuri rebele de hăinuţe fine, lăsînd la vedere fragmente de peisaje ce contorsionează direcţii de privire şi dau febră musculară gîturilor şi nervilor optici. Scufundate în norişori nevăzuţi de parfumuri fine şi expunînd lumii păcătoase definiţia absolută a femeii aflate la apogeul puterii de seducţie, doamnele şuşoteau poveşti nevinovate şi se scăldau în plăcerea de a fi văzute şi admirate de spectatori cu bărbii tremurînde, fixate în palme sau ascunse în dosul halbelor. Era, pur şi simplu, bine. De-aici încolo însă, liniştea poveştii se rupe, parfumurile fine se pierd în aer, stilul descriptiv nu se mai potriveşte, în fine, toată arhitectura de simţuri îmbătate şi urcate la volanul imaginaţiei se prăbuşeşte. Pentru că sună telefonul uneia dintre doamne.

De partea cealaltă e un prieten din Anglia. Londonez sadea. Patruzeci şi ceva de ani, cică arătos, posesor de afacere prosperă, jovial, cu simţul umorului şi – evident că toată lumea aşteaptă marea precizare, deci să nu mai lungim sunetul de tobe – copleşitor de ne’nsurat. Stîrnite de fluxul gîndurilor vesele şi înspumate de berea cu ghimbir, superbele doamne au cerut să vorbească la telefon, pe rînd, cu bietul londonez. Un flirt nevinovat, la distanţă, o glumiţă bună, un prilej de exersat puterea de seducţie, dar şi de arătat roadele bunei educaţii. Ce s-o mai lălăim, ce s-o mai dăm prin dosul cuvintelor… A explodat un val de chicoteli, de glasuri senzuale, de accente care mai de care mai izbutite şi de vocabular englezesc luxuriant, în care londonezul era învăluit fără scăpare şi invitat, aşa, în glumă, cum ziceam, la un flirtuţ, să poftească un pic în România dacă vrea să vadă minunile pe care le auzea la telefon. Ăla, năuc, varză, anulat, nu mai ştia ce să zică. Doamnele se dezlănţuiseră, ca nişte vampiriţe culturale de Transilvania, făcînd risipă cu toatele de arsenalul seducţiei, hăcuindu-l pe bietul om cu cele mai tîmpitoare efluvii feminine care au curs vreodată într-un telefon, s-au strecurat prin antene, servere, sateliţi, filtre, pentru ca mai apoi să curgă, ca o cascadă nimicitoare, în urechea unui londonez făcut praf, arşice, surcele. Răpus, omul a mai apucat să spună că vine degrabă în România, şi s-a prăbuşit.

Şi dă-i şi pune-te pe rîs în hohote, savurînd victoria. Piepturi generoase şi dătătoare de ameţeli, tresăltînd vesel sub aburul hainelor, fuioare abia ghicite, din fumul ţigărilor subţiri care se despart cu tristeţe de moliciunea căpietoare a buzelor bogate şi calde, sunetul acela unic, inimitabil, indescriptibil, al schimbării poziţiei picioarelor, clinchet de pahare, mîini perfecte gesticulînd prin aer, aşezînd bucle rebele, rupînd un rotocol de fum, atingînd delicat, ca prin vis, poienile de la poalele unui gît semeţ, în alungarea unei minuscule insecte imaginare, valuri uriaşe şi ţărmuri nesfîrşite de feminitate pură, dezlănţuită, plecată în lume să facă ravagii. Victorie zdrobitoare, obţinută cu sublim sadism. Londonezul căzuse într-o transă profundă şi nu mai reuşea să bîiguie decît că se urcă în primul avion şi… Atît pentru săptămîna asta. Să păstrăm incredibilul deznodămînt pentru numărul viitor. 

(va urma)

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.