„Îţi mulţumim din inimă, Partid!“

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

– Ce părere aveți despre actuala criză politică? – mă întreabă, pe stradă, reporterul.

– Mi-am adus aminte de poezia lui George Lesnea pe care eram puși s-o învățăm pe dinafară la școală. Suna cam așa:

„Partidul e-n toate! E-n cele ce sînt
Și-n cele ce mîine vor rîde la soare!
E-n holda întreagă și-n bobul mărunt
Și-n viața ce veșnic nu moare.“

Ce frumos! Un mesaj limpede – „Nu scapi nici mort!“ – exprimat într-o formă simțitoare și elegantă.

Dacă stau să mă gîndesc bine, n-am mai auzit invocată atît de des omniprezența și omnipotența Partidului de zeci de ani.

Pe cutare doamnă, Partidul a făcut-o, Partidul s-o desfacă. Cutare domn se va supune voinței Partidului. Un alt – sau același? – domn nu vrea nicicum să vatăme Partidul.

Partidul e și sensibil – „Nu e nici o tensiune în Partid!“ – și înțelept: „Așa a hotărît Partidul!“ Sub voința lui te pleci cum se pleacă tot omul sub mîna sorții: „Așa a vrut Partidul!“

Partidul e-n toate. Cele trei calități ale unei doamne pentru a ocupa postul de premier sînt enumerate de către mai-marele Lui: 1) E politicoasă; 2) Nu s-a dezis niciodată de Programul de guvernare; 3) Susține modificarea legilor Justiției. Nu m-aș mira deloc dacă aleasa doamnă va depune jurămîntul așezîndu-și mîna dreaptă, în loc de Biblie, pe Programul de guvernare.

Cam prin 1980, în ultimul an de studenție, am intrat în Partid. Ca să te înscrii la doctorat, aveai nevoie de recomandarea organizației locale. Aveai și posibilitatea să alegi. Dacă voiai musai să te faci intelectual puteai să pleci din țară. În teorie. Dacă nu erai bun înotător sau alergător, viza de ieșire tot de la Partid o primeai – sau nu. M-am răzbunat caraghios, trăgînd o beție amară.

În armată, cele cinci ore de învățămînt politico-ideologic din fiecare luni au fost mai greu de suportat decît alergatul pe cîmp cu masca de gaze pe figură sau spălatul latrinelor. Cît am fost profesor stagiar, a trebuit să înghit zeci și zeci de ore de ședințe de Partid.

Partidul e-n toate. În 1990, Partidul Național Liberal și-a deschis sediu pe Magheru, aproape de Universitate. Mă simțeam atras de ideile liberale și vedeam, aproape zilnic, oameni intrînd sau ieșind. N-am intrat – de teamă, de lehamite, habar n-am. Nici n-am văzut vreodată vreun liberal pe holurile Universității, să ne-ntrebe de sănătate.

Am mai fost invitat pe la vernisajul a diferite „alianțe“ și „alternative“. N-am rămas la nici una. Poate am făcut rău.

Mărginindu-mă să mă duc de fiecare dată conștiincios la votare, am rămas să contemplu cum se reînfiripă, din cenușa defunctului PCR, Partidul-stat, Partidul-popor, Partidul-națiune.

PSD-ul colcăie de oameni pricepuți: în politică, în științe juridice, în economie, în finanțe, în agronomie… Îi lipsesc, însă, poeții: oamenii sensibili și vizionari care să-i nemurească ființa.

„Deschid fereastra și-o închid.
Îți mulțumim din inimă, Partid!“

Cred că se impune de urgență organizarea unui concurs național de poezie pe această temă. Dacă nici acum, la centenarul Marii Uniri, atunci cînd?

Sper măcar ca manualul unic al domnului Pop să repare, cît mai e vreme, această lacună. Și s-ar cuveni ca, atunci cînd elevii, la deschiderea școlii, încep să frunzărească cu mîini tremurînde de emoție noile manuale, încă mirosind a clei tipografic, să-i întîmpine, de pe prima pagină, zîmbetul cald și prietenos al domnului Dragnea. Și ca viitoarele metodici să reintroducă la orele de curs, după intonarea imnului național, momentul solemn al „intuirii Portretului“. Partidul e-n toate. Precum zicea versul de odinioară:

„Cu fața lipită, lipită de zid
Să știe copilul ce-nseamnă Partid!“ 

P.S. Și dacă tot l-am pomenit pe Lesnea, poate ne amintim și de mai vîrstnicul Caragiale. Apud Trahanache: „Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg… pentru că de la partidul întreg atîrnă binele țării și de la binele țării atîrnă binele nostru…“ 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educațional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.