Întîlnire cu „liderul iubit“

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
Întîlnire cu „liderul iubit“ jpeg

Madeleine Albright: „Odată ajunsă la casa de protocol a președintelui, mi s-a spus să stau pe un covor de un verde aprins, în fața unei picturi murale imense ce înfățișa o furtună pe mare. Kim [Kim Jong-il, liderul Coreei de Nord, 1994-2011] a intrat purtînd obișnuitul său costum kaki. M-a salutat ridicîndu-și ambele mîini și afișînd un zîmbet larg. Purtam tocuri, lucru valabil și pentru el, astfel că eram cam de aceeași înălțime. Nu am putut să nu observ o cameră de luat vederi a nord-coreenilor care trebuie să fi datat din anii ’50.“

Călătoria secretarului de stat american Madeleine Albright din anul 2000 la Phenian (redată în memoriile sale), care pregătea o viitoare vizită în același loc a președintelui Bill Clinton, avea ca temă centrală programul nuclear nord-coreean. În 1998, Coreea de Nord testase o rachetă numită „Taepo Dang“, care avea potențialul să atingă solul american, dacă era dezvoltată.

Aceeași rachetă pe care doamna Albright avea să o vadă spre seară, după întîlnirea de la casa de protocol a președintelui nord-coreean. Pe ecran. Mai exact, în cadrul unui spectacol pe stadion, special organizat pentru șefa diplomației americane. Imediat după proiectarea imaginii cu racheta „Taepo Dang“ lansată spre cerul est-asiatic, Kim Jong-il s-a aplecat către Made­leine Albright și, prin intermediul interpretului, i-a spus: „A fost prima noastră lansare a unei rachete – și ultima“.

Acest angajament informal avea să îi fie confirmat secretarului de stat Al­bright a doua zi de către președintele Kim, care a fost de acord ca toate discuțiile dintre ei să fie făcute publice. Experți în domeniu din ambele părți urmau să se întîlnească în zilele următoare pentru a stabili detaliile. Coreea de Nord era de acord să adere la regimul multinațional al Controlului Tehnologiei Rachetelor (dacă și vecinul de la sud ar fi făcut același lucru) și era de acord cu interdicția propusă asupra exporturilor de rachete, cu o condiție: să existe compensații. Mai erau și alte cerințe din partea americană, precum acceptarea publică din partea Coreei de Nord a trupelor americane în Peninsula Coreeană.

Vizita președintelui Bill Clinton la Phenian urma, teoretic, să consolideze și să concretizeze acordul dintre cele două țări. Doar că, pe fondul negocierilor foarte confuze cauzate de criza din Orientul Mijlociu dintre israelieni și palestinieni, Casa Albă a tot amînat vizita în cauză. Pînă într-o zi de ianuarie a anului 2001, cînd Bill Clinton și-a terminat mandatul.

În vara anului 2002, cînd noua administrație Bush părea gata să reia negocierile, exploatînd breșa diplomatică deschisă anterior, Coreea de Nord dobîndise deja capacitatea de a începe un program de îmbogățire a uraniului. A urmat o degradare în etape a situației, cu urmările pe care le știm astăzi.

Cu ce camere video l-or înregistra nord-coreenii pe președintele Donald Trump?

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.