În piscina victoriană

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
În piscina victoriană jpeg

Nu întîmplător (că aproape nimic nu-i întîmplător), în Accentul din ediția trecută aminteam și de Wembley Arena. Istoria britanicilor într-ale înotului are cel puțin un lucru în comun cu istoria fotbalului: în Regatul Unit s-a dat startul ambelor activități sportive, așa cum le știm în prezent. Altfel, omul a înotat dintotdeauna. Socrate era un mare fan al înotului și încerca să îi convingă pe toți să îl practice, iar Cezar și-a salvat cîndva viața înotînd din calea unei revolte a egiptenilor.

Revenind în Regatul Unit, înotul ca activitate sportivă și de relaxare s-a conturat pe la începutul secolului al XIX-lea, în 1828 fiind construită prima piscină publică acoperită, St. George’s Baths. Epoca victoriană a dus povestea mai departe. A fost emisă legea Baths and Wash House Act (1846) pentru a încuraja autoritățile locale să construiască bazine publice acoperite pentru a răspunde nevoilor tuturor de a practica acest sport. Și au construit. Mult și impresionant, astfel încît Regatul Unit are cele mai multe bazine publice din lume (52 din cele 116 construite de-a lungul istoriei sînt încă funcționale în prezent), iar piscinele în stil victorian sînt printre cele mai frumoase construcții de acest tip.

Altceva e mai neașteptat sau, în tot cazul, mai puțin cunoscut. În 1844, un antreprenor canadian a adus în regat un grup de indieni (ojibwa) pentru a le prezenta orășenilor interesați obiceiurile și tradițiile acestora. Societatea Britanică de Înot i-a invitat pe oaspeți să participe la o cursă de înot și, astfel, iată-i pe indienii în cauză sosind călare la piscina de pe High Holborn (stradă din centrul Londrei). Mulțimea prezentă a fost uluită, ceea ce vedea era complet nou. Indienii înotau sumar îmbrăcați (ca să avem o idee, în epocă femeile înotau în mătăsuri negre brodate) cu o viteză foarte mare, într-un stil nemaivăzut de britanici. Times din aprilie 1844 descria așa stilul indienilor: complet neeuropean. Plesnesc violent apa cu brațele ca și cum ar fi palele unei mori de vînt și o bat cu forță cu picioarele. Apoi au traversat bazinul, de la un capăt la altul, cu rapiditatea unei săgeți și cu membrele aproape la fel de drepte și de încordate ca ea.

Altă relatare suna așa: indianul își lasă corpul alternativ pe partea dreaptă și pe partea stîngă, ridică un braț complet deasupra apei și avansează cît mai mult cu putință, pentru ca apoi să îl scufunde, în timp ce întreaga greutate și forță sînt lăsate pe brațul care îi trece pe sub trup, ca o vîslă care îl propulsează înainte.

Este vorba despre începuturile stilului craul, pe care Anglia victoriană nu l-a luat în seamă, catalogîndu-l drept barbar, doar era al indienilor. Peste ani, însă, s-a dovedit a fi cel mai rapid și cel mai eficient procedeu de înot.

Pentru că în istorie nu știi niciodată de unde sare... peștele. Și nici cum.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.