Fotbalistica (in)corectitudine

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

În noaptea de 19 spre 20 mai, o fotografie a făcut înconjurul lumii – cei opt mari, cei opt care conduc lumea, urmărind, la Camp David, finala de la München a Cupei Campionilor europeni, meciul dintre Bayern şi Chelsea. Ei abandonaseră – pentru 120 de minute, plus penalty-urile de serviciu – problemele solubile şi insolubile ale globului, pentru a se concentra asupra unui joc în care – conform definiţiei celebre, cunoscută probabil de cei opt, poate chiar şi de preşedintele chinez – „22 de oameni aleargă după o minge şi, pînă la urmă, nemţii cîştigă întotdeauna“. Poza îl arăta pe David Cameron ridicînd mîinile a mare bucurie, ceea ce însemna că ea fixa finalul meciului exact cînd Chelsea, londoneza, înscria, prin ivorianul Drogba, penalty-ul victorios şi triumfa cu un general 4-3 asupra echipei germane. Angela Merkel părea consternată, lîngă ea era preşedintele Obama, într-o exclamaţie al cărei sens rămîne necunoscut, avînd în vedere că americanii consideră fotablul neamerican o prostie, căci cum să joci şi să te zdrobeşti o oră şi jumătate pentru scoruri derizorii ca 0-0, 1-0, hai 2-0...

Nu avem informaţii certe dacă, după acest moment foto, distinsa adunare a contemplat imaginile de pe teren, cu fotbaliştii germani prăvăliţi în iarbă, hohotind în lacrimi, dacă au înregistrat îmbrăţişările dintre învinşi şi învingători (portarii, antrenorii...), dacă au comentat competent jocul, ce controverse se vor fi iscat, dacă s-au iscat, şi de ce nu s-ar fi iscat? Cert este că această poză de circulaţie mondială a consacrat definitiv fotbalul ca o problemă a lumii (minoră, desigur) în faţa căreia celelalte probleme (majore, mie-mi spui?) se pot suspenda timp de două ore. E scandalos? Avînd cîţiva prieteni foarte riguroşi în seriozitate, gata să răspundă da, evit să mă pronunţ, ştiind că mă vor face de frivol.

În schimb, frivol sau nu, finala asta mi-a prilejuit o experienţă rară, pe vremea asta în care ţi se cere, minut cu minut, cu cine ţii şi-al cui eşti, vremea asta a opţiunilor obsedate de corect şi incorect, de just şi nejust ş.a.m.d. Corect, nu ar fi trebuit să ţin cu nici una, dacă în finală nu se calificaseră nici Manchester United, nici Barcelona, echipele mele de suflet (iertaţi-mă, aşa e clişeul, şi la noi în fotbal); la fel de corect, însă, ar fi fost să ţin cu Bayern, măcar din vanitatea de cronicar sportiv, căci anunţasem din timp, în Gazeta Sporturilor, că nemţii, în semifinală, sînt în stare să biruie la Madrid, şi chiar aşa a fost. Nu cunoaşteţi suficient ce înseamnă vanitatea în cronica sportivă şi la ce ravagii poate duce. Cît în cronica literară. Şi mai corect era să nu ţin cu Chelsea, care „îmi“ eliminase Barcelona, jucînd defensiv pînă la urîtul feroce, ceea ce mă făcuse s-o „înjur“ în comentariul meu – mă rog, cît pot eu să înjur...

Ca atare, am ţinut cu Bayern fără multă tragere de inimă, finala fiind îndeajuns de banală, cu nemţii dominînd copios, cu londonezii apărîndu-se vîrtos, aşa cum se prevăzuse; ca, în minutul 83, Müller să marcheze acel gol cu care totul urma să se clarifice: Bayern nu mai putea pierde avînd 1-0 cu 7 minute înainte de final – era clar pentru orice copil de 5 la 50 de ani şi mai mult. Aiurea! În minutul 87, Chelsea are primul corner din tot meciul şi e atît de bine de executat, încît Didier Drogba, fie şi marcat de trei adversari, înscrie pentru 1-1 şi alte 30 de minute de prelungiri. Din acea clipă, osia lumii mele interioare (de ce ar exista osia numai în poezie?) s-a răsucit şi fără nici o jenă am început să ţin cu Chelsea, adică să fiu incorect fotbalistic. Din cauza lui Drogba, a unui singur om; de cîte ori scrisesem că e unul dintre cei opt formidabili ai lumii şi că doar faima lui Messi şi Ronaldo îi umbreşte geniul – da, mai ştiu să fac cultul personalităţii, măcar în fotbal; de mult primisem un e-mail în care un necunoscut îmi confirmase că şi tatăl lui zice că Drogba nu are rival... Eram conştient de incorectitudinea mea fotbalistică – Bayern rata în prelungiri un penalty (provocat, vai, tot de Drogba!), Bayern continua să domine, avea şansa a nu mai ştiu cîte cornere (un zdrobitor raport de 30 la 1), Bayern avea ghinion şi Chelsea tot mai constant noroc, aşa că urlam pe interior:

Ia să mai terminăm cu corectitudinea opţiunilor,

ia să mă lase în pace ideea aia cu „să cîştige cine-i mai bun“,

ia să mai învingă şi norocoşii,

ia să ne mai slăbească cei care ne cer milă fiindcă au ghinion,

ia să mai învingă şi un Drogba care-i mai bun decît Ribery şi Robben,

ia să i se mai facă dreptate şi lui Drogba, chiar împotriva adevărului că Bayern e mai ofensivă,

aşa urlam interior şi... la penalty-urile de după prelungiri, la loteria aceea scandaloasă a penalty-urilor, Drogba marchează impecabil, ceea ce era necesar pentru ca a şasea echipă din Anglia, Chelsea, să fie încoronată campioană a Europei. E scandalos? E incorect? E moral? Hai, lăsaţi-mă cu ipocriziile conformismului. Să mai triumfe şi norocul, că nu din asta ne vom prăpădi. ...

Şi cînd te gîndeşti că s-ar putea să nu am nici dreptate, şi nici adevăr în ce scriu. Ei şi? De cînd e fotbalul o problemă de viaţă şi de moarte? Nu ne-am înţeles de mult că e altceva? Nu mai suportaţi un altceva? Confuzilor!


Erată: În numărul trecut, dintr-un lapsus nefericit şi necorectat de mine, l-am confundat pe Stanley Kramer (regizorul filmului Ultimul ţărm) cu Stanley Kubrick.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.