Excesul de democraţie dăunează grav sănătăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Așa cum ni se amintește la televizor că „excesul de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății“, sînt niște domni și doamne pe lumea asta care vor cu tot dinadinsul să ne convingă că nici ideea de democrație occidentală nu e bună, că și asta dăunează grav sănătății. Domnii și doamnele astea, niște oameni de bine – mereu preocupați de nivelul nostru de conștiință –, își fac veacul prin rețeaua socială, pe multe site-uri bîntuite de toate tipurile de teorii ale conspirației și pe la postul de televiziune Russia Today. Au o energie de invidiat. Și nu trece o zi de la Dumnezeu fără să urle, cît îi țin plămînii și tastaturile, că toată treaba asta cu capitalismul e pe ducă, statul occidental e un monstru care devorează cetățeni vii și nevinovați, ideea de democrație vestică duce la decadență cumplită și la aneantizarea oricăror valori.

Jocul acestor prieteni ai omului e mereu contradictoriu. Iar ăsta e unul dintre motivele pentru care se bucură de atenție. Pe de o parte, îți spun cît e ziua de lungă că democrația în cultura americană se bazează doar pe manipulare, spălare de creier, teroare soft și infestare cu microbul consumismului. Iar Europa e pierdută, sub birocrați slabi sau rapace, sub migrație și lipsă de identitate. Deci democrația a dat doar rateuri, pe care le plătim cu rătăcirile vieților noastre, cu nevroze și depresii. Dacă ești suficient de naiv și cazi în brațele lor calde și primitoare, oamenii ăștia de bine fac tot ce le stă în putință să te lămurească fin că depresia în care te găsești e mult mai gravă decît ai crezut tu. Știți prietenii ăia mereu bine intenționați care-ți spun imediat ce te văd că „Doamne, da’ ce rău arăți! Ești foarte bolnav sau ce-i, dragă, cu tine?“, după care fac tot ce le stă în putință ca să te încarce cumva și cu cele mai crunte necazuri ale lor? Pe urmă, pleacă mai departe, mai veseli și mai ușori. Exact așa și cu doamnele și domnii ăștia de bine. Te bombardează necontenit cu portrete ale cetățeanului occidental distrus de singurătate, individualism și alienare. O ființă lipsită de orice șansă, sortită rătăcirii printre umbrele unor visuri sfărîmate. Vai de capu’ lui, săracu’! Un individ majoritar, călcat în picioare de toate minoritățile, care mai de care mai cruntă, jucînd tontoroiul, ca apucatele, pe mormîntul tuturor valorilor tradiționale.

Pe de altă parte, doamnele și domnii ăștia pot fi cei mai aprigi apărători ai democrației occidentale. Depinde de ce văd dimineața la știri. Dacă e zaveră pe la Barcelona, nemulțumire pe la Glasgow, un pic de tensiune și zvonuri mai cețoase prin nordul Italiei, sar și ei, imediat, cu dreptul inalienabil al oricărei comunități din spațiul occidental de a-și declara independența. Dintr-odată, democrația de aici e un set de valori pe care trebuie să le respectăm cu orice chip, altfel lumea o ia razna. Iar minoritățile devin ceva foarte de preț, care trebuie protejat, ocrotit, încurajat, în așa fel încît să menținem mereu vie flacăra societății noastre civilizate. Dacă minoritățile astea sînt unele naționale, care vor să iasă din componența anumitor state europene, cu atît mai bine. Cu atît mai vocali vor fi domnii și doamnele cu pricina. Nu pot sta cu mîinile în sîn la așa ceva. Trebuie să se manifeste și să apere aceste repere esențiale ale civilizației și culturii. Cînd iese lumea pe stradă la Barcelona, acești apărători ai valorilor se dau de ceasul morții și cîntă din toți rărunchii întregul repertoriu de imnuri despre demnitate și independență pe care le-a creat umanitatea. Uniunea Sovietică a implodat sub presiunea unui eșec economic evident, dar și cu „ajutorul“ propagandei occidentale. Narațiunile despre libertate și demnitate, repetate obsesiv, transformate în toate felurile de contrabandă culturală, au slăbit iremediabil narațiunea ideologică a comunismului. Acum, Rusia întoarce spre Occident exact același mecanism. Pe fondul unor poticneli economice, dar și pe fondul unei oboseli cronice – venite din natura experimentului democratic care își testează mereu limitele –, bombardamentul cu narațiuni descurajante și demobilizatoare sau, dimpotrivă, cît se poate de anarhiste se dovedește de mare succes. E ca și cînd niște meseriași ruși ar fi adunat fragmente explodate din bombardamentul propagandistic occidental de acum un sfert de secol, cel care a scufundat Leviathanul comunist, ar fi reasamblat fragmentele astea și le-ar lansa acum, exact în direcția din care au venit, cu atîția ani în urmă.

Democrația occidentală e departe de a fi una perfectă. Are nedreptățile, inconsecvențele, inegalitățile, amenințările și neîmplinirile ei. Și sînt destule, pentru a te face să zici, la un moment dat, că e mai bine cu un tătuc grijuliu, care se ocupă de toate. Acest risc există zilnic. E o oboseală cruntă să experimentezi limitele în care îți impui că trebuie să-l respecți, să-l accepți, să-ncerci să-l înțelegi, să-l ocrotești pe cel care nu e de acord cu tine sau e complet altfel decît tine. E un efort colosal, mereu la limita spațiului pe care se întinde natura umană. E o continuă forțare în zona cea mai delicată și mai șubredă a firii omului. Mereu se va putea spune că risipa de efort în direcția asta nu e bună pentru sănătate. Că produce monștri și degradare. Dar cine spune asta cel mai abitir? Cei care tratează totul cu un pumn în bot, un baston pe spate și-o celulă de pușcărie? Iar cîtă vreme n-o să înțelegem că trebuie să existe și rachete Patriot narative, contranarațiuni capabile să lovească rachetele cu propagandă venite de peste gard, n-o să scăpăm de efectele acestui bombardament, nici în cele mai meșteșugite adăposturi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.