Et in Arabia ego

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Et in Arabia ego jpeg

De obicei, traducătorii lui Homer nu trag cu pistolul. Și dacă o fac, nu caută nimeni gloanțele, ca să le pună apoi în muzeu. Dar uneori se întîmplă și asta, sau mai exact o singură dată, anume în cazul lui T.E. Lawrence. Unii îl știu ca personaj jucat cîndva de Peter O’Toole (Lawrence of Arabia, 1962). Alții, ca un gentleman aventurier, erou (dintr-o mare dragoste pentru 1. libertate și 2. interesele politico-militare britanice) al marii revolte arabe împotriva Imperiului Otoman (1916-1918).

După ce războiul mondial s-a terminat, Lawrence, în loc să se bucure de viață, și-a scris memoriile (cu un titlu biblic: Cei șapte stîlpi ai înțelepciunii, 1926). Înainte ca autobiografia să devină celebră, un editor isteț și-a pus întrebarea dacă acest tip dintr-o bucată, cu o educație clasică, n-ar putea să dea o traducere foarte comestibilă a Odiseei. Lawrence a început-o în 1928 la Miranshah, la granița cu Afganistanul, unde lucra pentru Royal Air Force. Așa, cîte o oră după muncă, cum traduc oamenii buni Homer în Waziristan. Primele trei cărți ale epopeii i-au luat două luni, urmatoarele trei, doar două săptămîni la bordul pachebotului Rajputana, cu care a plecat din Bombay spre Anglia – genul de pachebot care i-ar fi plăcut și lui Ulise. Lawrence s-a ținut de treabă, deși uneori nu reușea să traducă decît un vers pe oră și deși avea și alte oferte. I se propunea, de pildă, să traducă Rousseau, iar E.M. Forster îl bătea la cap să scrie un roman. În unele scrisori, lasă să se înțeleagă că o face pentru bani, dar din diverse aluzii (de pildă, la deliciile traducerii cărții a IX-a, cea cu Ciclopii), e clar că îl încînta. În Anglia, publicată în 1932 în doar 500 de exemplare, cartea a mers prost. Oxford University Press a lansat-o însă și în SUA, unde s-au vîndut 12.000 de exemplare, în primul an. Traducerea din greacă, deși multe epitete și chiar pasaje întregi sînt tăiate ostășește, e mai bună decît unele englezești de dinainte (Butler, un Homer de letopiseț) și de după (Rieu, un Homer al omului de pe stradă). Nu pierde, deși e în proză, poezia lui Homer, și, mai important, nu pierde nici umorul, pe care alții îl fac dispărut sub multă naftalină cărturărească.

Lawrence avea, culmea, o bună pregătire de arheolog. Teza lui de licență de la Oxford (publicată postum) a fost scrisă la 22 de ani, pe baza unui turneu pe la 36 de castele din vremea cruciadelor, aflate în teritoriile de azi ale Siriei, Libanului și Israelului. E drept că el vorbește de o influență aproape exclusiv franceză asupra arhitecturii cruciate în Orient, iar realitatea e că, la anul 1200, fortificațiile levantine ale cruciaților sînt de fapt mai avansate decît cele din Franța.

După licență, tînărul a participat la săpăturile de la Carchemiș (ruine azi împărțite în două de granița între Siria și Turcia). A avut bafta să lucreze acolo cu Leonard Woolley, care mai tîrziu a descoperit mormintele regale de la Ur. Chit că, pare-se, mereu îmbrăcat pe șantier în echipament de fotbal (spre iritarea arheologilor mai conservatori), activitatea lui arheologică acolo e o parte onorabilă a studiilor britanice de hititologie. (În foto el e în stînga basoreliefului).

În 1913, și Woolley și Lawrence se alătură echipei de ingineri ai majestății sale pentru o cartografiere a siturilor arheologice din deșert (Sinai și Negev – Pustiul Sin din Biblie). Autoritățile otomane aprobaseră expediția crezînd că ținea de acel moft vestic numit arheologie, fără să știe că ea era, de fapt, o operațiune de spionaj al dispozitivului militar turc în sudul Palestinei de atunci, la vreo 150 km de canalul de Suez. (Cocktailul arheologie-spionaj e o veche specialitate britanică în Levant.) În publicația finală (altminteri dirijată de mai cunoscutul Woolley), Lawrence a scris un capitol în care identifică în teren ruinele vechiului oraș biblic Cadeș-Barnea, identificare acceptată și azi. Nu e rău pentru un erou.

Și epilogul modern: din 2006 și pînă de curînd, o echipă de la universitatea din Bristol a cercetat urmele activităților militare în deșertul Iordaniei, în anii revoltei arabe. Ocupația otomană e foarte vizibilă, în amenajări mai ales de-a lungul celebrei căi ferate Hedjaz, duse de inginerii nemți de la Damasc la Medina. Aproape invizibilă era pînă acum însă prezența gherilelor arabe. Proiectul de arheologia peisajului a identificat recent, între altele, locul unei tabere de noapte descrise în memoriile de război ale lui Lawrence al Arabiei. În urma celor 150 de oameni, artileriști britanici și beduini pe cămile, a rămas o bujie (de la unul din cele trei autoblindate Rolls Royce), o conservă de lapte condensat (pentru ceai), rații militare marcate cu data și numele unităților etc. S-au găsit și fragmentele unui fel de ulcior ceramic, recipientul clasic pentru rom (un galon) al armatei britanice în Primul Război Mondial. Pe el se citește marcajul tipic „SRD“, de la „Supply Reserve Depot“ (în jargon militar, „Soon Runs Dry“, „Seldom Reaches Destination“, „Service Rum Diluted“ etc.). Toate erau la suprafață undeva în deșert, neacoperite de un fir de nisip, din decembrie 1917.

Echipa din Bristol a lucrat și la Hallat Ammar, locul unde Lawrence a condus o ambuscadă beduină asupra unui tren militar turcesc, loc descris tot în Cei șapte stîlpi... Acolo au găsit, între multe gloanțe, unul tras dintr-un pistol automat Colt 1911. E o armă, din cîte înțeleg, extrem de rară în Orientul Mijlociu în acea vreme, și despre care se știe că era în posesia lui Lawrence. Raportul arheologic propune, plauzibil, că e un glonț tras de Lawrence însuși în ziua ambuscadei – 19 septembrie 1917. Dacă e așa e minunat – dacă nu, se impune un rîs homeric.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.