Era loc și de mai rău

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Ca să ne facem un pic mai suportabilă situația în care ne aflăm, poate n-ar strica să relativizăm puțin lucrurile. Să ne gîndim, de exemplu, la ceva ce putea fi și mai rău. În 1842, Edgar Allan Poe a publicat celebra povestire „Masca Morții Roșii“, în care descria o boală ce pustia ținutul prințului Prospero: „O molimă mai hîdă și mai fără de leac nu se mai pomenise. Sîngele i-a fost Avatarul, și pecetea – roșeața și groaza sîngelui. Te lua cu dureri ascuțite și amețeli neașteptate, și apoi, prin toți porii, cu sudori necurmate de sînge, pînă la nimicire. Petele purpurii de pe trupul și mai ales de pe fața victimelor alcătuiau semnul vestitor al ciumei, care le scotea din rîndul oamenilor și le lipsea de ajutorul și dragostea lor. Începutul, desfășurarea și sfîrșitul  bolii se petreceau toate într-o jumătate de ceas“.

Trebuie să recunoaștem că pare ceva cu mult mai înfricoșător decît COVID-19. Desigur, o boală care să se desfășoare doar „într-o jumătate de ceas“ e o invenție, o licență poetică a lui Poe, să spunem. Dar unele forme ale ciumei – boala responsabilă de cinci teribile pandemii cunoscute în istoria omenirii –, cea pulmonară sau cea septicemică, aveau o rată de mortalitate de peste 90%, iar în anumite cazuri se manifestau într-adevăr doar cîteva ore, pînă cînd își răpuneau victima. Circulă povestea că, la ciuma septicemică, se putea întîmpla ca omul să se culce aparent sănătos și să nu se mai trezească, evoluția bolii producîndu-se în doar cîteva ore de somn, deci o desfășurare oarecum apropiată de descrierea lui Poe. Iar petele ori buboaiele pe care le provoca erau de groază, exact așa cum spune scriitorul.

Ciuma există și astăzi, iar după datele OMS, de ea se îmbolnăvesc anual, în medie, peste 600 de oameni în întreaga lume. Un caz care a făcut vîlvă a fost depistat chiar în luna noiembrie 2019, în Mongolia, însă boala nu s-a răspîndit. Deși rămîne foarte periculoasă, ciuma nu mai are aceeași rată a mortalității, mai ales dacă se intervine rapid cu antibiotice. Interesant e că așa-numita moarte neagră, epidemia care a decimat omenirea în secolul al XIV-lea, a pornit tot din Asia (China și India) și a ajuns în Europa tot prin Italia, odată cu niște corăbii. Conform unor estimări actuale, pandemia ar fi redus cu circa un sfert populația de atunci a globului.

În fine, prin comparație, putem considera deci, așa cum spuneam la început, că avem noroc că epidemia actuală nu pare să semene cu așa ceva. Și poate că mai avem un noroc la care, luați de val, n-am prea apucat să ne gîndim. Dacă epidemia s-ar fi suprapus cu cealaltă nenorocire poreclită de oamenii din Piața Victoriei tocmai „Ciuma Roșie“? Adică ce-ar fi fost dacă, în perioada asta nefastă, am fi fost în continuare conduși de Guvernul Dăncilă, eventual și cu Dragnea nearestat și în plină putere politică? Cum ar fi declarat președintele stare de urgență, punînd un asemenea instrument de forță în mîna celor pomeniți? Cum s-ar mai fi căznit doamna premier să pronunțe numele pîrdalnicului de virus? Ce ordonanțe ar mai fi inventat un Darius Vâlcov sau un Eugen Orlando Teodorovici? Unde ar fi ajuns fondurile de rezervă? Ce interdicții ar mai fi încercat Guvernul să impună presei? S-ar fi anulat toate procesele? S‑ar fi dat drumul tuturor deținuților pe motiv de pericol epidemiologic, după modelul iranian?

Nu spun că acum putem sta complet liniștiți. Dar o luptă împotriva pandemiei coordonată de amintitele personaje ar fi fost asemenea unui jaf în casa unui muribund conștient. Ceva prea greu de îndurat.

Sau poate că, asemenea prințului Prospero din povestirea lui Poe, Dragnea și ai lui s-ar fi izolat într-o mănăstire încuiată, cu toate lingourile, tablourile și aurul țării proaspăt recuperat din seifurile de la Londra, să chefuiască fericiți, departe de molimă și de zbuciumul poporului? Îmi fac iluzia că unii dintre cei care-s acum la putere or fi citit cîndva „Masca Morții Roșii“ și au întrucîtva în minte și care poate fi sfîrșitul unei asemenea strategii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.