Dăneasca

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Marea de altădată jpeg

La început i-am auzit doar numele. Într-un an, prietenii mei de la bloc începuseră să-l folosească din ce în ce mai des. Era o colegă de-a lor, de clasă. Seara cînd ieşeam la joacă, toţi vorbeau despre ce mai spusese şi cum li se adresase ea în timpul orelor sau în pauze. Şi Dăneasca făcuse, Dăneasca dresese, Dăneasca în sus, Dăneasca în jos. Rezolvările ei de la orele de matematică erau aplaudate şi de profesor, compunerile ei la română erau cele mai frumoase, engleza ei o depăşea pe a tuturor celorlaţi. Într-o zi, m-am hotărît să-l chestionez pe Răzvan despre ceea ce se profila ca un adevărat fenomen. Ce fel de fată e Dăneasca asta, de pare că nici un băiat din clasa ei nu mai ştie altceva în afară de ea? Mi-a explicat că e o colegă foarte deşteaptă şi foarte specială. Ba, el chiar recunoaştea, cu mîna pe inimă, că e cea mai inteligentă din clasă. Cînd l-am întrebat dacă-i mişto, mi-a răspuns pe un ton exclamativ, dar ocolind un răspuns precis. După el, era o fată cu un şarm aparte. Ezita să spună însă, chiar cu toată gura, că ar fi frumoasă. „Lasă că o s-o cunoşti şi tu şi ai să vezi“, mi-a zis, „mai trece uneori pe la noi pe la bloc împreună cu soră-sa“. Eu învăţam la altă şcoală.

Prima oară, mi-au arătat-o după ce am trecut cu bicicletele pe lîngă un grup de fete. Răzvan mi-a spus atunci: „Ai văzut-o pe Dăneasca? Era acolo“. Eu n-am înţeles însă care dintre ele era iar din goana bicicletei nu mi se păruse că văd vreo făptură angelică, vreo figură irezistibilă, vreo prezenţă copleşitoare... „Era aia cu ochelari“, a mai zis Răzvan. Cuuum? Adică, poartă ochelari? Pe atunci, ochelarii erau un motiv de bancuri şi ironii, aragaz cu patru ochi, bicicletă pe nas... nicidecum un semn de distincţie, că de frumuseţe nici nu putea fi vorba. Eram complet derutat, dar am continuat să suport seară de seară discuţiile despre Dăneasca.

Într-o zi, în perioada în care vacanţa de vară bătea deja la uşă, treceam prin faţa şcolii, cînd, în sfîrşit, mi-au arătat-o mai de aproape. O fată slăbuţă, mai degrabă mică de statură, care purta ochelari cu rame argintii şi lentile destul de groase, din dosul cărora priveau doi ochi severi, intimidanţi. O căutătură severă, de profesoară rea, nu de fetiţă de clasa a opta. Ce dracu’, mi-am zis în gînd, tot mai mirat. Am fost prezentaţi şi mi-a întins o mînă pe care, după zeci de ani, mi-o amintesc ca rece şi inexpresivă. Alături de ea şedea însă o făptură perfectă. O fată blondă cu părul lung şi ochi albaştri, cu rotunjimi plăcute şi care purta un tricou cu steagul Statelor Unite. Ca o majoretă din filmele americane. Am aflat că era sora mai mică a Dăneascăi, despre care, în ciuda înfăţişării, băieţii nu vorbeau aproape deloc. Era mereu în umbra surorii celei mari, atotstăpînitoarea sufletelor şi viselor băieţilor din şcoala ei. Paradoxul era cu atît mai mare, iar acea întîlnire cu faimoasa Dăneasca, departe de a mă lămuri, a avut darul să mă intrige şi mai tare. Pe atunci, nu eram în stare să pricep cum de-i vrăjea astfel şi cum de îi juca aşa pe toţi, pe degete. Fenomenul a mai durat cîteva luni, poate un an. Admiraţia băietanilor de atunci se transforma însă încetul cu încetul în altceva. La un moment dat, printre ei s-a stîrnit o controversă teoretică. Oare se poate considera că Dăneasca e o curvă, sau nu? Păi, nici nu se poate pune problema, ziceau unii, că doar la vîrsta ei nu s-a culcat cu vreun băiat. Da, dar se plimbase cu mai mulţi şi părea că i-ar vrea pe toţi, ziceau alţii. Apoi, a apărut o întrebare şi mai enigmatică pentru noi: a fi curvă înseamnă că e cu mai mulţi sau că o face pe bani? Discuţiile astea, tot mai aprinse, au degenerat în certuri şi chiar în bătăi. Unii încă o mai apărau cavalereşte, alţii deja o urau. Am aflat de la părinţi că unul dintre prietenii mei plîngea la propriu din cauza ei. Altul începuse s-o înjure cu pasiune, ori de cîte ori ne întîlneam. Continua să fie preocuparea majoră a tuturor. Eu rămîneam în continuare un spectator uimit. Aveam norocul să nu fiu în clasă şi nici măcar în şcoală cu ea, altfel poate că farmecele şi influenţele ei m-ar fi afectat şi pe mine. În orice caz, din afară, nu înţelegeam deloc toată acea nebunie. Îmi ziceam că prietenii mei sînt cu toţii miopi şi cu toţii îndrăgostiţi sau obsedaţi de-o mioapă nesuferită. Trebuiau să mai treacă anii pînă să descopăr că asemenea pasiuni nesănătoase sînt stîrnite nu de femei sau de bărbaţi frumoşi şi perfecţi, ba chiar că popularitatea pare să fie mai degrabă legată de defecte şi răutate. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.