Calcule istorice

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Alte confuzii jpeg

Am sunat la uşa lui Cristi, amicul meu din copilărie, destul de îngrijorat. Un prieten comun îmi spusese despre el lucruri înspăimîntătoare. L-ar fi văzut, cu expresie delabrată, oprind necunoscuţi în plină stradă şi punîndu-le întrebări bizare: „Nu vă supăraţi, nu vă amintiţi cînd a fost bătălia de la Jena? Aia dintre Napoleon şi monarhia prusacă?“ Sau: „Mă iertaţi, în ce an a devenit Ceauşescu preşedintele RSR? Nu secretar general al PCR, că asta ştiu – 1965 –, ci preşedinte al Republicii?“ Ori: „Stimată doamnă, îmi cer scuze că vă răpesc cîteva secunde! Nu aveţi cunoştinţă, din întîmplare, despre data cînd a murit Jean-Paul Sartre? Ştiţi dumneavoastră, scriitorul şi filozoful. Ăla care a refuzat Premiul Nobel.“ Cristi mi-a deschis uşa cu o mină abătută. Părea foarte schimbat. Mi-am luat inima în dinţi şi, din aproape în aproape, am adus discuţia la noutăţile pe care le aflasem. L-am întrebat, uşor stingherit, dacă erau adevărate. Amicul meu îmi răspunse cu voce gravă: „Da, din păcate, aceste lucruri s-au întîmplat, bătrîne... Tu mă ştii bine pe mine, nu-i aşa?“

„Absolut“, am replicat, „încă din liceu.“ „Ei, atunci, îţi aminteşti că punctul meu forte era, în adolescenţă, memoria anilor...“ „Cum să nu?“ i-am zis. „Ne recitai anii marilor bătălii ale planetei, mai ceva ca Vadim Tudor în talk-show-urile Simonei Gherghe.“ „Exact. Pe asta m-am bazat şi eu în ultima vreme, cînd numărul de carduri bancare din familia noastră a început să crească: cele de salarii (al soţiei şi al meu), cele de pensii (ale părinţilor şi ale socrilor, carduri pe care, la insistenţele lor, tot noi le gestionăm!), cele de alocaţii ale copiilor (amicul meu are doi băieţi şi două fete! – n.m.), Mastercard-ul meu, Visa-ul nevestei etc. Şi, uite-aşa, au apărut parolele de tot felul.“ Cristi făcu o pauză mai lungă. Într-un tîrziu, continuă: „M-am gîndit că singura soluţie de a reţine toate PIN-urile ar fi să le asociez cu anii unor mari evenimente istorice. Dacă, să zicem, parola cardului de salariu al soţiei este 8921, încerc să-mi fixez în minte următoarea relaţie: Nuţi (soţia lui Cristi – n.m.) egal Revoluţia anticomunistă plus Revoluţia lui Tudor Vladimirescu (adică 89 din 1989 cu 21 din 1821). Dacă PIN-ul soacrei e 4793, atunci eu memorez aşa: Mămuţa – nu te mira, aşa îi spunem noi soacră-mii! – egal abdicarea Regelui plus venirea lui Bill Clinton la preşedinţia Americii (adică 47 din 1947 cu 93 din 1993). La Mastercard, dacă am, să zicem, 4818, îmi repet obsesiv – Puicu (nu o mai face pe surprinsul! – aşa îmi zic toţi în familie: Puicu!) egal paşoptiştii plus Marea Unire (adică 48 din 1848 cu 18 din 1918).“

Mintea îmi fugi, involuntar, la o scenă antologică din romanul lui Hasˇek – Peripeţiile bravului soldat Svejk în Războiul Mondial. În timpul instrucţiei punitive cu plutonierul Nasaklo, protagonistul observă numărul 4268 de pe patul puştii şi îşi aminteşte că el reprezenta chiar cifrul de identificare a unei locomotive din gara Peciky. Mecanicul era cam slab de minte şi, pentru a-i băga cifrele bine în memorie, un amploaiat feroviar îi oferă cîteva soluţii matematice: „4268. Vasăzică, atenţie – prima cifră e patru, a doua doi. Ţii minte 42, adică 2 ori 2; asta înseamnă că, dacă începi de la stînga, ai mai întîi 4 pe care îl împarţi la 2 şi îţi dă 2, aşa că iar ai frumos aranjat, unul lîngă altul, 4 şi 2. Ei, şi acum să nu te sperii! Cît face de două ori 4, opt, nu? Bun, întipăreşte-ţi în minte că din numărul 4268 cifra opt este ultima la rînd. Dacă ţii minte că prima este 4, a doua 2, a patra 8, nu mai rămîne decît să fii deştept şi să ţii minte şi pe 6, care vine înainte de 8...“ „Problema a apărut“, strigă Cristi, scoţîndu-mă, cu o tresărire puternică, din reveria epică, „atunci cînd am realizat că nu toate numerele pot fi asociate cu ani istorici. Aşa am decis să adun şi să scad. Mă opresc la un moment crucial – 1945, de pildă – din care scad trei sau la care, alteori, adun şase pentru a obţine numărul dorit. Frecvent am recurs şi la înmulţiri şi împărţiri. Crede-mă că, uneori, nu am evitat nici măcar radicalii! Aici“, adăugă prietenul meu cu tristeţe, „mintea mea a luat-o însă razna. Am început să încurc PIN-urile între ele, să greşesc calculele şi, lucrul cel mai înfricoşător, am început să uit anii istorici, mare mea virtute din tinereţe. Mă trezesc în faţa bancomatului şi nu mai ştiu cînd a avut loc bătălia de la Rovine... Am mai întrebat cîte un trecător, da, recunosc, ce puteam să fac? M-am mai şi răstit la ei, asta e, mai ales cînd luau expresii nătînge... Pe scurt, amice, am intrat serios pe mirişte. Nu ştiu pe unde să mai scot cămaşa...“ Văzîndu-mi prietenul atît de deprimat, am vrut, pentru o clipă, să-i spun că ar putea proceda ca mecanicul lui Hasˇek: după „consilierea“ aritmetică a amploaiatului, bietul om nu-şi mai aminti decît de Sfînta Treime şi, prin urmare, înmulţi totul cu trei. M-am abţinut însă, întrucît Cristi întrebă cam lugubru: „Apropo, cînd s-a născut prima verişoară a Împărătesei Japoniei? Trebuie să adun 8 la anul respectiv şi apoi să împart rezultatul la 4… Ori poate la 5? În sfîrşit, numai cu cifrele respective îmi voi mai putea deschide vreodată computerul pentru a verifica pe Google anii altor 18 bătălii, pe care i-am uitat…“ „Puicu“, am răspuns în minte (înfiorat şi de gîndul că plutonierul care ascultă povestea matematică a bravului soldat Svejk are, în cele din urmă, un atac de apoplexie!), „îmi pare rău, nu am cum să te ajut, dar, dacă vrei, putem încerca să o întrebăm pe Mămuţa!“

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.