Cai frumoşi

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Cai frumoşi jpeg

– Băi, ai văzut cu Păun şi cu Mădălin Voicu? Ce părere ai?

Mînca-ţi-aş, io crez că de vină o fost hereditatea care i-o sîlit pă oamenii ăştia la furăciuni. Șî bine că o avut rejile nostru şî gaborii voştri atenţiune şî au vegheat ca nu care cumva jeana noastră a mai rea, de omorîtor de oamini, să să activeze. Mădălin are norocu’ că are şî sînje curat de boier dac în el şî la el jeana e slăbită, dar la Păun nu ştiu cînd ar fi putut să ia şuriul să îi taie la beregată pe procurer, aşa cum o zîs la telefon. Trăi-ţi-ar famelia, ce să faci? Țîganu’ tot ţîgan rămîne şi mai bine io zîc că ar fi să ne castraţi, să nu vă umplem – Doamne fereşte! – şî pe domniile dumneavoastră dă jeane d-astea d‑ale noastre.

Cam ăsta cred că ar fi singurul răspuns acceptabil pentru oamenii de bine care îmi pun întrebarea asta bălind.

În ultimii 15-20 de ani am primit de multe ori „complimentul“ că vorbesc „neaşteptat de bine“.  În traducere: deşi sînt cam „impur“, reuşesc să leg două cuvinte între ele. În general, le mulţumesc sarcastic cu un „Pupa-ţi-aş curu’, conaşule, dar mare cinste îmi faceţi“, sperînd că o să priceapă că nu prea am de ce să mă bucur că el/ea e mirat/ă că a întîlnit unul dintre noi care a reuşit să învingă gena dominantă de cretin funcţional care este în capul lui/ei specifică „neamului meu“.

În cazul în care cel care mă întreabă nu crede că am scăpat de acest blestem, există o altă variantă de răspuns, cu o referinţă solidă în mentalul colectiv, şi anume: doi cai sau şasă cai frumoşi, domnu’!

Dacă cei doi parlamentari au furat, există legi care trebuie aplicate la fel ca în cazul oricărui alt cetăţean român. Dacă este posibil, fără să fie făcute nuanţări de tipul cetăţean român-rom, căci în acest caz pedepsele tind să fie cam prea uşurele.

Un puşti din Ferentari, care moare de foame şi vinde o bilă de var care conține 0,1 grame de heroină pentru că nu prea are alternative, dacă este prins intră în puşcărie pentru șapte ani. Pedepse lejere – de cinci ani – pentru adolescenţi romi care fură un telefon sau un tricou s-au mai întîlnit. Fii de bogătaşi celebri acuzaţi de trafic de droguri primesc pedepse mult mai grele, trebuind să suporte încruntările grozave ale judecătorilor, care apoi le vor da drastice sentinţe cu suspendare. 

Scriu de ani buni despre cît de prost gîndit şi cît de corupt este sistemul finanţat prin fonduri structurale. Sifonări de bani europeni au fost făcute în multe, multe feluri şi de foarte mulţi. Cred că o investigaţie cinstită şi dură a cheltuielilor făcute din bani europeni ar avea rezultate catastrofale şi ar cam zgudui din rădăcini întregul sistem. Ar demonstra incapacitatea celor care au gîndit programele de a înţelege cum funcţionează lucrurile în mod real într-o ţară săracă şi ex-comunistă.

Ideea că eu, ca rom român, ar trebui să fiu mult mai îngrijorat decît concetăţenii mei mai albi pentru ce se întîmplă cu cei doi domni menţionaţi mai sus este în cel mai bun caz absurdă. Este ca şi cum oricare dintre românii programatori sau jucători de baschet ar trebui să condamne posibila corupţie şi limbajul violent al lui Sebastian Ghiţă pentru a scăpa de bănuiala că sînt la fel ca el. Toţi constănţenii ar trebui să îşi dea cu părerea despre cîţi ani de puşcărie ar fi bine să ia Mazăre şi cum ar trebui să fie un „leadership adevărat pentru comunitate“ pentru a putea trece în categoria cetăţenilor acceptabili.

Alegerea lui Nicu Păun pentru aproape douăzeci de ani în „fruntea romilor“ pare să fie acum, în capul unora, un argument perfect pentru a demonstra depravarea colectivă a romilor. Faptul că ambii deputaţi romi sînt suspecţi de furt face posibilă extrapolarea că toţi romii sînt, în fapt, hoţi.

Aceeaşi logică stupidă poate fi aplicată tuturor cetăţenilor care locuiesc în localităţile cu primari realeşi şi anchetaţi. Conform DNA, numai în 2015 sînt peste o sută de primării în această situaţie.

Schimbarea clasei politice este un lucru despre care mai toată lumea discută. Ce nu prea discutăm este în ce măsură este clasa politică reflecţia societăţii româneşti şi ce ar trebui să schimbăm fiecare dintre noi. Mica corupţie, nepotismul, rasismul de gaşcă, şmechereala, sexismul sînt – vrem sau nu – o parte foarte importantă a „tradiţiilor“ noastre, ale unui popor „descurcăreţ“.

Nu încerc să îl acopăr nici pe Nicu Păun şi nici pe Mădălin Voicu. Dacă au furat, merită să facă puşcărie. Teama mea este că întreaga clasă politică va continua să pută atîta timp cît noi, ca societate, continuăm să aşteptăm ca ei să se schimbe şi noi nu.

Cetăţeni responsabili şi buni sînt cei care se poartă responsabil şi fac lucruri bune, nu cei care vorbesc despre asta sau cer altora să o facă. Numai acest tip de cetăţeni sînt garanţia unor guverne şi partide bune şi responsabile.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.