Istoria îi poate determina uneori chiar și pe regi să „își schimbe buletinul“. Și odată cu al lor, pe al întregii familii și al generațiilor viitoare.

În 1917, pe fondul războiului, în societatea britanică mocneau tensiuni din ce în ce mai primejdioase și se remarca un puternic sentiment antigermanic, iar monarhia începea să își piardă din popularitate și din prieteni. Casa Regală britanică de Saxa-Coburg și Gotha trebuia să inițieze cumva o serie de reforme pentru a putea depăși momentul. Care Casă? Da, da, exact, numele dinastiei britanice era cît se poate de… german. Regele George al V-lea s-a decis să schimbe acest lucru, la sfatul secretarului său privat, Lordul Stamfordham.

Dacă mai avea nevoie de vreo dovadă în plus că o schimbare a numelui regal este necesară, aceasta a venit în prima parte a lunii iunie 1917, cînd germanii au început raidurile aeriene pe timp de zi deasupra Marii Britanii. O bombă aruncată de la bordul unui avion militar a căzut peste clădirea unei școli, răpind viața a 18 copii. Bombardierul se numea… „Gotha“.

Pe la jumătatea lunii iunie, ziarul Manchester Guardian anunța deja că numele și titlurile regale de sorginte germană vor fi înlocuite cu unele britanice.

Colegiul Regal de Heraldică la care apelase Regele George al V-lea pentru a găsi un nou nume Casei Regale a lansat propuneri precum „Guelph“, „Wipper“ sau „Wettin“ – nici unul nu suna suficient de britanic. S-au luat în considerare și variante precum „Tudor-Stewart“, „York“ sau „Lancaster“, pînă cînd Lordul Stamfordham a avut ideea cîștigătoare. Un toponim și în același timp numele palatului preferat al regelui: „Windsor“.

După ce toate formalitățile au fost finalizate, pe 17 iulie 1917 s-a născut dinastia Windsor, eveniment consemnat de declarația Regelui George al V-lea: „Noi Înșine și în numele descendenților noștri (…) abandonăm și interzicem utilizarea gradelor, stilurilor, demnităților, titlurilor și onorurilor de Duce și Ducesă de Saxonia și de Prinț și Prințesă de Saxa-Coburg și Gotha și a tuturor celorlalte titluri germane.“

Numele Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha vă spune ceva? Este titulatura de principesă a celei ce avea să devină Regina Maria a României, nu înainte de a intra (interesant, poate chiar, pe alocuri, ironic) tot într-o dinastie de sorginte germană, Casa de Hohenzollern-Sigmaringen.

Altă Casă, alte obiceiuri.