Brichisire

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
„Cu bule“ jpeg

Într-un recent comentariu politic la un post de televiziune, jurnalistul Cristian Tudor Popescu utiliza, ironic, verbul a brichisi şi numele de acţiune brichisire, prezentîndu-le ca termeni din jargonul vechii Securităţi, prin care se desemnau acţiuni de racolare sau de influenţare: „la Securitate se numea brichisire: a brichisi pe cineva, să-l faci favorabil cauzei ţărişoarei prin diverse metode“ (digi24.ro). În comentariul autorului, a brichisi apărea în alternanţă cu alte verbe care desemnează, în registrul colocvial-argotic, o acţiune similară: a ameţi, a aranja, a rezolva (pe cineva). Prezenţa termenului în mass-media este legată de folosirea sa de către generalul Nicolae Pleşiţă, care a condus în anii ’80 Direcţia de Informaţii Externe; acesta declara, de exemplu, într-un interviu păstrat în Internet: „Reamintesc de Noël Bernard de la Europa Liberă, pe care l-am brichisit“. Multe atestări actuale trimit la această sursă – „Jean-Paul Costa, preşedintele CEDO, era deja «brichisit»“ (după expresia răposatului Pleşiţă)“ (revista22.ro) – sau, în general, la jargonul Securităţii: „aceleași servicii care l-au «brichisit» și pe fostul secretar al Organizației Uniunii Tineretului Comunist“ (realitatea.net); „ar fi fost brichisit gazetăreşte de un om de la Scînteia“ (adevarul.ro). Verbul a brichisi şi substantivul brichisire apar de mai multe ori şi în cartea de memorialistică a lui Gheorghe Florescu, Confesiunile unui cafegiu (2008): „era sub şoc din cauza «brichisirii» (defectării, trecerii în partea adversă) a generalului Ion Mihai Pacepa“; „speranţa că voi fi în cele din urmă «brichisit»“; „propria sa brichisire de către mine“; „Pacepa o brichisise“; „fuseseră «brichisiţi» de serviciile de spionaj adverse“ (pp. 258-260 şi 358). Exemplele aparţin aceluiaşi registru şi ilustrează – cu unele lărgiri de sens, în funcţie de context – semnificaţia „tehnică“ de bază: „a racola; racolare“.

La origine, cuvîntul este un regionalism (din sud, din zonele Argeş, Vîlcea, Mehedinţi), înregistrat de mai multă vreme de glosarele dialectale, dar în genere omis de dicţionarele generale. În Glosar de cuvinte din Jud. Mehedinţi, lucrare prezentată la Academia Română în 1912 şi publicată în Analele Academiei, Ion Boceanu definea verbul ca „a lucra cîte ceva, a aranja“, contextul ilustrativ fiind: „Toată ziua brichiseşte prin casă şi n-are nici un spor“. În glosarul dialectal publicat de Gh. F. Ciauşanu în volumul Culegere de folclor din jud. Vâlcea şi împrejurimi (1928), a brichisi era folosit, alături de a rîndui, a migăli etc., ca sinonim pentru cuvinte mai rare, ca a coteli sau a migoroşi – semn că autorul îl considera relativ cunoscut. Acelaşi autor explica verbul, ca intrare separată, alături de derivatul bichisală, în mai amplul Glosar de cuvinte din Judeţul Vâlcea (din 1931): brichisesc – „lucrez lucruri mici, migălesc, mă acup cu ceva, robotesc, trebăluiesc“. În Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (din 1967), seria de sinonime în care intră verbul a brichisi – cu definiţia comună „a lucra cîte ceva (prin sau pe lîngă casă)“; „a face cîte ceva prin jurul casei“ – este bogată şi expresivă: pe lîngă a deretica şi a roboti apar a bisticli, a bîstîcîi, a bod(i)căi, a bodrigăli, a ciocîrti, a cioroboti. Pentru derivatul brichiseală glosarul oferă şi un context ilustrativ: „S-a dat la brichiseală, p-aci, prin grădină“.

Din cîte ştiu, etimologia verbului nu este cunoscută; multe regionalisme sînt în această situaţie, explicabilă şi prin instabilitatea formei lor, determinată de o îndelungată circulaţie orală, fără fixare în scris. E posibil ca verbul să fie produsul unor contaminări între alte cuvinte, al unor deformări involuntare sau expresive. Fiind cunoscut doar în sudul ţării, putem presupune o influenţă din bulgară sau din sîrbă; terminaţia -isi, specifică împrumuturilor din greacă, ar putea proveni în acest caz dintr-o contaminare sau o analogie (cu verbe ca a dichisi).

Nu e rar ca regionalisme cu sonoritate expresivă să capete valori popular-argotice şi să intre în jargonul unor profesii; generalul Pleşiţă, evocat mai sus, care provenea chiar din zona Argeş, sau unii dintre colegii săi ştiau desigur verbul de acasă şi l-au aplicat unor situaţii noi. Verbul regional a brichisi are un sens foarte general, de la care se pot dezvolta foarte multe alte utilizări popular-argotice; e suficient să observăm cîte sensuri poate căpăta, în funcţie de context, sinonimul său modern a aranja (pe cineva): a corupe, a bate, a avea relaţii sexuale, a omorî etc. Instabilitatea semantică produce contraste neaşteptate, prin înlănţuirea definiţiilor, în singurul dicţionar general care a înregistrat cuvîntul – Micul dicţionar academic (2001): brichisí – „1. A se ocupa cu diferite lucruri mărunte. 2. A roboti. 3. A viola o femeie“. Încercarea de a stabili o legătură logică între cele trei sensuri (între care racolarea nici nu a fost cuprinsă) e riscantă şi tulburătoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.