Belgrad 2017

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Parcarea asta mobilă de patru-cinci kilometri îmi este aşa de familiară, încît încep să mă uit şi după iepuraşi şi Catedrala Neamului. Infrastructura e praf, primăria a construit o grămadă de chestii kitschoase, şoferii sînt parcă toti loviţi de strechea claxonatului şi de Tourette, aşa că mă aştept ca în cîteva ore să ajung acasă, la marginea Bucureştiului.

Am antrenat oficiali ai Ministerului de Externe sîrbesc, unde problemele sînt şi ele foarte similare, pe lîngă faptul că majoritatea angajaţilor sînt înrudiţi între ei.

Sistemul lor informatic e praf, corupţia în floare şi tocmai au arestat un fost ministru al Transporturilor. Dragnea al lor politic e şi el sociopat şi are nişte legături oribile cu fostul regim comunisto-naţionalist. Livache sîrb a cîştigat alegerile cu 55% şi o bună parte a populaţiei pline de spume şi speranţe se pregăteşte să trăiască mult mai bine pe alte meleaguri.

Mass-media e şi ea controlată de un amestec de foşti şi actuali securişti, iar ruşii au o prezenţă stridentă peste tot, de la mass-media pînă la împodobirea Catedralei Neamului lui Pandele şi Firea Markovici.

Soros e duşmanul şi pe la ei – lipsa de imaginaţie în identificarea duşmanului cuplată cu un antisemitism solid înfipt şi în conştiinţa lor colectivă, plus propaganda rusă, fac ca toată zona din estul Europei să fie lovită de aceeaşi dambla. E plin de politicieni de tip Orlando – frumuşei, şmecheraşi şi nesimţiți, sau de tip Ghiţă – sociopaţi, agresivi şi supercorupţi –, aşa că alegerea patronului de la RTV pare absolut logică. În plus, Belgradul e înconjurat din toate părţile de apă şi bălţi care sigur pot fi concesionate doritorilor de pescuit fugăriţi de procese, că doar prietenii sînt făcuţi să deschidă drumuri.

Ne ducem la restaurant şi petrec 45 de minute înghesuit într-o maşină pentru a străbate kilometrul pînă la destinaţie. Restaurantul italian este impecabil şi sîrbii nu se sfiesc să creeze o atmosfera propice oricărui doritor de cancer pulmonar. Decid să fiu pozitiv şi să cred că probabil îşi doresc să mă ajute cu anticorpii şi de asta fumăm împreună (eu nevoit) două cartuşe de ţigări. Mîncarea e divină, căci are gust şi miros, în ciuda faptului că pentru un neavenit ar părea că sîrbii au venit la campionatul mondial de sudat ţigări şi nu la restaurant.

Milica este mai mică decît mine cu un an. E şefa de trib de aici şi misiunea ei din seara asta pare să fie îndoparea mea. După trei ore și jumătate petrecute mîncînd (în retrospectivă) o cină uşurică cu patru feluri, simt că aş putea empatiza cu oricare dintre gîştele crescute pentru pateu.

Sînt îndemnat repetat să beau rakie. Pricep la un moment că îndemnul este un fel de a semnaliza dorinţa participanților de a mai bea un păharel şi pentru prima oară mă gîndesc că aici aş fi fost mîndru de taică-miu şi de Gigilică. Ambii au fost oameni serioși, capabili să radă doi litri de ţuică dublu distilată şi o vadră de vin pe zi. Aici ar fi cîştigat respectul pe care îl meritau.

A doua zi repetăm experienţa, de data asta la un restaurant sîrbesc. Întreb, la caterincă, dacă garnitura aia de ţigări de aseară care mi-a plăcut aşa de mult e pe meniu şi aici, dar nimeni nu pare amuzat. În general, au un simţ al umorului minunat, dar la glume cu ţigări şi rakie nu se bagă nimeni. Fumez pasiv cel puţin la fel de mult, dar azi mi se spun o mulţime de glume cu macedoneni, sloveni, croaţi și bosniaci. Seamănă leit cu glumele noastre cu ardeleni, olteni şi moldoveni, aşa că trecem pe poante despre sîrbi. Rîd sănătos de ei înşişi şi încep să cred că băşcălia s-a născut într-un codru comun de prin Banat.

Avem șase gustărici, fiecare dintre ele făcută pentru toţi oaspeţii restaurantului şi nu numai pentru masa noastră. Mama cred că a fost născută să gătească la restaurantul ăsta. Urmează ciorba, aperitivul pentru felul doi, felul doi, aperitivul pentru rakia dinaintea desertului, aperitivul dinaintea desertului, îndeajuns de multe prăjituri ca să bage în comă diabetică toţi puştii mei din Ferentari, şi ceva murături, sălăţică de vinete, nişte mici, un pic de tobă, sărmăluţe vegetariene şi încă vreo zece chestii care sînt tot timpul prezente pe masă, ca nu cumva să piară careva flămînd.

Ne-am așezat la masă la ora 6. La 10,20 am decis că ar trebui să încercăm să ne mişcăm un pic. Pe la 11 noaptea jucam baschet. Jucători bunişori, dar clar duşi rău cu capul. Ori nu mi-am dat eu seama că jucam cu trofeul ligii universului pe masă.

Decid că Ghiţă are gusturi bune şi îmi promit să revin.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.