Așezări și neașezări

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Brașovul nu mai e ce a fost. Are străzi curate și drepte, asfaltul nu mai e plin de gropi și nici măcar ondulat, așa cum, de multe decenii îl știam. De jur împrejurul orașului au apărut șosele perfecte, cu multe benzi și noduri suprapuse cu indicatoare clare spre toate direcțiile. Showroom-urile de automobile, halele și fabricile nou-nouțe, parcă mereu proaspăt vopsite, fac ca intrările în oraș, din orice parte ai veni, să semene cu cele ale Innsbruck-ului, să zicem. Pînă și pitoreasca Stradă Lungă, cea plină odată de meseriași și ateliere, a început să arate mai...  renovată.

Centrul vechi te duce cu gîndul la oricare centru de oraș nemțesc sau austriac. Tot ca-n Austria sau Germania sînt și prețurile din micile buticuri care vînd brand-uri celebre de haine și încălțăminte. În Șchei, pe micile străduțe în pantă, au apărut vile care „se învîrt după soare”.

Munții din jur sînt aceiași dintotdeauna, dar parcă au alt farmec văzuți de pe terasa unui local cu vreo 20 de sortimente de cafea.

Brașovul ăla în care muncitorii de pe paltforma industrială se revoltau contra regimului Ceaușescu, din cauza mizeriei și a condițiilor proaste de viață și muncă, s-a transformat radical în treimea de veac scursă de atunci. Sigur, toată lumea poartă acum mască, dar asta e ceva trecător (sper).

● Prima oară am nimerit în satul Peștera de la poalele Pietrei Craiului din greșeală, în urmă cu vreo 30 de ani. Eram cu părinții mei și coborîserăm de pe vîrful La Om prea tîrziu ca să ne mai putem întoarce la cabana Curmătura, unde ne lăsaserăm bagajele. A trebuit să înnoptăm într-o căsuță de la marginea acelui sat, găzduiți de o femeie ce părea uitată de vremuri. Ne-a dat să mîncăm mămăligă tăiată cu sfoara, cu brînză și lapte, și ne-a culcat în așternuturi moi de puf, de mi se părea că plăpumile se umflau pînă la tavan (ce-i drept, nu era foarte înalt).

E un sat pitoresc, cu priveliști extraordinare fie că te uiți spre est la Bucegi, spre vest la Piatra Craiului sau spre nord-est la Postăvarul și Piatra Mare. Viața acolo era însă, pe atunci, foarte grea. Toaletele erau în curte, apa tocmai la izvor, încălzirea numai cu lemne aduse din pădure și așa mai departe. Astăzi, un drum bine asfaltat te poartă, pe serpentine, din Moeciu de Jos pînă la înălțimile Peșterii, care se prezintă ca un colț de Elveție, cu pensiuni și chiar hoteluri de multe stele, cu vile particulare construite în mod tradițional sau ultramodernist. Asfaltul se termină în dreptul unui ultim hotel cu un nume nobil și care dă impresia aceea de mare lux și confort adus în mijlocul naturii. La cîteva sute de metri, pe drumul care continuă neasfaltat, am descoperit și căsuța de care am povestit, bine modificată și ea, dar încă recognoscibilă după poziția și curtea ei în pantă. Drumeți sau bicicliști cu echipamente colorate  cutreieră toată vara drumurile din zonă, în vreme ce vaci grase și frumoase pasc pe pajiștile verzi ale satului.

 Am trecut de mai multe ori în ultima vreme prin Branul cu al său celebru castel. Dintr-o localitate cu vagi pretenții turistice, pe vremea comunismului, a devenit azi un furnicar plin de străini aflați într-o permanentă flendureală, la orice oră din zi și din noapte. Mulți turiști care probabil că sînt fascinați de povestea lui Dracula. Înțesat de pensiuni și hoteluri cu firme strălucitoare și multe luminițe care se aprind noaptea, cu magazine amestecate, terase și cofetării cu designuri tradiționale sau futuriste, Branul are un aer eclectic și derutant. Nu prea înțelegi unde începe și unde se termină, iar de n-ar fi castelul n-ai prea înțelege nici unde-i centrul și nici care-i rostul acestei așezări. Drumul principal care-l străbate, de fapt șoseaua Pitești-Brașov, e într-o veșnică reparație, ceea ce contribuie la senzația de neașezare. Fiindcă, mai degrabă decît o așezare, locul pare să fie o neașezare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.