Alt șervețel istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Alt șervețel istoric jpeg

Mai recent. Sportiv, nu politic. Istoric.

Istoria era să separe cele două cuvinte-legendă „Messi și Barcelona”, dar s-a decis să mai aibă puțină răbdare. Tare-i bună răbdarea în istorie. Și în sport.

Parcursul fotbalistului argentinian la clubul catalan nu a fost oricum prea simplu, cel puțin nu a început simplu. Și a implicat și un… șervețel – te poți gîndi, fără a compara, la alt (presupus) șervețel cunoscut din istorie, care împărțea sferele de influență din Europa de S-E în 1944.

În toamna de acum fix două decenii, Lionel Messi și tatăl său au ajuns la Barcelona pentru o perioadă de probă a foarte tînărului fotbalist care, la nivel local, deja uimise cu talentul său.

Antrenorul-cheie care trebuia să îi vadă prestația era Carles (Charly) Rexach. În acest scop, s-a organizat un meci între juniorii de 14 și 15 ani și studenții din primul an. Grupele de vîrstă erau special alese astfel încît lui Messi, care avea doar 13 ani, să îi fie urmărită prestația împotriva băieților mai mari.

Rexach, ajuns cu întîrziere la partida disputată pe Miniestadi, a ocolit în fugă terenul pînă a ajuns la banca tehnică. Vreo șapte-opt minute a durat alergătura antrenorului după propriile spuse, timp în care deja luase o decizie referitor la Lionel: „Trebuie să semnăm cu el. Acum”.

Dacă ar fi așa simplu… Dar nu a fost. Aproape niciodată nu este. Messi era încă un copil, deci legal nu avea putere de decizie, ceea ce complica destul de mult situația, plus că era străin, iar legea nu permitea unui străin să joace într-o ligă națională.

Toate acestea, la care se adăuga și o problemă de sănătate a sportivului, au întîrziat decizia la nivelul clubului, chiar dacă Charly Rexach insista că puștiul merită toate eforturile.

În decembrie a avut loc o întîlnire între antrenor și reprezentantul familiei Messi, cel din urmă semnalînd că, dacă Barcelona nu îl ia pe copil, copilu’ pleacă în altă parte (deja începuseră discuții cu Real Madrid, nu era cacealma). „Voiau un acord scris, altfel nu mai aveam ce negocia”, își amintește Rexach. Știind că o ocazie așa bună nu trebuie ratată, acesta a improvizat: „Am luat un șervețel de hîrtie și am scris că Barça promite să semneze cu Leo Messi dacă sînt îndeplinite condițiile convenite. Am semnat și i l-am dat lui”. Reprezentantul lui Messi a semnat și el. Deși reprezenta doar o garanție simbolică, acordul de onoare de pe șervețel a fost o mișcare care a echilibrat „meciul”. 

Restul este istorie. Care încă se mai scrie. Cred că nu pe șervețel.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.