Adunarea la cîine, soldat!

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Sînt în armată. Locotenentul Blăgău ţipă la mine ca un disperat. Sînt super-bine antrenat, vin de la lotul sportiv care tocmai s-a desfiinţat din cauza Revoluţiei. Primele şase săptămîni au fost dure, deşi fac armata la termen redus. Nu disciplina e cea care mă chinuie, ci mecanismul de îndobitocire forţată. Sînt cîţiva cretini masochişti în poziţii de comandă, plus că se văd caracterele, unele neaşteptat de urîte, ale unora din colegi. Nu am pile, sînt cam negru, aşa că sfîrşesc prin a fi repartizat ca iepure. Iepure înseamnă că trebuie să alerg în caz de alarmă la toţi APV-iştii (aşa le spunem gradaţilor care lucrează în cazarmă, Armată Pe Viaţă) care stau la marginea oraşului, şi asta într-un interval cronometrat. Alergăm, bineînţeles, cu tot echipamentul pe noi, că doar nu gîndim şi nu ştii niciodată cît de folositoare poate fi lopățica pentru săpat tranşee cînd ai de alergat cam 20 de kilometri în două ore.

Sînt incredibil de mulţi şobolani în cazarma din Arad şi unul dintre ei sfîrşeşte în cazanul de mîncare în perioada în care sînt eu de serviciu la popotă. Bucătarul decide că a fost fiert sub presiune, aşa că doar curăţă un pic în jurul şobolanului şi trimite mîncarea mai departe. Trăiesc următoarele săptămîni strict pe conserve şi pîine.

Înainte de Arad, am participat la selecţia pentru lotul sportiv, care a apărut ca un fel de miracol şi am reușit în mod neaşteptat să intru în lotul de baschet. Mă mut la Bistriţa, unde duc o viaţă de huzur, fac toată ziua antrenamente şi din cînd în cînd reuşesc să ies cu Ildiko, o unguroaică focoasă din Tîrgu Mureş care face un curs de coafură în oraş.

La Revoluţie e un haos greu de imaginat şi noi, sportivii, sîntem în situaţia de a nu avea nimic de făcut pentru o săptămînă. Zvonurile sînt că ne-au atacat ungurii, că se face mobilizarea şi că în curînd or să plece TAB-urile la graniţă. Unitatea în care sînt este una de tunuri care trag toate aiurea, şi are peste 50 de blindate. Dintre ele funcţionează, în cel mai bun caz, vreo zece, că doar se fură la greu şi fiecare APV-ist, probabil, dacă s-ar pricepe, şi-ar putea construi un mic blindat acasă din piesele şparlite.

Avem un bucureştean şmecher, ajuns în lot cu pile, care află că e Revoluţie pe 20 decembrie. În aceeaşi zi sîntem strînşi de un maior care e şef pe la partid, care ne ţine o prelegere înălţătoare despre cum nu există cale de întors din comunism. Facem pariuri între noi că e căcat pe el. Oricum, pute rău ce ne spune.

Peste două zile, maiorul este cu Revoluţia şi îl înjură pe Ceaşcă cu spume pe el. Sînt sigur că astăzi e un om de succes în Bistriţa, dacă nu cumva e prin Parlament. Avem în curînd şi primul erou al Revoluţiei, un APV-ist care, beat mort, cade de pe TAB, se loveşte la cap şi ajunge instantaneu erou. Mă lămuresc cum e şi cu teroriştii, nu de alta, dar trei colegi de lot sînt trimişi să păzească staţia de apă din afara oraşului şi, plictisiţi, se apucă să tragă la ţintă într-un picior de pod. O parte din gloanţele care nu lovesc piciorul de pod ajung să lovească blocurile din oraş şi aşa se naşte legenda teroriştilor în Bistriţa.

Imediat după Crăciun e o veselie totală, aşa că decidem să ne luăm liber şi ne cărăm acasă. După șapte zile în care sîntem, practic, dezertori, ne întoarcem înapoi la Bistriţa ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic. Fără nici o legătură cu noi, lotul sportiv se desfiinţează şi sîntem trimiși înapoi la unităţile noastre.

În Arad sînt mai mulţi eroi, inclusiv trei pe care îi cunosc. Din păcate, doi au ajuns eroi din prostie, căci au murit în momentul în care strategii cei deştepţi ai armatei au decis să înconjoare un teren unde au crezut că sînt terorişti. Frica l a făcut pe unul să înceapă să tragă, ceea ce a dus la o reacţie în lanţ, iar aranjarea în cerc a avut ca rezultat moartea a doi tineri. Versiunea oficială este, desigur, că au fost împuşcaţi de terorişti.

Sînt şi o mulţime de momente stupefiante, cu APV-işti care, din cînd în cînd, se dovedesc de o prostie şi de un tupeu demne de viitorii politicieni. Am primit o mulţime de ajutoare din Vest şi avem un locotent pus pe căpătuială care, după ce încearcă să vîndă ajutoare primite în piaţa din Arad, decide că ar fi mai uşor să ni le vîndă nouă, soldaţilor. Mare parte a ajutoarelor sînt împrumutate şi apoi vîndute de către APV-işti în pieţele din oraş.

Sînt trimis să fac de pază la fosta casă a lui Ceauşescu pentru cîteva zile. Casa este folosită ca studio de televiziune de nişte tipi deştepţi şi super-creativi. Văd filme toată ziua şi învăţ să fac şi ceva editare. Se află că e un loc super-bun şi sînt rapid înlocuit de soldaţii cu pile din cazarmă. Aşa ajung pe mîna lui Blăgău, un tîmpit frustrat şi un pic sadic.

Blăgău e beat şi are chef să mă chinuie, căci sînt sportiv şi am pierdut ocazia să mă bucur de instrucţia cretină despre care el crede că construieşte caractere. Nu am cui să-i explic cît de ironic sună chestia asta venită de la un hoţoman beţiv şi tîmp.

Alerg după cîine şi apoi mă ascund de locotenent. Urlă vreo 30 de minute ca un disperat, dar mă fac că nu-l aud. Cînd revin în cazarmă, la ora mesei, e super-furios. Îi spun calm că i-am urmat ordinul. Mă scoate iarăşi la instrucţie şi îmi ordonă să forţez Mureşul. E sfîrşit de februarie. Forţarea Mureşului în ţinută de iarnă şi cu tot armamentul pe mine e sinucidere. Îl înjur, îl fac comunist şi îi spun că mă duc la colonel să îi raportez că el, un locotent beat, a vrut să mă pună să forţez rîul. Şi că dacă nu mă ascultă colonelul, mă duc la televiziunea din oraş şi le povestesc lor ce şi cum. Blăgău se sperie, încetează să ne mai chinuie şi se dedică în totalitate, cel puţin pînă cînd plecăm noi, talentului său primar – pileala.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.