A face tapiserie

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
A face tapiserie jpeg

În comediile lui Alecsandri se pot găsi multe informaţii socio-lingvistice despre stilul colocvial şi chiar argotic de la jumătatea secolului al XIX-lea, ca şi despre numeroasele împrumuturi şi calcuri din franceză, adaptate neglijent şi deformate comic. În Chiriţa în Iaşi, educata Luluţă o ironizează pe inculta Chiriţă, într-un cuplet comic consacrat confuziilor provenite din necunoaşterea împrumuturilor recente din franceză: „Da bine, mătușică, așa vorbiți pe-acolo, prin provincie?...“; „Guvernanta ne-a spus nouă / Că vorbiți o limbă nouă; / Cînd e vorba de parchet / Ziceți curat că-i pichet./ Cînd e de tapiserie / O numiți patiserie. / (...) Ș-orice lucru de bonton / Monton, zebon sau triton!“ Confuzia între tapiserie şi patiserie va fi confirmată în desfăşurarea piesei, fiind ilustrată de Chiriţa însăşi: „Doamne! de n-am păți ș-acum ca pe la celelalte baluri... Să stăm pe loc și, cum zic aice: să facem patiserie...“; „Uf! iar o să facem patiserie!“ Aşa cum a arătat Liviu Groza, într-un articol din 1982 despre arhaismele frazeologice, expresia pe care personajul comic o modifică involuntar este a face tapiserie (o formulă rar folosită, dar identificată de autor la Jean Bart, în Europolis: „– Cum se poate, Neagule, la vîrsta ta să faci tapiserie salonului, ca o fetiţă de la Sacré Coeur ?“).

Expresia a face tapiserie – folosită iniţial despre femei, cu sensul „a sta deoparte la un bal, fără a fi invitată la dans“ – este calchiată din franceză, unde faire tapisserie însemna atît „a nu fi invitată la dans“, cît şi, într-un sens mai larg, „a asista la o reuniune, la o discuţie, fără a participa“. Expresia este considerată învechită de Trésor de la langue française informatisé; în sensul larg, ea pare totuşi a se mai folosi, aşa cum o indică unele atestări mai recente din internet (poate apărea, de exemplu, în descrierea parlamentarilor fără activitate...). Desigur, experienţa balurilor nu mai este una curentă în societatea de azi, aşa că sensul restrîns avea toate şansele să dispară.

Varianta românească a expresiei nu s-a bucurat niciodată de succes; de altfel, traducerea nu a fost în acest caz prea inspirată, pentru că ascunde metafora glumeaţă a originalului. În franceză, faire tapisserie înseamnă, de fapt, „a fi ca o tapiserie“, deci „a sta de decor“: tînăra neinvitată la dans stă pe lîngă perete, aproape nemişcată, confundîndu-se cu tapiseria. Traducerea verbului faire cu a face nu creează aceeaşi imagine în română; Chiriţa avea într-un fel dreptate, înlocuind o sintagmă absurdă cu alta la fel de lipsită de sens.

E interesant că situaţia lipsei de succes la bal (probabil traumatică în secolul al XIX-lea), legată într-un mod mai general de excesul de timiditate, a produs în diferite limbi mai multe expresii similare (poate influenţîndu-se reciproc), care au de-a face cu apropierea de perete. În engleză, wallflower are sensul figurat „doamnă fără cavaler (la bal), fată nedansată“ (conform dicţionarului englez-român coordonat de L. Leviţchi, ediţia a II-a, 2004); acelaşi înţeles metaforic îl are şi, în germană, Mauerblümchen. O carte din 1999 şi mai ales ecranizarea sa din 2012 (The Perks of Being a Wallflower) par să fi readus în atenţia comentatorilor din internet expresiile şi sensurile lor, chiar dacă titlul a fost tradus în mod cît se poate de liber în diferite limbi (în română: Jurnalul unui adolescent timid). Pagina din Wikipedia consacrată filmului explică, în versiunea franceză, expresia to be a wallflower chiar prin faire tapisserie, la rîndul său explicată ca „a face parte din decor, ca imagine a noninserţiei sociale“. În afara expresiilor asociate cu tapiseria de pe pereţi şi cu florile atîrnate pe zid, există şi altele, cu sens mai general, care indică aceeaşi marginalitate: de exemplu, în română, a sprijini pereţii (căreia îi corespunde în franceză tenir les murs). Evident, statutul celui care tinde să se confunde cu peretele e privit cu o ironie care capătă adesea accente sarcastice. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.