„A da ceaţă“

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

În multe limbi, cuvintele care desemnează ceaţa dezvoltă în mod firesc sensuri metaforice, stabilind o analogie între fenomenul atmosferic şi o stare psihică de tulburare, de confuzie, de derută. Expresiile româneşti care conţin cuvîntul ceaţă nu sînt însă prea vechi. În dicţionarul Academiei (Dicţionarul limbii române, Litera C, 1940) este preluată, din culegerea lui I. Zanne, Proverbele românilor, doar construcţia considerată regională (din Oltenia) a avea ceaţă în creieri, cu sensul „a fi beat“. Mintea înceţoşată şi ochii înceţoşaţi pot avea, totuşi, mai multe cauze – de la excesul de băutură la simpla oboseală. Expresiile familiare a băga în ceaţă pe cineva, cu înţelesul „a nedumeri, a deruta, a dezorienta“ şi a fi (sau a rămîne, a lăsa) în ceaţă, adică „a fi (sau a rămîne, a lăsa) nelămurit, nedumerit“ sînt foarte răspîndite, dar şi ele par destul de noi. Au început să apară în presă pe la începutul anilor ’90, dar circulau deja în oralitatea familiară: „Sălile de limbi străine m au băgat cu totul în ceaţă. America şi mai mult nu!“ (Opinia studenţească, 15, 1991); „Cel care l ascultă pentru prima oară rămîne total în ceaţă“ (G. Arion, Pe ce picior dansaţi? – Misterul din fotografie, Bucureşti, 1991); „M a lăsat mai în ceaţă decît eram înainte de a i vizita bîrlogul“ (ibidem). Există şi completări expresive ale verbelor a dispărea sau a (se) pierde, prin locativul în ceaţă, construcţiile dezvoltate, cu sensul „a dispărea sau a (se) pierde cu desăvîrşire, fiind folosite ironic, atunci cînd dispariţia are un caracter intenţionat şi vinovat: „Reuşeşte să dea ţeapă consecinţelor dispărînd definitiv în ceaţă“ (Academia Caţavencu, 4, 1992); „Mai plasez şi scule pă care le fac pierdute în ceaţă“ (Mircea Nedelciu, Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Femeia în roşu, 1990, p. 149). Descrierea dispariţiei se poate amplifica şi mai mult, printr-o comparaţie glumeaţă – ca măgarul în ceaţă: „Investitorii au dispărut ca măgarul în ceaţă!“ (titlu, prosport.ro); „Aşa dispare măgarul în ceaţă“ („declaraţie politică“ în Camera Deputaţilor, 16.12.2003). Dicţionarele de argou din ultimele decenii (Nina Croitoru Bobârniche, 2006; George Volceanov, 2007) au înregistrat şi expresiile a mirosi a ceaţă – „a fi beat“, formulă metonimică legată probabil de mai vechea ceaţă din creieri –, precum şi a avea ceaţă în stomac – „a-i fi foame“, în care motivaţia e mai curînd metaforică, pornindu-se poate de la inconsistenţa ceţii.

La toate acestea s-a adăugat, nu de multă vreme, o expresie familiar-argotică destul de diferită: a da ceaţă cuiva, cu sensul „a depăşi“, Formula a fost atestată în anul 2006 de site-ul 123urban.ro, cu explicaţia „a lăsa mult în urmă (la propriu sau la figurat)“; glosarul online oferea şi o încercare de explicaţie etimologică: „poate proveni şi de la senzația de neclar (blurring) dată de un obiect în mişcare cu viteză foarte mare: Frate, m-a luat ceaţa cînd a trecut porşeanu pe lîngă mine!“ Expresia apare de două ori în proza lui Dan Lungu, „Băieţi de gaşcă“ (în volumul cu acelaşi titlu, din 2005): „Băi Franzelă, ne-a dat ceaţă ciomăgarul!“ (p. 133); „Nu zic că noi eram deştepţii lu’ Ainştain, că dădeam ceaţă totală, de cădeau profii pe spate cînd deschideam noi pliscul, da’ măcar n-aveam pretenţii“ (p. 160). Între timp, formula pare să se fi răspîndit şi mai mult; e prezentă, de pildă, în replica popular-argotică a unui personaj, în cartea lui Marian Godină, Flash-uri din sens opus (2016): „am plecat de la semafor bine (…), i-am dat ceaţă la nepot, ştii cum s-a dus dăcioara mea (…). Fraierul a văzut că i-am dat cu umilire“. Alte atestări provin din titluri jurnalistice – „Îi dă ceaţă şi lui Adrian N.! Regele imobiliarelor din primărie îşi mai face o vilă!“ (bzi.ro) – şi în numeroase comentarii evaluative din internet -„iPhone-ul îi dă ceaţă datorită sistemului de operare“ (yoda.ro); „Talisman îi dă ceaţă Skodei Superb“ (reno.ro), „îţi dă «ceaţă» în doi timpi şi trei mişcări trecînd cu 200 km/oră pe lîngă tine“ (automarket.ro) etc. Expresia este înregistrată de Ioan Milică, în cartea sa Expresivitatea argoului (2009), cu glosarea „a eclipsa“, care sugerează o anume explicaţie etimologică, prin metaforă. Într-adevăr, expresia, parţial sinonimă cu a pune în umbră, pare să se lege de celelalte formule în care ceaţa marchează dispariţia din cîmpul vizual.

Ar mai fi posibil să existe şi alte surse ale expresiei, care pot fi totuşi simple coincidenţe. În multe postări din Internet se discută despre circulaţia maşinilor în România şi despre obiceiul prea răspîndit al unora de a folosi luminile de ceaţă, care îi deranjează pe ceilalţi participanţi la trafic: „dacă sînt în spatele tău şi îţi merg lămpile de ceaţă, mă ameţeşti“ (politisti.ro); „Da, luminile de ceaţă din spate sînt mult mai periculoase“ (cars.ro); „că e soare, că e vînt, românul e mândru că are maşină cu proiectoare de ceaţă şi le aprinde mereu, «să fie vizibil». Eventual aprinde şi stopul de ceaţă, ca nici un «derbedeu» de alt şofer să nu stea prea aproape de fundul maşinii sale pe o rază de 2 km“ (0-100.hotnews.ro); „circul în coloană în spatele unuia care mă orbeşte cu lampa de ceaţă şi nu pot să-l depăşesc“ (gds.ro). Exemplele de mai sus sugerează că expresia a da ceaţă ar fi putut apărea în jargonul şoferilor (în care este într-adevăr bine reprezentată), pornind de la situaţia concretă a depăşirilor în trafic. Poate că şi mai convingătoare este imaginea vehiculului care porneşte în trombă, înecîndu-l pe cel rămas în urmă în fumul ţevii de eşapament. Pînă la o eventuală confirmare a acestor scenarii, e totuşi mai prudent să legăm expresia pur şi simplu de îndepărtarea rapidă, care îl face invizibil pe cel învins.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.