Vîrsta de aur sau de tinichea?

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Vîrsta de aur sau de tinichea? jpeg

- argument -

La examenul de admitere am venit singură. Eram o fată dintre miile care visau, la jumătatea anilor ’90, să fie studente la Bucureşti. Timp de o săptămînă am locuit în Colentina, în apartamentul unor prieteni de familie. În fiecare dimineaţă plecam spre Universitate la 7 fără douăzeci. Mi-era o frică nebună că o să încurc tramvaiele, metrourile şi troleibuzele şi că n-o să ajung la timp. În 66 mă simţeam cel mai bine. Îmi lipeam nasul de geam, şi oraşul prin care treceam devenea din ce în ce mai prietenos. S-au afişat rezultatele. Am stat îndelung în faţa panourilor cu listele de candidaţi. Am urmărit cu degetul de jos în sus. Reuşisem. Intrasem la facultate.

Puţin înainte de 1 octombrie trebuia să-mi găsesc un loc în care să mă instalez. Viaţa mea nouă avea nevoie şi de un acoperiş deasupra. Am ajuns undeva la piciorul Podului Grant, la un internat de liceu. Nesperat pentru un student în anul I. Dar complicat, pentru că trebuia să stau cu încă două fete în cameră şi să călătoresc de cîteva ori pe zi cu autobuzul 178. Botezul Bucureştiului l-am primit repede. După primele două luni, nu mai aveam nici un act, nici măcar certificat de naştere. În fiecare zi îmi dispărea cîte ceva din geantă. Nu-mi mai băteam capul. Un poliţist a încercat să mă convingă la secţie că nu mi le-a furat nimeni, ci doar le-am pierdut. Eram neadaptată, deci vinovată. A venit la rînd alt cămin, fostul hotel Tranzit, şi o cameră minusculă şi improvizată, alte străzi, alte poveşti.

Studenţia e un amestec de oameni dragi, de locuri în care am băut bere şi am ascultat muzică, de tarabe de unde am cumpărat cărţi, de nopţi lungi, pierdute cu nonşalanţă, de seri de cenaclu trăite la maxim, de examene fuşerite sau, din contră, pregătite cu disperare, de filme văzute în buclă la Cinematecă.

Am citit mult şi am visat cărţi minunate. Am stat aproape patru ani în acelaşi loc, la etajul cinci al unui fost hotel de mîna a paişpea de pe malul Dîmboviţei. Mi se părea că doar de acolo pot să văd lumea întreagă. Nu ştiam ce o să fac cînd o să termin facultatea. Nici eu, nici oamenii pe care îi cunoşteam, nu ne gîndeam la viitor. Trăiam cu furie de pe o zi pe alta. Ca într-un sac fără fund, într-o zi încăpeau toate: şi cursurile, şi statul la bibliotecă, şi pierdutul timpului în barul de la Arhitectură, şi descîlcirea unor infinite şi caraghioase poveşti de dragoste.

Ştiu sigur că dacă m-ar întreba cineva ce perioadă din viaţa mea aş vrea să retrăiesc, aş spune fără să ezit: studenţia. O fi mult, o fi puţin? Sînt singura sau aşa vi se întîmplă şi dumneavoastră?

În dosarul acesta am colecţionat amintiri din diverse perioade istorice şi ne-am întrebat cum era viaţa de student înainte de 1989. Dar şi care sînt speranţele şi angoasele celor care îşi fac studiile în zilele noastre. Îşi doresc să plece din ţară sau să facă ceva aici după ce au studiat la universităţi din lumea întreagă? O fi studenţia o vîrstă de aur sau una de tinichea? (Ana Maria Sandu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.