Turismul și evenimentele politice externe

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Am făcut un tur pe la mai multe agenţii de turism din Bucureşti, pornind dinspre Universitate către Piaţa Romană, cu scopul de a afla ce fel de vacanţe au mai cautat românii în vara asta. 

La Nova Touring m-a întîmpinat un domn bronzat cu un aer de proaspăt întors din vacanţă, Andrei Lupu, care mi-a spus că 80% dintre cererile pe care le-au avut ei în vara asta au fost pentru Bulgaria, Grecia şi Turcia, dar că au fost destule şi pentru Spania şi pentru litoralul românesc. În Grecia s-au scumpit sejururile pe insule, în vreme ce numărul circuitelor prin Atena şi zona continentală a scăzut din cauza grevelor şi a tulburărilor economice. Şi sejururile din Turcia s-au scumpit în primăvară, ca efect al faptului că Egiptul a ieşit din categoria destinaţiilor turistice. Andrei Lupu îmi spune că, totuşi, atît în insulele greceşti cît şi în Turcia continuă să fie cereri şi că multe hoteluri sînt ocupate în totalitate pînă pe 20 septembrie, mai ales că în Turcia „s-a terminat ramadanul şi a început bairamul“. Se vînd în special pachete all inclusive, cu zbor charter şi tot ce trebuie. Acum însă, odată ce arşiţa verii s-a mai stins şi situaţia politică s-a mai calmat, lumea reîncepe să meargă şi în Egipt. Interlocutorul meu observă că, în general, cererea de anul acesta a fost similară cu cea de anul trecut iar destinaţia cea mai la modă a fost, fără îndoială, Bulgaria (spre deosebire de 2009, cînd lumea era înnebunită după Turcia). 

A doua agenţie era prin dosul unui bloc de pe Bulevardul Magheru, Sol Turism, unde Cristian Anghel mi-a făcut un scurt briefing despre tendinţele clienţilor săi de anul acesta. În primul rînd, a observat că lumea a căutat oferte mai ieftine şi că nu s-au mai făcut rezervări din timp (de la Tîrgul de turism din primăvară). Oamenii au aşteptat bilete ieftine de ultim moment. S-a redus cererea pentru Grecia, din motivele cunoscute, şi s-a mers foarte mult în mai ieftina Bulgarie. În opinia lui, serviciile din ţara vecină s-au îmbunătăţit şi, spre deosebire de alte ţări, aceasta are avantajul flexibilităţii duratei de şedere. Nu sînt doar serii fixe de 7 sau 14 zile. Cristian Anghel a mai observat că anul acesta oamenii au avut tendinţa să evite vîrful de sezon, aşteptînd ofertele mai ieftine dinspre septembrie. Dar tocmai cererea mai mare din septembrie a făcut ca preţurile să nu scadă la fel ca în alţi ani. În schimb, au apărut oferte bune la mijlocul sezonului, cînd cererea a fost mai mică decît de obicei. După constatările sale, anul 2011 a fost ceva „mai puţin dificil“ decît 2010, dar, în continuare, de necomparat cu 2008 şi 2009, faţă de care vînzările au scăzut cu peste 40%. 

La Mareea, pe colţ, m-a întîmpinat o doamnă (Carmen Neagu) care mi-a spus că pentru informaţii trebuie să sun la nu ştiu ce call center sau să iau legătura cu cineva de la marketing de la Deva, pentru că ea nu ştie ce să-mi spună şi nici nu e treaba ei să-mi spună mie ceva. OK, am plecat mai departe. 

Următoarea agenţie... ONT Carpaţi, ehei, cunoştinţă veche a românilor, astăzi specializată în oferte exotice. Clienţii pentru aceste destinaţii îndepărtate, îmi spune Doina Dumitraş, au de obicei media de vîrstă de 50 de ani. Destinaţii exotice pot să însemne insulele Maldive, Sri Lanka sau Qatar. Cea din urmă înlocuieşte acum cu succes locuri mai vechi de atracţie ca Bahrain sau Dubai, care au devenit mai nesigure. Turiştii români au învăţat să se reorienteze foarte repede în funcţie de cursul evenimentelor din ţările pe care vor să le viziteze. Doina Dumitraş observă însă că, spre deosebire de occidentali, românii călătoresc foarte puţin în extrasezon iar după data de 15 septembrie, aproape că încetează orice activitate turistică. Chiar şi cei mai în vîrstă, care nu mai sînt legaţi de vacanţa copiilor, sînt ocupaţi de multe ori cu creşterea nepoţilor. 

Ea constată şi că numărul cererilor pentru vacanţe de lux a rămas constant chiar şi în anii de criză, dar că a scăzut numărul sejururilor cu preţuri medii, adică, acelea care costau cam o mie de euro de persoană. S-au vîndut însă bine biletele ieftine, de 4-5 sute de euro.  În sfîrşit, am ajuns şi la J’info Tours, unde Maria Tomescu mi-a spus că sezonul n-ar mai fi aşa clar delimitat şi că, deşi nu mai e vacanţă, în septembrie, octombrie şi noiembrie încep cererile pentru circuite în locuri îndepărtate, cum ar fi China, India, Statele Unite şi chiar Mexic sau Guatemala şi insulele Belize. Pentru cei de la J’info Tours, ideea că vacanţa nu se termină niciodată pare să fie însă un fel de slogan. Au scăzut cererile pentru Egipt şi Tunisia, clienţii agenţiei au fost ceva mai reţinuţi şi faţă de Grecia, dar au mers în continuare în Turcia, Bulgaria, Italia şi – în mod special faţă de alţi ani – în Portugalia. Continuă să existe cereri speciale, ca de pildă safari cu balonul în Tanzania şi Africa de Sud, cereri pentru vacanţe foarte scumpe care pot costa chiar şi 35 de mii de euro pentru două persoane, în paralel cu oferte pentru destinaţii exotice precum Thailanda sau Dubai, la preţuri de doar cîteva sute de euro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.