Să fii cal în România

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Să fii cal în România jpeg

Peste 500.000 de cai au fost abatorizaţi de comunişti între anii 1958-1965. Din cei 956.000 de cai cîţi avea România în 2005, în prezent au rămas 800.000. Hipodromul de la Ploieşti, singurul din ţară, este în paragină. Carnea de vită este substituită de carnea de cal, în mai multe magazine din ţară. La licitaţia pentru caii de dric din Cluj (înlocuiţi cu două Jeep-uri) nu s-a prezentat decît o persoană. Peste 16.000 de cai diagnosticaţi cu anemie infecţioasă vor trebui sacrificaţi conform unei directive a UE. Exporturile de carne de cal au scăzut cu 25%. Autorităţile Deltei au relansat ideea abatorizării cailor sălbatici care rod scoarţa copacilor din pădurea Letea. Cei 4000 de cai de rasă deţinuţi de statul român mor de foame. În loc să-i producă în hergheliile sale, România importă cai de rasă. Singurul armăsar olimpic din România a ajuns la ferma Jegălia, unde produce urmaşi. România se află pe lista ţărilor în care caii sînt printre cel mai rău tratate animale.

Acestea sînt articolele şi ştirile despre cai pe care le-am găsit în presa ultimilor ani, aşa că am vrut să văd ce s-a schimbat, ce a rămas la fel. 

Pauza de trap 

După desfiinţarea, în 2000, a Societăţii „Cai de Rasă“ care-l avea în grijă, singurul hipodrom din ţară a fost scos la licitaţie de Consiliul Local Ploieşti şi concesionat, în 2005, Societăţii italiene Ippodromi & Citta, pentru o perioadă de 49 de ani. Cum italienii n-au realizat investiţiile de 4,5 milioane de euro stipulate în contract, hipodromul a trecut în grija Administraţiei Domeniului Public şi Privat. La începutul anului, Primăria Municipiului Ploieşti a anunţat un concurs de proiecte de arhitectură pentru modernizarea hipodromului, urmînd ca în luna martie să se reia şi cursele de trap. Primăria a primit proiectele, a şi desemnat un cîştigător, numai că banii promişi (30.000 de euro) n-au putut fi adunaţi din sponsorizări, şi nici cursele nu s-au reluat. Între timp, hipodromul a ajuns în administrarea Clubului Sportiv Municipal care, momentan, se ocupă cu semnarea noilor contracte cu crescătorii de cai. Oficialii spun că, începînd cu luna octombrie, după mai bine de doi ani, vor fi reluate, săptămînal, cursele de trap. Marian Manea, preşedintele Societăţii Române de Trap, ne-a confirmat că bugetul Primăriei Ploieşti prevede, pentru anul următor, alocarea a 10 milioane de euro pentru modernizarea hipodromului. În acest moment, numărul de trăpaşi este de 120, două generaţii de cai din 60 de ferme de reproducţie urmînd să debuteze odată cu reluarea curselor. 

Federaţii & autorităţi 

De restul competiţiilor ecvestre se ocupă Federaţia Ecvestră Română, al cărei statut prevede, printre multe altele, întocmirea unui calendar sportiv intern şi internaţional al sporturilor ecvestre de la noi, precum şi instituirea unui sistem de informare şi documentare (buletine informative, reviste de specialitate, cărţi), organizarea de simpozioane, cursuri şi stagii etc. Cu toate acestea, site-ul federaţiei (www.ecvestra.ro) era, acum două săptămîni, neactualizat de un an de zile, iar în acest moment foarte multe date se opresc la nivelul anilor 2006-2007. 

Acelaşi anacronism l-am întîlnit şi pe site-ul Autorităţii Hipice Naţionale (www. autoritateahipica.ro), printre ale cărei atribuţii se numără, de pildă, coordonarea activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniu, înregistrarea performaneţelor cailor de rasă şi publicarea Cărţii Crescătoriei Naţionale. „Noutăţile“ site-ului însă datează din octombrie 2009, publicaţiile şi evenimentele sînt vechi de doi ani, numerele de telefon postate la pagina de contact sînt fie nealocate, fie au alţi utilizatori, iar la e-mail-ul oficial nu răspunde nimeni. Reorganizată, în baza Legii Calului nr. 389/2005, în scopul „identificării, înregistrării şi monitorizării cabalinelor de rasă“, Autoritatea Hipică Naţională pare o instituţie fantomă. 

În aceste condiţii, întrebarea de ce se scrie atît de puţin în presă despre sporturile ecvestre (revista Calul meu este singura publicaţie românească dedicată calului) pare de-a dreptul rizibilă. Nu se scrie pentru că nu (mai) sînt competiţii notabile, pentru că, atunci cînd au loc, nu sînt făcute publice sau pentru că cititorii nu sînt interesaţi? Jurnalista Luminiţa Paul, şeful departamentului Sporturi al Gazetei Sporturilor, e de părere că se scrie puţin despre cai şi despre competiţiile lor „pentru că nu mai există hipodromuri. În urmă cu 12-13 ani, încă existau concursuri săptămînale şi pe atunci se publicau rezultatele. Apoi, pe nesimţite, totul s-a topit. A urmat o tresărire de interes în 2003-2004, cînd am avut un cal, Carnaval, împreună cu jockeul său, Viorel Bubău, calificaţi la Olimpiada de la Atena. Povestea abandonului frumosului Carnaval i-a oferit lui Cătălin Tolontan ocazia unui reportaj de o pagină în format mare, care a stîrnit mari emoţii la momentul respectiv. De atunci, nu-mi amintesc să mai fi existat ceva de amploare despre hipism în presa noastră, mai ales în cea de specialitate“. 

Şi caii se mănîncă, nu-i aşa? 

Conform Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (www.ansvsa.ro), în anul 2009 au fost exportaţi 15.340 de cai către Italia (90 %), Bulgaria, Ungaria, Germania, Belgia, Olanda, Slovenia, Polonia şi Grecia, iar conform Asociaţiei Române a Cărnii (www.rma.ro) producţia românească de carne de cal care a mers la export a fost de 3353 de tone în 2008 şi de 310 tone în 2009. În acest moment, în România funcţionează 23 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor. Producătorii de Salam de Sibiu au declarat în presă în repetate rînduri că mezelurile lor nu mai conţin carne de cal de 20 de ani. Daniela Dragomir de la www. protectiaanimalelor.ro spune că „în România nu toţi caii sînt cipaţi şi înregistraţi, deci nimeni nu ştie exact cîţi cai ajung la abatoare. Mulţi cai se sacrifică ilegal în afara abatoarelor, iar cei exportaţi în viu spre abatoarele din Italia sînt chinuiţi peste 24 de ore fără apă şi hrană. Se încalcă legislaţia, însă nimeni nu face nimic“. Raportul direcţiei Food and Veterinary Office al Comisiei Europene, realizat în luna mai a anului trecut, oferă date amănunţite privind condiţiile în care se realizează comerţul cu cai în România, concluziile fiind categoric negative: „Contrar declaraţiilor oficiale, înregistrarea cailor şi identificarea lor cu ajutorul cipurilor este un eşec total. Personal insuficient, proceduri greoaie, constrîngeri tehnice şi administrative, precum şi lipsa de iniţiativă explică acest eşec. Caii infectaţi nu sînt marcaţi sau sacrificaţi, restricţiile nu sînt controlate, iar identificarea şi starea de sănătate a cailor aduşi la centre nu pot fi stabilite în cele mai multe cazuri. Legislaţia europeană este încălcată şi în ceea ce priveşte transportul. Caii continuă să fie transportaţi pe distanţe foarte mari fără a se respecta cerinţele europene“.

Ultimii cai liberi 

Grindurile şi ostroavele Estului sălbatic din Delta Dunării sînt populate, după estimările de anul trecut, de aproximativ 3600 de cai sălbatici sau sălbăticiţi. Presa a scris la un moment dat despre faptul că localnicii lipoveni, dar şi ONG-urile de mediu nu agreează aceşti cai liberi din cauză că rod lujerii şi scoarţa copacilor din pădurea Letea, monument al naturii. Prinşi de localnici şi vînduţi abatoarelor italiene începînd cu anii ’90 şi pînă în 2003 (subiect care a stat la baza unui dramatic documentar realizat de TVR Cluj pentru National Geografic), caii liberi din Deltă au trezit interesul ştiinţific abia în ultimii ani. Ştefan Răileanu, medic veterinar şi cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării din Tulcea (www.info-delta.ro), le-a studiat în ultimii ani comportamentul şi crede că impactul cailor sălbăticiţi asupra rezervaţiei este exagerat: „Caii au fost scoşi ţapi ispăşitori pentru stricăciunile din pădure de către unii pădurari şi proprietari de animale domestice, în special de vaci, lăsate să pască în voie vegetaţia din baltă. Impactul cailor asupra ecosistemului este mult mai mic pentru că ei, de fapt, rod scoarţa copacilor căzuţi“. În acest moment, institutul tulcean, împreună cu Fundaţia Vier Pfoten (www.vier-pfoten.ro) lucrează la primul studiu dedicat impactului cabalinelor sălbatice asupra ecosistemului, un studiu care se va întinde pe durata a trei ani. Ştefan Răileanu mai spune: „O parte din aceşti cai sălbăticiţi sînt proveniţi din fostele ferme ceauşiste, astăzi nişte ruine, situate pe cele trei braţe ale Dunării. Această populaţie de huţuli semi-sălbatici reprezintă însă un fond genetic valoros: sînt cai foarte rezistenţi şi, dintre caracteristicile speciale pe care le-am observat la ei, parteneriatul pe care-l fac iarna cu mistreţii, pentru a se hrăni mai bine, mi se pare cu adevărat interesant“. 

În timp ce agricultura se bazează tot mai puţin pe cal, iar sporturile ecvestre sînt ca şi inexistente (performanţe româneşti notabile practic nu există), în ultimii ani numărul proprietarilor de cai de rasă a crescut, turismul ecvestru se extinde, iar cluburile au proliferat. Dar despre acestea în paginile următoare.

Fotografii de Horia Călăceanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.