De sărbători, știrile sînt în general aceleași, copy & paste de la un an la altul, și cea mai „importantă“ dintre toate rămîne cea despre cum au petrecut românii de Crăciun și de Anul Nou. Care s-ar traduce prin ce-au mîncat și ce-au băut. Aflăm de fiecare dată că „românii au petrecut în mod tradițional“, adică au consumat, uneori în neștire, clasicele sarmale, piftie, șorici, caltaboș și sîngerete, apoi, după ce au înghițit cîte o pastilă pentru digestie, au trecut la din nou „tradiționalii“ cozonaci. Unii au ajuns la spital, alții au supraviețuit. Nu-mi dau seama dacă povestea asta cu tradițiile vinde într-adevăr știrea, însă o concluzie care s-ar putea desprinde de aici este că „românii“ (din nou, un termen generic și, din punctul meu de vedere, destul de imprecis) sînt dintre aceia care își respectă datinile și obiceiurile moștenite din străbuni, cel puțin în ceea ce privește mîncarea, ceea ce sună un pic cam prea conservator, cu un iz patriotard de duzină. Și uite-așa mai trece un Crăciun în care principala vedetă, porcul, este de mult mort în coteț, după care sîntem cu toții mulțumiți că am sărbătorit așa cum se cuvine, ne-am ghiftuit cît pentru un an. Vine și Anul Nou, și lucrurile se schimbă un pic, dar nu în esență, porcul e înlocuit de curcan, deși pe mese tot mai există din plin jumări și sarmale rămase de la Crăciun. Totuși, se vede treaba că aceiași „români“ devin mai dezinvolți și mai puțin tradiționaliști cînd e vorba despre mesele de Revelion. Aici se mai strecoară și cîte un pește – oarecum tot conform tradiției, „să treci prin noul an ca un pește prin apă“ –, mai nou niște fructe de mare, bucătarii de ocazie îndrăznesc mai mult, mai trag cu ochiul și la ce se mănîncă prin Vest.

În ce măsură mîncarea mai face parte din specificul național și ține de tradiție? Ne putem lăuda cu o gastronomie românească? Cum se împacă ea cu tendința de a „globaliza“ totul, inclusiv ce punem pe masă? Sînt doar cîteva întrebări la care Dosarul de față încearcă să răspundă. Veți afla părerile unor chef-i, bloggeri și jurnaliști culinari, oameni care au studiat problema, au scris și cărți despre ce mîncăm, cum mîncăm.

Ilustrație de Ion BARBU