O lume plină de sunete

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
O lume plină de sunete jpeg

În România, situaţia persoanelor cu dizabilităţi este o problemă reală, iar integrarea lor a rămas, din păcate, un capitol încă deschis, atît din partea autorităţilor, cît şi din partea societăţii. În ceea ce priveşte toleranţa, suferim încă de un analfabetism generalizat, o lipsă de educaţie şi de deschidere faţă de cei care par a fi diferiţi faţă de majoritate. Ceea ce duce la minimalizarea responsabilităţilor şi a implicării este şi lipsa unor structuri care să faciliteze accesul în societate al persoanelor cu dizabilităţi. 

Asociaţia Audiosofia este o organizaţie non-guvernamentală fondată în 2010 care are ca misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de auz. Prevenirea, combaterea hipoacuziilor, integrarea în societate şi recuperarea persoanelor cu deficienţe de auz sînt printre principalele direcţii ale proiectelor Asociaţiei. Vorbind despre proiectele Asociaţiei, cel mai important proiect derulat în prezent este „Sunetele viitorului“, finanţat de către Fundaţia Orange, prin care a fost realizat Cabinetul de Audiologie al Spitalului „M. S. Curie“ din Bucureşti. 

„Iniţial nu am crezut că avem prea multe şanse de a obţine această finanţare“ – îmi mărturiseşte doamna dr.

, medic primar ORL şi preşedinta Asociaţiei Audiosofia. Deşi înfiinţată în urmă cu aproape cinci ani, timp în care au derulat mai multe proiecte în domeniul hipoacuziei, pentru cei de la Asociaţia Audiosofia era prima oară cînd aplicau pentru o finanţare atît de mare. 

Cu toate acestea, „cei de la Fundaţia Orange au crezut în viabilitatea şi necesitatea acestui proiect şi ne-au acordat această finanţare, de 41.000 de euro. Încercasem şi pe alte căi, prin persoane care chiar erau interesate de renovarea spitalului «Marie Curie» şi care au ajutat alte secţii, dar n-am reuşit. Mi se răspundea mereu că această problemă depăşeşte sfera lor de interes.“ 

Cu toate acestea, Asociaţia Audiosofia a cîştigat acum doi ani finanţare pentru proiectul „Sunetele viitorului“, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“ derulat de Fundaţia Orange, un program care îşi propune să susţină financiar proiecte ale societăţii civile care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau auz, şi la integrarea socială a acestora, prin facilitatea accesului la educaţie, sănătate şi cultură. 

Proiectul a avut ca scop principal înfiinţarea unui cabinet de audiologie în cadrul spitalului „M. S. Curie“ din Capitală. 

Cabinetul, care se află la etajul 1 al spitalului, a fost inaugurat acum un an, iar în prezent arată ca „în filmele americane“. O cameră veselă, impecabilă, dotată cu aparatură modernă. Aflu de la doamna dr. Neagu că acest cabinet este unul dintre puţinele centre medicale din ţară unde se pot face teste pentru copii cu vîrstă mai mică de 12 luni, unde se pot pune diagnostice şi oferi tratamente. Şi, un lucru foarte important: beneficiile oferite de acest cabinet sînt gratuite, fiind necesară doar trimiterea de la medicul de familie. 

De ce era nevoie de înfiinţarea unui asemenea centru? 

În primul rînd, vorbim despre o necesitate la nivel naţional. Anual, aproximativ 2 din 1000 de copii se nasc cu probleme de auz. „Este un procent mare, mai mare decît pentru alte afecţiuni pentru care se face, de altfel,

în maternităţi. Şi vorbim despre un procent care se referă doar la problemele din naştere, dar avem şi foarte mulţi copii cu hipoacuzie dobîndită pe parcursul vieţii, fie din diferite infecţii, fie din traumatisme sau boli.“ 

În ceea ce priveşte testarea audio la naştere, aflu că, deşi nu este costisitoare, iar în alte ţări această testare se face direct în maternităţi, în România nu există deocamdată o asemenea practică. Or, ca în orice situaţie, cînd există o problemă, diagnosticul corect pus cît mai repede facilitează beneficiile tratamentului, sporind şansele de recuperare a copilului. Prin proiectul pe care Fundaţia Orange l-a finanţat s-au putut cumpăra, în primul rînd, echipamentele necesare acestei testări. Despre importanţa testărilor timpurii, doamna dr. Alexandra Neagu spune că „ideal este ca aceşti copii să fie cît mai mici, să fie diagnosticaţi chiar de la naştere, pînă în 36 de luni, pentru a se lua măsuri cît mai rapide, în cazul existenţei unei probleme. Dacă vorbim despre necesitatea efectuării unui implant cohlear, teoretic, regulile spun că pînă la 6 ani se poate face acest implant, dar cel mai bine este ca intervenţia să fie făcută sub vîrsta de 2 ani pentru că timpul curge în defavoarea lor. Vorbim despre dezvoltarea mecanismelor creierului, iar în ceea ce priveşte limbajul, acesta se recuperează cel mai greu. După vîrsta de 6-7 ani, şansele să-i mai recuperăm – vorbim despre copii care nu au auzit niciodată – şi să-i introducem într-o şcoală normală scad foarte mult, pentru că, după acest prag de vîrstă, creierul îşi pierde practic abilitatea de a înţelege informaţia pe care o primeşte de la ureche. Chiar dacă punem implantul şi copilul începe să audă, pentru el va fi doar un zgomot de fond, creierul nemaiputînd înţelege informaţia pe care o primeşte, tocmai fiindcă timp de ani de zile nu a folosit deloc acea zonă.“ 

În România există, la ora actuală, doar şapte centre unde se poate face implantul cohlear prin Programul Naţional de Tratament al Surdităţii prin proteze auditive implantabile. „Dacă luaţi în calcul că anual se nasc aproximativ patru-cinci sute de copii cu afecţiuni de auz, plus cei care dobîndesc hipoacuzitate, vorbim despre un număr foarte mare.“

Fiind o intervenţie costisitoare (numai aparatul în sine costă 25.000 de euro), există, prin acest program naţional, oportunitatea ca intervenţia să fie subvenţionată 100%. Din păcate, subvenţia se face doar pentru un singur aparat, deşi teoretic ar trebui să fie implantat cîte unul la fiecare ureche. „Deşi costisitoare, intervenţia e accesibilă prin subvenţionare, dar cu toate astea vorbim despre o listă de aşteptare. Au fost copii care au stat şi un an de zile. Ceea ce e în defa-voarea lor, pentru că degeaba îi diagnostichez devreme dacă ei stau pe urmă un an pe listă.“ 

Totuşi, datorită existenţei Cabinetului de Audiologie, s-au suplimentat enorm şi şansele accesului la aceste implanturi. „Accesibilitatea a crescut foarte mult, ca şi adresabilitatea către spitalul nostru. De cînd cabinetul funcţionează, şi de cînd putem să facem toate testele aici, adresabilitatea a crescut atît de mult încît, după un an şi jumătate, am ajuns pe locul 2 în ţară. Sîntem, practic, după spitalul de recuperare din Iaşi, care e singurul în întreaga zonă a Moldovei. Anul trecut am avut 60 de copii pe listă. Este enorm, avînd în vedere că în toată ţara s-au dat 100 de implanturi, împărţite între cele şapte clinici. În primul an, cînd am venit aici, s-au făcut trei implanturi. Anul următor – nouă, iar anul trecut, de cînd cu cabinetul – peste douăzeci.“ 

Implantul necesită reglaje succesive, la mai multe luni, un an, doi, toată viaţa, reglaje care se fac la acest cabinet, în mod gratuit.

„Ce am schimbat? Am arătat că se poate şi altfel – asta a fost ideea de la care am pornit, că toată lumea poate şi trebuie să aibă acces la tratamente şi la şanse, indiferent din ce mediu social provine. Astăzi surditatea nu mai este de netratat, dar trebuie să ştii şi să ai unde să te adresezi.“ 

Iar speranţele că, prin înfiinţarea cabinetului, se va facilita accesul tuturor copiilor la testare, iar şansele de tratament se vor spori s-au împlinit – cifrele fiind dovezi de netăgăduit. Mai mult, prin acest proiect, prin faptul că diagnosticarea şi intervenţia medicală încă din primii ani de viaţă au dus la creşterea şanselor de reabilitare auditiv-verbală a copiilor care au beneficiat de implant cohlear sau de proteză auditivă au pus pe tapetul autorităţilor nu doar problemele, ci şi soluţiile.  

Foto: Fundaţia Orange

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.