O nouă tunsoare, o nouă frizură, o nouă coafură – iată tot atîtea prilejuri de a te reinventa, chiar ca bărbat, în special după ce ai trecut de prima tinerețe, cînd efectul de împrospătare e cu atît mai binevenit.

Îmi amintesc de vremurile în care cremele anti-rid pentru bărbați de-abia apăruseră, în game împărțite pe grupe de vîrstă. Una dintre marile case din Franța – cu prețuri mai mult pe măsura renumelui decît a eficacității produselor, dar asta e altă poveste – avea gama finală, și la propriu, și la figurat, pentru cei de peste 40 de ani, vîrstă pe care tocmai o împlinisem pe atunci. Dar, cineva cu minte ori necoaptă, ori diabolică, probabil de la departamentul de design, făcuse în așa fel încît cutia în care se ascundea crema miraculoasă, care promitea dacă nu contracararea, atunci măcar ascunderea efectelor devastatoare ale trecerii nemiloase a timpului, să fie de un negru mortuar, pe care grupa de vîrstă era marcată de un 40 urmat de o cruce. Era semnul plus, desigur, dar cu aspect deosebit de funebru. Cum se întîmplă în raioanele cu produse scumpe, o vînzătoare se ținea după mine la fiecare pas, cică pentru a-mi sări în ajutor, dar de fapt mai mult pentru a mă supraveghea cît mai de îndeaproape. Așa că am profitat de prezența ei ubicuă și am rugat o să le transmită celor cu putere de decizie de la firma respectivă nemulțumirea mea, client încă în viață, de a vedea crucea pusă de ei în mod prematur aspectului mai mult sau mai puțin tineresc al ridurilor pe care mă chinuiam să le estompez cu crema lor cu preț piperat.

Zis și făcut. După vreo cîteva luni am constatat cu satisfacție apariția unui nou design al cutiei, pe care scria acum în engleză „40 and over“, adică „de la 40 de ani încolo“, ceea ce mi se părea mult mai acceptabil.

Asta a coincis cu o altă descoperire, încă și mai pragmatică, și anume că produsele anti-rid extrem de scumpe nu prea își merită prețul, și că obții un efect superior cu o cremă mult mai banală, pe care o găsești la tot pasul. Important e să verifici să nu conțină, dacă se poate, nici unul dintre compușii chimici despre care știința contemporană știe în ce măsură contribuie la subminarea sănătății noastre.

La serviciu fac notă aparte, ca să nu spun de fapt discordantă, prin faptul că nu îmi permit să apar în public decît în ținută ireproșabilă, cel puțin din punctul meu de vedere. Probabil cît se poate de reproșabilă din punctul de vedere al colegilor care cultivă abordări contrare, pentru care dușul zilnic e nesănătos și care preferă să evite și deodorantul, cu efectele ușor de bănuit pentru dumneavoastră, mai mult sau mai puțin pravoslavnici cititori.

Mă număr în continuare printre cei care, de modă veche sau nouă, ies din casă doar proaspăt bărbieriți, șamponați și frezați. La costum și cravată ori în ținută casual sau sport, cu un strop de Eau de Cologne și o licărire jucăușă în privire. Viața poate fi frumoasă și merită trăită chiar și după 40 de ani. Și după 50 de ani. Și după... O să vă las pe dumneavoastră să completați cifra potrivită, cu speranța că pledoaria mea vi s-a părut interesantă și, poate, chiar convingătoare. 

Alcor C. Crișan este interpret, traducător și eseist.