Mereu, vorbind de umor, nu spunem prea multe despre laboratorul acestuia. Ne place sau nu gluma și atît. I-am luat lui Dragoș Pătraru o opinie „la fierbinte“, la nervi. Fără glumă. L-am rugat să verse fără zaț tot veninul. Tot. Rar lucru a făcut Pătraru. S-a expus. De ce? Sînt vinovat. M-a interesat starea de fapt a unui om care face umor. L-am provocat să-mi scrie ce este în capul/sufletul lui în momentul în care era abia ieșit din seria de dezvăluiri privind TVR și pe Doina Gradea, proaspăt chemat la Comisia de Cultură. Aici nu mai este vorba doar de umor. Este o stare explozivă. Detalii pentru cei mai puțin obișnuiți cu Dragoș Pătraru și cu emisiunea sa Starea nației. Starea nației și-a asumat misiunea intransigentului în lumea mass-media de astăzi. Face glume pe seama tuturor, Opoziție sau Putere, dar nu face nici un compromis în privința influenței patronale, a celui care dă banii pentru producție. S-a întîmplat în numai cinci ani la colaborarea cu TVR, Digi24 și iar TVR. De cîte ori patronul a impus reguli, de atî-tea ori Starea nației a semnalat situația. Patronii i-au dat avertismente, Starea nației nu s-a lăsat. Recent, Dragoș Pătraru a dezvăluit presiunile Doinei Gradea, actual președinte-director general al TVR. Și, bineînțeles, așa s-a ajuns la anchete, denigrări ale umorului marca Starea nației. Da, citiți de ce este în stare umorul cînd e cenzurat. (E. I.)

Ce înseamnă Puterea care nu ține cont de adevăr și de dreptate – la naiba, care nu ține cont nici măcar de lege – am văzut la audierea din Parlament a doamnei Doina Gradea. În mîna unor slugi, puterea devine o armă letală împotriva democrației. Ce poate fi mai periculos pentru democrație decît o comisie parlamentară – auzi, de cultură – care pune interesul unei găști de partid înaintea interesului public? Și asta se întîmplă de aproape 30 de ani. Cea mai importantă instituție a democrației linge tălpile Puterii, linge tălpile unui tătuc. Și tătuci am avut destui. Iliescu, Băsescu, iar acum, cel mai tătuc dintre tătuci, Dragnea. A cărui fostă secretară e în comisia de cultură. Tot acolo se află, printre bacalbași și pleșoieni, și Diana Tușa, de profesie traseistă. Ajunsă la partidul pe care-l înjura cu foc, Tușa propune ca doamnei Gradea să nu i se poată adresa întrebări la o audiere în Parlament. Nici Zuckerberg, nici băieții de la Google nu au reușit așa ceva. Dar PSD poate. Pentru că PSD nu funcționează avînd în vedere interesul public, ci interesul găștii de partid. Iar gașca de partid a decis să își apere sluga pusă șefă peste TVR, cu misiunea clară de a subordona total, din punct de vedere editorial, postul public de televiziune, în vederea alegerilor din 2019 și 2020 (a se citi douăzeci-douăzeci).

Florin Pîslaru, umbra lui Dragnea, cum este descris prin ziare, m-a anunțat practic ce urmează, în momentul în care am revenit la TVR, în august, anul trecut. „Domnul președinte Dragnea vă transmite bine ați revenit la televiziunea publică“, mi-a șoptit Pîslaru la ureche, mesajul fiind, de fapt: „Sînteți aici nu pentru că v-a adus tanti asta, Irina Radu, sau pentru că aveți un public important, ci pentru că domnul Dragnea, tătucul nostru, al tuturor, a aprobat această mutare.“ Era evident de atunci, pentru noi, că se va ajunge aici. De-aia am și decis să adunăm probe, pentru ca hidoasa mașină de propagandă să nu reușească în demersul pe care de altfel l‑a și încercat: să acrediteze, în cor cu onor conducerea televiziunii, ideea că de vină sîntem noi, cei de la Starea nației, niște oameni puși întotdeauna pe scandal. Și că de fapt nimic din ce susținem nu e adevărat. Amuzant este că, dat fiind ordinul pe unitate, înregistrările nu ar confirma ceea ce spunem noi, că la TVR se dorește control politic total, pe care Gradea îl obține pe căile descrise chiar de ea, ci ne-ar face pe noi detestabili, pentru că, vai, am comis crima de a fi înregistrat niște discuții cu superiorii din TVR, în sediul televiziunii, în timpul orelor de program!

Deși s-a dezbătut intens problema limbajului folosit de Doina Gradea, nu asta este problema. Asta e ultima problemă. Care a fost scoasă în față inclusiv în comisie, unde ilustrul Pleșoianu a ajuns la concluzia că Gradea nu intervine în editorial la TVR pentru că și Pătraru vorbește urît, chiar în public. Da, vizionați audierea mea, dacă nu credeți.

Faptele sînt foarte grave. PSD a dat-o afară pe Irina Radu pentru că nu a vrut să execute ordinele venite pe firul scurt, de la partid. Ce i s-a reproșat Irinei? Tonul prea critic al unor producții, între care Știrile, Starea nației, ba chiar Cooltura și Viața satului. Pînă și Universul credinței a intrat în vizorul partidului. Astea au fost temele noii conduceri. După încercări de trei luni, presiuni, amenințări, nu s-a reușit scoaterea din grilă a emisiunii Starea nației. Dar reluarea de pe TVR 2 a dispărut, la insistențele proaspătului condamnat Zgabercea. Un tip fără funcție, dar cu multe combinații financiare și politice în TVR. A dispărut Ora de știri, care a fost înlocuită cu un documentar cu audiență zero. S-a tăiat o jumătate de oră din Cool-tura, că deh, ăștia pe cultură au gura mare și nu cîntă partidul, iar Gabi Gherghescu, de la cea mai vizionată emisiune a postului, Viața satului, a primit un șef nou, fiind acuzat că e prea prieten cu Dacian Cioloș. Pînă și emisiunea religioasă Universul credinței a fost… încredințată unui nou producător. Și nu orice producător, ci chiar nepotul patriarhului. Să fie bine ca să nu fie rău, cum ar spune regele nostru, Gică Hagi.

În timp ce unii semnează contracte pînă în 2019 și sînt premiați generos pentru lipsa de performanță, în timp ce se dau zeci de mii de euro pentru deplasări nejustificate gen Eurovision, cea mai vizionată producție zilnică a postului, Starea nației, se pregătește de ieșirea din grilă.

Dragoș Pătraru este realizatorul emisiunii Starea nației.