EMI la şcoala de Modă

Unda POPP
Publicat în Dilema Veche nr. 379 din 19-25 mai 2011
EMI la şcoala de Modă jpeg

Long Life Learning este un concept relativ nou pentru noi, deşi românii au o vorbă oarecum similară: „Omul cît trăieşte învaţă“.
 
Prima formulă „LLL“ presupune un proces sub coordonare specializată, în timp ce zicala noastră neaoşă se referă în special la diferitele experienţe întîmplătoare care şi ele, într-un fel sau altul, ne îmbogăţesc.
 
Despre Modă, chiar fără să vrem, învăţăm mereu nu doar ce se poartă, dar mai ales trucuri noi, cum să părem cît mai subţiri, ce să împrumutăm din dulapul bunicilor, de fapt cum să devenim cît mai creativi.
 
 Moda este una dintre îndeletnicirile general umane care te obligă să-ţi revizuieşti permanent imaginea în funcţie de ultimele tendinţe şi de mesajele pe care doreşti să le transmiţi semenilor. Splendidă şi superficială, mărginită doar la aparenţe, moda este atît de efemeră, încît te trimite automat la reflexii majore. Deşi astăzi, poate mai mult ca oricînd, valoarea supremă este frumuseţea, rămîne de văzut cum fiecare făptură, în diferitele momente ale trecerii sale, va găsi soluţia optimă de a fi şi redeveni mereu frumoasă.

Se schimbă moda, ne schimbăm şi noi. Dacă în adolescenţă vrem doar să fim la fel cu idolii propuşi de cei mai în vogă creatori, şi la tinereţe adevăraţi trendsetteri, abia mai tîrziu apare ideea compunerii unei imagini exterioare în acord cu firea şi sensibilitatea diferită a fiecăruia. Personalitatea formată va determina alegeri nuanţate din numeroasele propuneri ale designerilor, astfel încît personajul afişat să transmită, în linii mari, acelaşi mesaj (de tipul: sînt o intelectuală rasată, lucrez în domeniul bancar etc.) fără ca imaginea să rămînă mereu aceeaşi, fixată ca într-o uniformă.

 Din cochetărie sau plictiseală, răsfoitul unei reviste de modă este un gest mereu util, menit să te pună la curent cu ultimele tendinţe. Aparent, toată lumea ştie ce se poartă şi ce i se potriveşte mai bine şi, totuşi, există acum tendinţa generală de eficientizare a oricărui gest, de utilizare a persoanelor competente în ideea obţinerii rezultatelor maxime.
 
 Avem o şcoală care pregăteşte tinerii care vor deveni viitorii specialişti ai modei (sînt acum foarte multe meserii în acest domeniu: stilist, buyer, seller, visual merchandiser, ilustrator, creator de modă) şi care vor oferi consultanţă de imagine celor interesaţi.
 
În cadrul departamentului „Modă“ al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti am alcătuit o programă de învăţămînt cît mai complexă, cu ore de lifestyle, cursuri de previziune şi multe experimente interdisciplinare, toate menite să-i pregătească cît mai bine pe viitorii lucrători într-un domeniu atît de vast, dar timpul scurt şi mai ales tinereţea studenţilor cu vîrste cuprinse în general între 18 şi 23 de ani nu ne-au permis prea multe incursiuni stilistice în zonele vîrstei adulte.
 
Din dorinţa extinderii domeniului de studiu, dar şi pentru a utiliza experienţa celor care predau, am înfiinţat de curînd un centru de cercetare de Eveniment Modă şi Imagine, pe scurt „EMI“, care funcţionează pe lîngă departamentul de „Modă“ al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
 
Printre multe altele, acest nucleu format din profesori şi studenţi masteranzi, dar şi colaboratori externi, îşi propune să ajute persoanele care au depăşit vîrsta şcolarizării să înveţe cîte ceva din limbajul hainelor, să experimenteze pe propria piele puterea de comunicare a veşmintelor, în ideea îmbunătăţirii imaginii lor exterioare în acord cu fizicul, vîrsta, profesia, evenimentul sau starea lor de spirit.

Prof. univ. Unda Popp coordonează departamentul „Modă“ şi este autoarea a numeroase performinguri de costum, în ţară şi în străinătate. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.